Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Κορονοϊός: Eξαντλήθηκαν οι μάσκες από τα φαρμακεία του Καρπενησίου, αυξημένη η κίνηση στα σούπερ μάρκετ

από την έντυπη έκδοση

«Οι μάσκες έχουν εξαντληθεί. Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε πότε θα παραλάβουμε νέες παρτίδες»: Αυτή είναι, λίγο πολύ, η απάντηση που δίνουν τις τελευταίες ημέρες οι υπάλληλοι των φαρμακείων του Καρπενησίου, καθώς παρατηρείται έλλειψη χειρουργικών μασκών, με τους πολίτες μάταια να αναζητούν έστω και λίγα κομμάτια, υπό τον φόβο εξάπλωσης του κορονοϊού -ακόμα κι αν οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί ή και τονίζουν ότι η μάσκα ελάχιστα μπορεί να προστατέψει.maska-xeirourgiki

Οι φαρμακοποιοί δεν γνωρίζουν πότε θα γίνουν οι νέες παραλαβές και οι φαρμακαποθήκες δεν τους ενημερώνουν, αφού ούτε οι ίδιες γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι. Οι περισσότερες μάσκες είναι εισαγωγής από την Κίνα και έχουν γίνει δυσεύρετες, διότι η χώρα έχει σταματήσει τις εξαγωγές της λόγω του κορονοϊού. Αυτό έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα όχι μόνο στην ελληνική αγορά, αλλά και σε άλλες χώρες.

«Δυστυχώς υπάρχει παγκόσμιο πρόβλημα με τις χειρουργικές μάσκες διότι το 90% παράγεται στην Κίνα» λέει ο Ανδρέας Γαλανόπουλος, πρόεδρος του Ομίλου Προμηθευτικών Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών ΠΡΟ.ΣΥ.ΦΑ.ΠΕ. «Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το πότε και αν θα παραλάβουμε νέες μάσκες», προσθέτει.

«Η ζήτηση είναι πρωτοφανής, δεν έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο εδώ και πολλά χρόνια», δηλώνει φαρμακοποιός στα «Ευρυτανικά Νέα». Εκατοντάδες μάσκες πωλήθηκαν το τελευταίο 10ήμερο στο Καρπενήσι (πριν ακόμα το 1ο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα), προτού εξαντληθούν και τα τελευταία τεμάχια. Εκτός από την αυξημένη ζήτηση, που ξεκίνησε ήδη από την περίοδο έξαρσης της εποχικής γρίπης πριν λίγες εβδομάδες, ρόλο έπαιξαν και οι μεγάλες ποσότητες που ζητούσαν οι πολίτες για να αγοράσουν. Μία μάσκα κοστίζει από 25 λεπτά έως 1 ευρώ και η διάρκεια ζωής της δεν είναι παρά λίγες ώρες, καθότι σταδιακά αρχίζει και μουσκεύει με την αναπνοή, οπότε και γίνεται εστία μικροβίων.

Παρά την έλλειψη, δεν υπάρχει λόγος πανικού, τονίζουν οι ειδικοί. Άλλωστε η μάσκα, εν μέρει μόνο προφυλάσσει από τις λοιμώξεις. «Είναι καλύτερα να τηρούμε τα ευρύτερα μέτρα προστασίας που υπάρχουν, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών», επισημαίνουν οι ιατροί.

Στα σούπερ μάρκετ
Αυξημένη είναι η κίνηση που καταγράφεται και στα σούπερ μάρκετ του Καρπενησίου.
Τρόφιμα μακράς διάρκειας, όπως ζυμαρικά, ρύζια και όσπρια, γάλα εβαπορέ, αλεύρια, κατεψυγμένα τρόφιμα, χλωρίνες, αντισηπτικά προϊόντα (μαντιλάκια, υγρά κ.ά.), γάντια μιας χρήσης, είναι τα προϊόντα που κυρίως αγοράζουν οι καταναλωτές τις τελευταίες ημέρες. Στα συγκεκριμένα προϊόντα οι αγορές έχουν αυξηθεί κατά 20% και πλέον.