Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

Σοκ και δέος στον τουρισμό της Ευρυτανίας, λόγω κορονοϊού. Μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων και ζοφερή προοπτική

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς συνθήκης βρίσκονται οι επαγγελματίες του Τουρισμού στον νομό Ευρυτανίας. Η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει ισχυρές αναταραχές και νέα δεδομένα στον κλάδο, που αμήχανα παρακολουθεί μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων και το εγγύς μέλλον να προδιαγράφεται δυσοίωνο. Ραγδαία είναι η πτώση του τζίρου εν γένει στην τοπική αγορά του Καρπενησίου, από τα καταστήματα λιανεμπορίου μέχρι την εστίαση.zinopoulou-BW-adeia

SOS από τους ξενοδόχους

Με επιστολή του προς το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ημ. 6/3/20), η Ένωση Ξενοδόχων ν. Ευρυτανίας περιγράφει με δραματικούς τόνους την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον χώρο του Τουρισμού, ήδη από το 3ήμερο της Αποκριάς και ύστερα.

Όπως αναφέρουν στο κείμενό τους οι ξενοδόχοι, το τουριστικό προφίλ του νομού αποτελείται σχεδόν σε απόλυτο βαθμό από εγχώριους επισκέπτες -γκρουπ εκδρομών συλλόγων (πολιτιστικών, αθλητικών κ.α.), ΚΑΠΗ, σχολείων κ.ο.κ. Η κύρια αγορά ξένων τουριστών είναι αυτή του Ισραήλ, που, λόγω εξάπλωσης του ιού, έχει θεσπίσει περιορισμούς εισόδου-εξόδου από τη χώρα, με αποτέλεσμα, στην πράξη, να «παγώσουν» τα ταξίδια προς προορισμούς όπως η Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η μείωση στην τουριστική κίνηση του Μαρτίου αγγίζει το 85-90%, με τους ξενοδόχους να δέχονται, καθημερινά, τηλεφωνήματα για ακυρώσεις. Με την εξάπλωση του ιού να συνεχίζεται και την έξαρσή του να προσδιορίζεται, από τους ειδικούς, σε μερικές εβδομάδες από σήμερα, οι επαγγελματίες του Τουρισμού κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν δραστικές και άμεσες παρεμβάσεις από την Πολιτεία, για τον περιορισμό των απωλειών στον κλάδο.

Αναφορά Κοντογεώργου

Για το θέμα πήρε θέση και ο Βουλευτής Ευρυτανίας, Κων/νος Κοντογεώργος. Με αναφορά του στον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, και κοινοποίηση στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, ο βουλευτής διαβιβάζει την επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων ν. Ευρυτανίας.

«Κρίνεται επιβεβλημένη», σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Κοντογεώργος, «η ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας, δεδομένου του ότι ακυρώνονται ώρα με την ώρα όλες οι κρατήσεις μέχρι τον Ιούνιο 2020. Αν συνυπολογίσουμε την χαμηλή πληρότητα του πρώτου διμήνου του 2020, εξαιτίας της ελάχιστης χιονόπτωσης, επιβάλλεται η άμεση αντίδραση της πολιτείας, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών επιχειρήσεων αδυνατεί να ανταπεξέλθει: στη μισθοδοσία προσωπικού, στις υποχρεώσεις προς προμηθευτές, στις ανάγκες αξιοπρεπούς προετοιμασίας των καταλυμάτων (πχ θέρμανση), στις πάγιες υποχρεώσεις, ΕΦΟΡΙΑ, ΕΦΚΑ, ΟΤΑ, Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας, ρυθμίσεις οφειλών κλπ».

Παραθέτει δε σειρά προτάσεων: «1.Πάγωμα των τρεχουσών υποχρεώσεων, όπως αναφέρονται παραπάνω για έξι μήνες. 2.Πάγωμα των δόσεων των ρυθμίσεων για έξι μήνες, χωρίς να χαθούν οι ρυθμίσεις. 3.Ισοκατανομή των σχολικών εκδρομών για όλο το έτος 2020. 4.Ισοκατανομή της προετοιμασίας των Εθνικών Ομάδων ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων. 5.Ισοκατανομή κοινωνικού τουρισμού για τα δύο επόμενα χρόνια. 6.Οικονομικά κίνητρα, με την χορήγηση άτοκων δανείων κίνησης με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. 7.Στοχευμένη διαφήμιση από το αρμόδιο Υπουργείο».

Συνάντηση στο δημαρχείο

Για το θέμα των αρνητικών επιπτώσεων που επιφέρει στην τοπική οικονομία ο κορονοϊός, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη φορέων, στο Δημαρχείο Καρπενησίου, παρουσία του βουλευτή Ευρυτανίας, Κω/νου Κοντογεώργου, του δημάρχου Καρπενησίου, Νίκου Σουλιώτη, των αντιδημάρχων, του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων, Θεόδωρου Χονδρού, του προέδρου του Επιμελητηρίου Ευρυτανίας, Χρήστου Τσάμπρα, της προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου, Σπυριδούλας Παπαδοπούλου και άλλων.

Κοινός τόπος η διαπίστωση πως η οικονομική ζημία που υφίστανται οι επαγγελματίες του Τουρισμού και του εμπορίου είναι τεράστια και εν δυνάμει μη διαχειρίσιμη με ιδίες δυνάμεις. Ξενοδόχοι, έμποροι και φορείς ζήτησαν μέριμνα για τη λήψη πρωτοβουλιών με στόχο την ανάσχεση της ραγδαίας πτώσης των οικονομικών δεικτών τους.koronoios-sinantisi-dimarxeio1