Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Με τις ψήφους της ΝΔ πέρασε το νομοσχέδιο για την ισοδυναμία των πτυχίων κολεγίων - «Ναι» από Κοντογεώργο, αντιδράσεις από τους εκπαιδευτικούς

Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία τα άρθρα 16, 33 και 50 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και τη σύνδεση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με την αξιολόγηση, μετά από το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Το επίμαχο άρθρο 50 για τα κολέγια, που βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής αντιπαράθεσης, πέρασε αποκλειστικά με ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία. Ειδικότερα επί 289 παρόντων βουλευτών: Υπέρ του άρθρου 16 για τον τρόπο χρηματοδότησης των πανεπιστημίων τάχθηκαν 185 ενώ κατά ψήφισαν 104 βουλευτές. Υπέρ του άρθρου 33 για την αναστολή λειτουργίας των 37 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων τάχθηκαν 163 έναντι 111 που καταψήφισαν και 15 που δήλωσαν «παρών». Υπέρ του άρθρου 50 για τα πιστοποιητικά κολεγίων τάχθηκαν 153 βουλευτές έναντι 136 που καταψήφισαν.bouli-psifoforia

Αντιδράσεις (και) στην Ευρυτανία

Σχεδόν ένας στους πέντε εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα σχολεία της Ευρυτανίας, συμμετείχε στη στάση εργασίας που προκηρύχθηκε την Τρίτη 21 Ιανουαρίου, λόγω της ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή -και κυρίως του άρθρου 50. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση το ποσοστό άγγιξε το 20% και διαμορφώθηκε στο 16% στους καθηγητές (Β/θμια). Τα ποσοστά συμμετοχής θεωρούνται από τα υψηλότερα των τελευταίων ετών, σημειώνουν στα Ευρυτανικά Νέα οι συνδικαλιστές.

Εξάλλου, την αντίδραση της ΕΛΜΕ Ευρυτανίας προκάλεσε η κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή, με το οποίο, όπως λένε οι συνδικαλιστές καθηγητές, προβλέπεται να γίνονται δεκτά από τον ΑΣΕΠ τα πτυχία των κολεγίων ακόμα και αν δεν έχουν εξασφαλίσει την ακαδημαϊκή αναγνώρισή τους μέσω του ΔΟΑΤΑΠ (σ.σ. πρ. ΔΙΚΑΤΣΑ).

«Με την απόφαση αυτή της κυβέρνησης», τονίζει σχετική ανακοίνωση, «πλήττεται καίρια η δημόσια εκπαίδευση», ενώ «η ψήφιση μιας τέτοιας διάταξης είναι ευθεία βολή στην καρδιά του εκπαιδευτικού μας συστήματος, ακραία μορφή υποταγής στην αγορά και μη αναστρέψιμο πλήγμα στον μορφωτικό και παιδαγωγικό ρόλο του σχολείου», αναφέρουν ακόμα οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί (ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ στα Ευρυτανικά Νέα που κυκλοφορούν).

«Ναι» από Κοντογεώργο

Υπέρ του νομοσχεδίου του υπ. Παιδείας τάχθηκε ο βουλευτής Ευρυτανίας, κ. Κώστας Κοντογεώργιος, που μίλησε στη Βουλή την Τρίτη (21/1) και αναφέρθηκε στις αλλαγές που φέρνει στα της εκπαίδευσης.

Χαρακτήρισε το ψηφισθέν σχέδιο νόμου «κείμενο υψηλών προδιαγραφών, που αντικατοπτρίζει πλήρως την ιδεολογία της σημερινής Κυβέρνησης, τόσο στο πεδίο της ποιότητας της  τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όσο και στο πεδίο της αδέσμευτης λειτουργίας των ανεξαρτήτων αρχών», που, όπως είπε, «εισάγει καινοτομίες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στην χρηματοδότηση της έρευνας». Κατηγόρησε δε για ιδεοληψίες τον ΣΥΡΙΖΑ (ολόκληρη η ομιλία Κοντογεώργου στα Ευρυτανικά Νέα που κυκλοφορούν).

«Πυρά» από την αντιπολίτευση

Τη θέση πως το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή «υποβαθμίζει τα δημόσια πανεπιστήμια και υπονομεύει το ευαίσθητο λειτούργημα του εκπαιδευτικού», εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγόρησε την υπουργό κα Νίκη Κερεμέως ότι «…συνεχίζει τον θλιβερό ρόλο του ντελίβερι των κολεγίων».

«Μαύρη σελίδα για την εκπαίδευση αποτελεί η αντιεκπαιδευτική ρύθμιση για τα κολέγια», σχολίασε το ΚΙΝΑΛ.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις αρχές τις ερχόμενης εβδομάδας.