Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

Καρπενήσι: Προσοχή στις στάχτες από τζάκια και σόμπες που αδειάζετε στους κάδους σκουπιδιών

Κάθε χειμώνα, οι πυροσβέστες στο Καρπενήσι καλούνται να επέμβουν σε δεκάδες περιστατικά όπου καμινάδες σπιτιών λόγω ελλιπούς καθαρισμού (στις περισσότερες περιπτώσεις) πιάνουν φωτιά.kados-fotia-staxti1

Συχνά πυκνά, όμως, η επέμβαση της Πυροσβεστικής κρίνεται αναγκαία και σε περιστατικά εκδήλωσης πυρκαγιάς σε... κάδους απορριμμάτων. Αιτία είναι οι στάχτες από τζάκια και σόμπες που πολίτες ρίχνουν στους κάδους πριν καλά-καλά σβήσουν.

Μέσα στον κάδο, τα υπολείμματα της καύσης βρίσκουν πρόσφορη ύλη (πλαστικά, χαρτιά κ.ο.κ.) και έτσι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι μεγάλος. Τα αντίστοιχα περιστατικά κάθε χρόνο στον τόπο μας είναι πολλά και ήδη, μέσα στον Δεκέμβριο του ’19, στην πόλη του Καρπενησίου έχουν καταγραφεί αρκετά.

Από την άλλη, η λύση βέβαια δεν είναι να αδειάζουμε τη στάχτη… χύμα δίπλα από τους κάδους, αλλά να περιμένουμε έως ότου οι στάχτες δεν περιέχουν καρβουνάκια. Η ρίψη στάχτης πρέπει να γίνεται μόνο εφόσον αυτή έχει κρυώσει εντελώς και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

Έτσι, η Πυροσβεστική θα έχει έναν λιγότερο "πονοκέφαλο", τα συνεργεία καθαριότητας θα ασκούν με μεγαλύτερη ασφάλεια τη δουλειά τους (ή μήπως λειτούργημα;) και παράλληλα η δημόσια περιουσία θα προστατεύεται από φθορές.