Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

Εορτή Τριών Ιεραρχών: Εκκλησιασμός και μάθημα για τα σχολεία της Ευρυτανίας - Αργία για τα φροντιστήρια

Μέχρι τώρα η 30η Ιανουαρίου, ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, συμπεριλαμβανόταν στις ημέρες σχολικής αργίας, όμως η τροπολογία που κατέθεσε πρόσφατα η κυβέρνηση καταργεί την αργία και την αντικαθιστά με «εκδηλώσεις», κατά την κρίση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών.sxoleia-3-ierarxwn-agia-triada

Σήμερα, Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ν. Ευρυτανίας οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε εκκλησιασμό στις κατά τόπους ενορίες· κατάμεστος ήταν ο ναός ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδας (φωτο).

Κατά τα λοιπά, θα τηρηθεί το Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας· έτσι, μετά τον εκκλησιασμό, τα παιδιά, συνοδεία των εκπαιδευτικών, επέστρεψαν στις σχολικές αίθουσες όπου θα πραγματοποιηθούν οι εναπομείνασες ώρες του προγράμματος μαθημάτων της ημέρας.

Την εγκύκλιο για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών στα σχολεία υπέγραψε η υφυπουργός Παιδείας, κα Σοφία Ζαχαράκη, στις 15 Ιανουαρίου 2020. Σύμφωνος με την απόφαση του υπουργείου είχε εμφανιστεί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, ο οποίος τόνισε επ' αυτού ότι «...έγινε αυτό που έπρεπε να γίνει. Όλα τα άλλα είναι αστειότητες και προφάσεις. Η αργία είναι για τους τεμπέληδες» -προκαλώντας, πάντως, αντιδράσεις στους εκπαιδευτικούς κύκλους.

Όσον αφορά τα Φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, ισχύει η υπουργική απόφαση του 2016  (καθώς έκτοτε δεν τροποποιήθηκε), που ορίζει ότι η εορτή των Τριών Ιεραρχών αποτελεί αργία.