Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Οι περιπτερούχοι του Καρπενησίου διαμαρτύρονται για τον αντικαπνιστικό νόμο. Διαβάστε επιστολή τους, από την έντυπη έκδοση

από την έντυπη έκδοση

Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και η παράλληλη αυστηριοποίηση των ποινών έχουν εγείρει, τις τελευταίες εβδομάδες, πλήθος συζητήσεων και ποικίλες απόψεις, ενώ μεγάλες είναι οι αντιδράσεις από τους καταστηματάρχες που διαμαρτύρονται για μειωμένη πελατεία (διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ των Ευρυτανικών Νέων).KAPNISMA

Θέση στο ζήτημα του αντικαπνιστικού νόμου έλαβαν, με επιστολή τους στα Ευρυτανικά Νέα, περιπτερούχοι που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο Καρπενήσι (τα ονόματά τους είναι στη διάθεση της εφημερίδας). Προτείνουν το δικαίωμα επιλογής του εκάστοτε καταστηματάρχη για τον χαρακτηρισμό της επιχείρησής του ως «καπνιστών ή μη», μιλούν για τις αντικειμενικές, κατά τους ίδιους, δυσκολίες εφαρμογής του μέτρου στην Ευρυτανία και αντιπαραβάλουν το (υπαρκτό) πρόβλημα της αιθαλομίχλης κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

«Ζώντας στο παραλήρημα των τελευταίων ημερών σχετικά με τα δικαιώματα των αντικαπνιστών, σκεφτήκαμε (ΝΑΙ! Και οι καπνιστές έχουν μυαλό) και τα δικαιώματα των καπνιστών σε μια δημοκρατική χώρα όπως η Ελλάδα.

Μια Ελλάδα που ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την υγεία των πολιτών της, που δεν μπορεί να ανασάνει από την αιθαλομίχλη, επειδή θέλοντας να εισπράξει φόρους, δεν ρίχνει την τιμή του πετρελαίου ώστε όλοι να βάλουν και να μην καίνε ξύλα, γιατί κάπως πρέπει να ζεσταθούν. Ο καρκίνος «θερίζει», από μικρά ως «μεγάλα» παιδιά, εισπνέοντας, θέλοντας και μη, όλο αυτό το οξυγόνο (…).

Δεν είδαμε εδώ να υπάρξουν καταγγελίες από μη καπνιστές στους αρμόδιους και να γίνεται θέμα μια τόσο σοβαρή κατάσταση. Βλέπουμε όμως τον ρατσισμό να εντείνεται, μη δίνοντας χώρο στους καπνιστές, ούτε να πάνε για φαγητό ή ποτό, παρά να βγαίνουν στον δρόμο να καπνίσουν ή να κλειστούν στα σπίτια τους στοχοποιώντας τους ωσάν περιθωριακούς.

Δεν έχει το δικαίωμα κάθε καταστηματάρχης να χαρακτηρίσει το μαγαζί του, καπνιστών ή μη καπνιστών (τι έχουμε, Χούντα;), ώστε αυτό να δίνει το δικαίωμα στους μη καπνιστές να επιλέξουν που θα πάνε; Ένα ακόμη δικαίωμα των μη καπνιστών! Και που, στην τελική, δικό τους είναι το μαγαζί.

Είναι παράνομοι στην Ελλάδα οι καπνιστές; Γιατί το επιτρέπει το Κράτος, λοιπόν, όταν πληρώνουμε το 90% φόρου στο ίδιο για το τσιγάρο, από το οποίο παρεμπιπτόντως ήταν το μοναδικό κερδοφόρο μέσο στον καιρό της κρίσης για το κράτος;

Αλλά θέλουμε και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη. Να κάνουμε ό,τι μας λένε απ’ έξω χωρίς να υπολογίζουμε ένα μεγάλο κομμάτι Ελλήνων που θέλουν να έχουν το δικαίωμα επιλογής λάθους ή σωστού. Καπνίζω δεν καπνίζω, δηλαδή, και να σε χρυσοπληρώνω, χωρίς την κατάργηση του τσιγάρου. Ελλάς, το μεγαλείο του δημοκρατικού πολιτεύματος!

Κλείνοντας, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο δεν μπορείς να βγαίνεις έξω γιατί απλά θα κρυώσεις και όταν θα πρέπει να νοσηλευτούμε δεν ξέρω κατά πόσο θα βρούμε άκρη, γιατί να νοσοκομεία υστερούν.

 

Αντιπροσωπεία Περιπτερούχων Καρπενησίου»