Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Σημαντική εξέλιξη: Διαδημοτική συνεργασία Θεσσαλικών και Ευρυτανικών Αγράφων - Τα 7 σημεία κοινής διεκδίκησης

από την έντυπη έκδοση

Η προστασία του Περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τη δημιουργία Εθνικού Πάρκου, η ανάπτυξη του ορειβατικού και θρησκευτικού τουρισμού και η ολοκλήρωση των ημιτελών οδικών αξόνων, αποτελούν προτεραιότητες της διαδημοτικής συνεργασίας Λίμνης Πλαστήρα, Αργιθέας και Αγράφων.dimarxoi-agrafwn-plastira1

Οι δήμαρχοι των Θεσσαλικών και Ευρυτανικών Αγράφων, πραγματοποίησαν την πρώτη επίσημη συνάντηση, μετά και τη λήψη σχετικών αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων για διαδημοτική συνεργασία.

Η συνάντηση έγινε στη λίμνη Πλαστήρα και έλαβαν μέρος ο δήμαρχος Αγράφων Ευρυτανίας, Α. Καρδαμπίκης με τον σύμβουλο του Δημάρχου Χαρίλαο Γρανίτσα, Ο Δήμαρχος Αργιθέας Α. Στεργίου, με τον αντιδήμαρχο Μπάμπη Πούλιο και το δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Καμπούρη, καθώς και ο Δήμαρχος λίμνης Πλαστήρα Π. Νάνος, με τον αντιδήμαρχο Α. Θέο. Στη συνάντηση ζήτησε να είναι παρών για γνωριμία και ενημέρωση των δημάρχων ο πρόεδρος του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων Σεραφείμ Φελέκης, ο οποίος και παραβρέθηκε.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η υλοποίηση συγκεκριμένων έργων με σκοπό την προστασία του Περιβάλλοντος, τη δημιουργία υποδομών για τουριστική, οικονομική και κοινωνική Ανάπτυξη. Στο επίκεντρο η προστασία του περιβάλλοντος, οι οδικοί άξονες και ο θεματικός τουρισμός. Μετά από δημιουργική συζήτηση αποφασίστηκαν ΟΜΟΦΩΝΑ τα εξής:

1. Η προστασία του Περιβάλλοντος των Αγράφων αποτελεί υψηλή διαδημοτική προτεραιότητα. Οι δήμοι θα επενδύσουν από κοινού στην ανάδειξη και προστασία του μοναδικού τοπίου, προωθώντας μελέτες στο πλαίσιο υλοποίησης της ευρωπαϊκής συνθήκης NATURA 2000.

2. Καταδικάζουν την ενέργεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να παρακάμψει την Δ/νση Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ, η οποία ενώ δεν έχει γνωμοδοτήσει για τις επιπτώσεις από τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα Άγραφα. Για το θέμα της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ) οι Αγραφιώτες δήμαρχοι εμμένουν στο περιεχόμενο της δήλωσης των πέντε (5) δημάρχων για σύνταξη νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), όπως ορίζει ο Νόμος. Αν δεν τηρηθούν σε εύλογο χρονικό περιθώριο οι τρεις δήμοι επιφυλάσσονται για νομικές και άλλες πρωτοβουλίες.

3. Για την ανάπτυξη του Ορειβατικού και Θρησκευτικού Τουρισμού, αποφασίζουν τη σύνταξη μελετών εκτεταμένου δικτύου μονοπατιών με την επωνυμία «Στα βήματα του πατρο-Κοσμά του Αιτωλού». Στόχος να συντηρηθούν τα αρχαία μονοπάτια που διάβηκε ο Άγιος του Ελληνισμού, Κοσμάς Αιτωλός, ο οποίος πέρασε από όλα τα χωριά. Στόχος είναι να συνδεθούν όλες οι κοινότητες, τα μοναστήρια και τα μνημεία των Αγράφων με πεζοπορικά και ορειβατικά μονοπάτια.

4. Ειδικός στόχος είναι ορισμένα από αυτά να αναγνωριστούν ως διεθνή μονοπάτια, με πρώτο το μονοπάτι που σχεδιάζει ο Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας από Μονή Παναγίας Πελεκητής λίμνης Πλαστήρα – Μονή Παναγίας Σπηλιάς, διαδρομή 45 χιλιομέτρων και 4 ημερών. Για την υλοποίηση του προγράμματος θα επιδιωχθεί η συνεργασία θεσμικών και άλλων φορέων.

5. Οι τρεις δήμαρχοι και ο πρόεδρος του Πάρκου Τζουμέρκων κ. Φελέκης συζήτησαν την προοπτική δημιουργίας του Εθνικού Πάρκου Αγράφων. Συμφωνήθηκε η ανάπτυξη Πάρκου Αγράφων σε ισότιμη βάση, με ανάλογες επενδύσεις. Προτάθηκε η αναγνώρισή του ως Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων – Αγράφων, με λειτουργία παραρτήματος και έδρα την ευρύτερη περιοχή των Αγράφων και ανάλογη στελέχωση με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

Επίσης ο κ. Φελέκης δεσμεύτηκε να προωθήσει μελέτες για το υδάτινο στοιχείο της λίμνης Πλαστήρα και τον έλεγχο ποιότητας των νερών. Επίσης δεσμεύτηκε να συμβάλλει στη δημιουργία του δικτύου μονοπατιών όπως σχεδιάζει η Διαδημοτική («Στα βήματα του πατρο – Κοσμά του Αιτωλού»), καθώς και να διερευνηθεί η δυνατότητα χάραξης και ανάδειξης μικρών μονοπατιών σε κάθε κοινότητα. Τέλος, ζητήθηκε από τον φορέα του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων να γνωμοδοτήσει επιστημονικά για την επιχειρούμενη εγκατάσταση των αιολικών στα Άγραφα.

6. Η διαδημοτική διεκδικεί ολοκλήρωση των οδικών αξόνων που παραμένουν ημιτελείς, όπως: Ο διαπεριφερειακός δρόμος Φράγμα λίμνης Πλαστήρα – Καρπενήσι. Η ασφαλτόστρωση του τμήματος χωματόδρομου από Καρβασαρά μέχρι όρια Ευρυτανίας. Ολοκλήρωση ασφαλτόστρωσης του σημαντικού διαπεριφερειακού οδικού άξονα Βραγκιανά Δήμου Αργιθέας - Κέδρων Δήμου Αγράφων. Ολοκλήρωση της σύνδεσης Φυλακτή –Πετρίλο, καθώς και της σύνδεσης Τροβάτο - Πετρίλο.

7. Τέλος, συζητήθηκε η ανάδειξη και προβολή του φυσικού περιβάλλοντος των Αγράφων και ειδικότερα η σύνδεση των τριών λιμνών, Πλαστήρα, Στεφανιάδας και Κρεμαστών. Η επόμενη διαδημοτική συνάντηση να γίνει στα Άγραφα και η μεθεπόμενη στην Αργιθέα.