Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Αρχίζουν, τους επόμενους μήνες, τα έργα για το Φυσικό Αέριο στη Στερεά. Τι προβλέπεται για το Καρπενήσι, από την έντυπη

από την έντυπη έκδοση

Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου στη Στερεά Ελλάδα. Η α΄φάση του προγράμματος περιλαμβάνει 18 πόλεις στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας. Οι εργασίες κατασκευής των μεγάλων έργων θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2020.fisiko-aerio-arxeio12

Το δίκτυο στο Καρπενήσι

Όπως έχουν καταγράψει σε ρεπορτάζ τους τα «Ευρυτανικά Νέα», την επέκταση του φυσικού αερίου αναμένουν με αρκετό ενδιαφέρον και οι κάτοικοι του Καρπενησίου, ως μια εναλλακτική (και φθηνότερη -αυτή τη στιγμή) λύση θέρμανσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Για τις ανάγκες του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην πόλη του Καρπενησίου, απαιτείται η εγκατάσταση Σταθμού Αποσυμπίεσης από τη ΔΕΔΑ. Ο σταθμός, που θα είναι αναπόσπαστο τμήμα του δικτύου διανομής Φυσικού Αερίου, θα υποβιβάζει την πίεση, θα είναι υπέργειος και θα έχει όλες τις εγκαταστάσεις και την απαιτούμενη περίφραξη ασφαλείας, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Πριν λίγους μήνες, η εταιρεία αιτήθηκε από το δασαρχείο Καρπενησίου την παραχώρηση έκτασης ώστε να ξεκινήσουν τα έργα εγκατάστασης των δεξαμενών αποθήκευσης και διοχέτευσης του φυσικού αερίου στο δίκτυο Καρπενησίου που θα κατασκευαστεί. Πρόκειται για τη θέση «Μαργαζί - Πλατανιάς», εμβαδού 4.231,538 τ.μ., ακριβώς απέναντι από το Κοιμητήριο Καρπενησίου· εκεί, πλην απροόπτου, θα εγκατασταθεί η πρώτη από τις δύο δεξαμενές αποθήκευσης συμπιεσμένου υγρού φυσικού αερίου. Είναι, πάντως, δεδομένο πως θα απαιτηθεί ένα αρκετά σημαντικό, υπόγειο δίκτυο αρκετών χιλιομέτρων ώστε να καλυφθεί η απόσταση μέχρι τις εγκαταστάσεις των καταναλωτών.

Το χρονοδιάγραμμα

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ, σημείωσε σε πρόσφατη εκδήλωση ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, προβλέπει μέχρι το τέλος του 2023: Τη δημιουργία δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε 39 πόλεις, σε 7 περιφέρειες της χώρας, την κατασκευή συνολικά 1.800 χιλιομέτρων δικτύου διανομής φυσικού αερίου και περισσότερες από 57.000 συνδέσεις βιομηχανικών, εμπορικών και οικιακών καταναλωτών.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων της ΔΕΔΑ ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ. Η α΄ φάση του προγράμματος, όπως αναφέρθηκε, περιλαμβάνει 18 πόλεις στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας. Στη Στερεά Ελλάδα θα κατασκευαστούν δίκτυα φυσικού αερίου συνολικού μήκους 320 χλμ. στις πόλεις Λαμίας (νομός Φθιώτιδας), Χαλκίδας (νομός Εύβοιας), Θήβας και Λειβαδιάς (νομός Βοιωτίας), Άμφισσας (νομός Φωκίδας) και Καρπενησίου (νομός Ευρυτανίας).