Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Έκδηλη ανησυχία τοπικής αυτοδιοίκησης & κοινωνίας, για τις μαζικές αφίξεις Ευρυτάνων από τα αστικά κέντρα (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα «Ευρυτανικά Νέα», ήδη εδώ και μία εβδομάδα, έχουν αναδείξει το σημαντικό θέμα που προέκυψε λόγω του κορονοϊού και αφορά στον «επαναπατρισμό» Ευρυτάνων και φοιτητών, απ’ όλη την Ελλάδα.karpenisi-apo-konisko33

Όπως αναφέρουν οι μόνιμοι κάτοικοι, στα περισσότερα από τα χωριά του νομού, σπίτια άνοιξαν ύστερα από καιρό, για να φιλοξενήσουν οικογένειες Ευρυτάνων, που επιλέγουν να τεθούν σε απομόνωση στα ορεινά. Δεκάδες είναι και οι φοιτητές που επέστρεψαν στα πατρικά τους από τις πόλεις όπου σπουδάζουν, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και όλη την Ελλάδα.

Την έντονη ανησυχία της εκφράζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για το ζήτημα, όπως και οι δημότες, μόνιμοι κάτοικοι Καρπενησίου και Αγράφων, που έχουν θορυβηθεί από την αύξηση των αφίξεων λόγω της πανδημίας. Όλοι απευθύνουν έκκληση στους επισκέπτες να παραμείνουν σε εθελούσια καραντίνα στα σπίτια τους, καθώς πιθανή διασπορά του ιού σε έναν τόπο με τόσο γερασμένο πληθυσμό, όπως η Ευρυτανία, θα έχει απρόβλεπτα δυσάρεστες συνέπειες.

«ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ» από Σουλιώτη, Καρδαμπίκη & Τασιό

Με τρόπο εμφατικό, ο Δήμαρχος Καρπενησίου, κ. Νίκος Σουλιώτης, απευθύνθηκε -μέσω επιστολής του- προσωπικά στους ετεροδημότες, προτρέποντάς τους «…να παραμείνουν στα σπίτια τους τουλάχιστον για τις πρώτες δεκατέσσερις ημέρες».

Πιο αναλυτικά, γράφει τα εξής στην επιστολή με τίτλο «Ενημέρωση Ετεροδημοτών»:

«Καλωσορίζουμε τους ετεροδημότες μας που έρχονται στα χωριά μας, ενόψει των γιορτών του Πάσχα.

Θα θέλαμε όμως να τους παρακαλέσουμε και να τους προτρέψουμε να παραμείνουν στα σπίτια τους τουλάχιστον για τις πρώτες δεκατέσσερις (14) ημέρες και μετά να έρθουν σε οποιαδήποτε επαφή (τηρώντας πάντα τις αποστάσεις που προβλέπονται στα αναγκαστικά μέτρα) με τους ντόπιους μόνιμους κατοίκους, σε μία προσπάθεια να φυλάξουμε τις ευπαθείς ομάδες που μένουν στα χωριά μας. Σε κάθε περίπτωση όλα συνοψίζονται σε δύο λέξεις: 'ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ'».

Το ζήτημα τέθηκε προς συζήτηση και στη σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε για τον κορονοϊό, το μεσημέρι της Δευτέρας (16/3) στο Καρπενήσι. Όπως αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, οι δήμαρχοι ζήτησαν τη βοήθεια των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων, προκειμένου να ενημερώσουν όσους αφίχθησαν τις τελευταίες ημέρες, να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν, άλλωστε, και οι δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ευρυτανίας, Αριστείδη Τασιού:

«Το σύνθημα είναι ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ. Δεν είναι ώρα για μαζικές μετακινήσεις, δεν είναι ώρα να κάνουμε ταξίδια όταν δεν τα έχουμε σωστά προγραμματισμένα (…)».

Τον κίνδυνο που ελλοχεύει από τις αφίξεις των Ευρυτάνων ετεροδημοτών, επεσήμανε και ο δήμαρχος Αγράφων, κ. Αλέξης Καρδαμπίκης: «Το πρόβλημα και ο μεγάλος κίνδυνος για εμάς (σ.σ. εννοεί τον δ. Αγράφων) είναι με τους ετεροδημότες, που ήδη άρχισαν να έρχονται. Τους θέλουμε να έρθουν, αλλά υπό αυτές τις συνθήκες υπάρχει πρόβλημα (…). Εκλιπαρώ τους δικούς μας ανθρώπους που είναι στην Αθήνα: δεν χρειάζεται να έρθουν αυτή τη στιγμή στα χωριά, μπορούν να έλθουν αργότερα, όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Γιατί ξέρω, ότι αγαπούν και τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Ιδίως για τον δήμο Αγράφων, που είναι, ίσως, ο δήμος με τον πιο ηλικιωμένο πληθυσμό στην Ευρώπη, χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή. Πρέπει να είμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους».