Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

ev media-logo

Εβδομάδα εκδηλώσεων για τα ΑμεΑ. Με σειρά δράσεων σε Καρπενήσι & Άγραφα θα τιμηθεί η παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία

Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, στρέφοντας την προσοχή της κοινωνίας στα δικαιώματα και τις δυνατότητές τους. Στο πλαίσιο αυτό και με επίκεντρο το Καρπενήσι, θα γίνουν εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. amea-pagkosmia-imera-arxeio11          

Με διοργανωτή τον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρίες Ευρυτανίας και αρκετούς συμμετέχοντες φορείς, την προσεχή εβδομάδα, από τη Δευτέρα 2 έως την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν δράσεις και εκδηλώσεις για τα άτομα με αναπηρία. Να σημειωθεί ότι εκδήλωση για τα ΑΜΕΑ θα γίνει -για πρώτη, μάλιστα, φορά- και στα όρια του δήμου Αγράφων.

«Στόχος των εκδηλώσεων», λέει στα Ευρυτανικά Νέα η πρόεδρος του συλλόγου, Αναστασία Κριπάση - Μπάρκα, «είναι να αναδειχθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν στον νομό για την εκπαίδευση των ΑμεΑ», και παράλληλα να τονιστεί πως σε αυτή την προσπάθεια υπάρχει συστράτευση φορέων, συλλόγων και πολιτών-εθελοντών. «Τα παιδιά με αναπηρία πρέπει να βγουν απ’ τα σπίτια, οι οικογένειες πρέπει να αποδεχθούν το πρόβλημα και να απευθυνθούν στους ειδικούς».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, ανά ημέρα, έχει αναλυτικά ως εξής:

Δευτερά 2 Δεκεμβρίου

Στο Συνεδριακό Κέντρο, 10 το πρωί με 13.00 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Η Αναπηρία σήμερα». Συνδιοργανωτής είναι ο δήμος Καρπενησίου και συμμετέχουν ακόμα το Τμήμα Κοιν. Πολιτικής δ. Καρπενησίου, το ΚΕΣΥ Ευρυτανίας, το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας, το Ειδικό Δημοτικό, το ΕΕΕΕΚ Καρπενησίου, το ΚΔΑΠ ΜΕΑ δ. Καρπενησίου, το 3ο Δημοτικό Σχολείο, καθώς και εθελοντές του συλλόγου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις ομιλίες: «Τελικά τι είναι η αναπηρία», με εισηγήτρια την Ελισάβετ Κουτσοθανάση (κοινων. λειτουργός), «Οι δομές ειδικής αγωγής στην Ευρυτανία», με εισηγήτρια την Ευγενία Τασιού (κοινων. λειτουργός), «Η συμβουλευτική υποστήριξη της οικογένειας ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες», από την Αντιγόνη Λυκοκάπη (κοινων. λειτουργός), «Πώς μιλώ για την αναπηρία στο παιδί μου», από τη Μαρία Κλέσιορα (ψυχολόγος), «Συμπερίληψη… είμαστε έτοιμοι;», του Δημήτρη Τσιγαρίδα (καθηγ. Φυσικής Αγωγής), «Συνδιδασκαλία, ένας διαφορετικός τρόπος εκπαίδευσης», από τις εκπαιδευτικούς Καλλίνα Γκόντα & Στέλλα Ντούσιου, και «Δικαστική συμπαράσταση - Θεσμικό πλαίσιο και προβληματισμοί», από τις Παναγιώτα Ράπτη & Αλεξάνδρα Βαστάκη (κοινων. λειτουργοί).

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου

Στις 11.00 το πρωί θα γίνει η καθιερωμένη πορεία ευαισθητοποίησης για τα ΑΜΕΑ στο κέντρο του Καρπενησίου, από το ύψος της ΔΕΗ ως την πλατεία. Συμμετέχουν το ΚΕΣΥ, το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων, το Ειδ. Δημοτικό, το ΕΕΕΕΚ, το ΚΔΑΠ ΜΕΑ.

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου

Στο κλειστό γήπεδο Καρπενησίου θα γίνει, από 10.00 έως 13.00, η «Γιορτή Διαφορετικότητας», σε συνδιοργανωση με τον δήμο Καρπενησίου και με τη συμμετοχή φορέων. Απευθύνεται σε μαθητές/τριες από νηπιαγωγεία και δημοτικά της πόλης και θα περιλαμβάνει ανάγνωση παραμυθιού, συζήτηση με τα παιδιά, κατασκευές, facepainting, γνωριμία με παραολυμπιακά αθλήματα, βραβεύσεις κ.α.

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου

Η ημερίδα με θέμα «Η Αναπηρία σήμερα», που θα γίνει στο Καρπενήσι (Δευτέρα 2/12), θα επαναληφθεί και στον δήμο Αγράφων. Οι ομιλίες θα φιλοξενηθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων Γυμνασίου-Λυκείου Ραπτοπουλου και θα αρχίσει στις 11 το πρωί.

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου

«Πάμε Κέντρο;»: Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες, του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Ευρυτανίας, από τις 10.00 το πρωί έως τις 12.00 το μεσημέρι. Σε συνδιοργανωση με την ΠΕ Ευρυτανίας και το ΚΙΠΕ.