Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

ev media-logo

Κορονοϊός: Γκρουπ Ευρυτάνων προσκυνητών επέστρεψε από τους Αγίους Τόπους - Σε εθελοντική καραντίνα στην Αθήνα

Προσκυνηματική εκδρομή στους Αγίους Τόπους οργάνωσε περιφερειακή ενορία της Ιεράς Μητρόπολης Καρπενησίου. Συνολικά τρία (3) άτομα, Ευρυτάνες, βρέθηκαν από την περασμένη Κυριακή (1/3) στους Αγίους Τόπους, στο Ισραήλ. Η επιστροφή τους στην Ελλάδα έγινε την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020.agioi-topoi1

Οι τελευταίες πληροφορίες

Το ρεπορτάζ των "Ευρυτανικών Νέων" αναφέρει ότι το γκρουπ των προσκυνητών εξετάστηκε και όλοι είναι καλά στην υγεία τους, απύρετοι και δίχως να παρουσιάζουν οποιαδήποτε συμπτώματα του κορονοϊού. Τουλάχιστον προς το παρόν, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, λένε οι ίδιες πηγές.

Όσον αφορά τη σύνθεση του γκρουπ, πρόκειται για έναν άνδρα 57 ετών, την κόρη του, ετών 28, και μια ακόμα γυναίκα ηλικίας 71 ετών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι προσκυνητές διέμειναν σε ξενοδοχείο στην πόλη της Βηθλεέμ και πραγματοποίησαν επισκέψεις στα Ιεροσόλυμα, τη Γαλιλαία, τη Ναζαρέτ κ.α.

Έφθασαν στην Αθήνα με αεροπορική πτήση νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής (6/3).

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραμείνουν σε εθελοντική καραντίνα, σε σπίτια συγγενών τους στην Αθήνα, σύμφωνα με τα ενδεδειγμένα και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. 

Παίρνουν μέτρα

Την ίδια ώρα, η Βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ θα κλείσει για «προληπτικούς λόγους», έπειτα από τον εντοπισμό ύποπτων κρουσμάτων του νέου ιού Covid-19 στον τομέα αυτόν της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Οχθης, ανακοίνωσε εκκλησιαστικός αξιωματούχος, ενώ οι παλαιστινιακές αρχές απαγόρευσαν στα ξενοδοχεία της Δυτικής Οχθης να υποδέχονται ξένους τουρίστες. Η απαγόρευση ισχύει για δύο εβδομάδες και θα εφαρμοστεί από σήμερα.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, ο πρώτος συναγερμός είχε σημάνει στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη στις 22 Φεβρουαρίου, χωρίς να ακολουθήσει λήψη δραστικών μέτρων, όταν οι ισραηλινές και οι παλαιστινιακές αρχές προσπάθησαν να ελέγξουν το κύμα φόβου για πιθανό ξέσπασμα του ιού Covid-19, μετά τις πληροφορίες ότι προσκυνητές από την Νότια Κορέα που πραγματοποίησαν ταξίδι στους Αγίους Τόπους, διαγνώσθηκαν αργότερα ως φορείς του ιού.basiliki-bithleem

Την ίδια στιγμλη, αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στο Ισραήλ, με τον επίσημο αριθμό να φτάνει μέχρι στιγμής τα 17, ενώ χιλιάδες άτομα βρίσκονται σε εθελούσια απομόνωση στο σπίτι τους.

Έφεραν τον κορονοϊό από το Ισραήλ

Θυμίζουμε ότι τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα πολλαπλασιάστηκαν μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα έπειτα από εκδρομή Ελλήνων στους Αγίους Τόπους και το Όρος Σινά, καθώς τα 23 από τα συνολικά 54 άτομα που ταξίδεψαν, έχουν βρεθεί θετικά στον ιό. Το γεγονός αυτό εκτόξευσε τα συνολικά κρούσματα του ιού στα 31, όταν μέχρι πρόσφατα είχαμε μόνο 8 κρούσματα.

Η ισχυρή μεταδοτικότητα του ιού, έχει θέσει σε συναγερμό συνολικά τη χώρα και ιδιαίτερα τις περιοχές από τις οποίες προέρχονταν οι εκδρομείς -κυρίως από τους νομούς Ηλείας, Αχαΐας και Ζακύνθου.

Τι συστήνει ο ΕΟΔΥ

Υστερα από τα τελευταία κρούσματα, ο ΕΟΔΥ συμπεριέλαβε το Ισραήλ στις χώρες όπου θεωρείται ότι υπάρχει συνεχιζόμενη μετάδοση του CoV-2 -μαζί με την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, το Ιράν, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη, τη Ν. Κορέα και την Αίγυπτο.

Στις οδηγίες του προς τους ταξιδιώτες του εξωτερικού (σε περιοχές με κρούσματα κορονοϊού), ο ΕΟΔΥ αναφέρει τα εξής:

"Μετά την επιστροφή από περιοχές με τοπική μετάδοση COVID-19 συνιστάται:

-- Να παρακολουθήσετε την υγείας σας για 14 ημέρες.

-- Αν εμφανίσετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα), 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας, να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας ή να γίνει επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ (210-521200, 210-5212054)".