Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021

ev media-logo

Καρπενήσι: Ξεπερνά το 60% η πτώση τζίρου στα πρατήρια καυσίμων. Ζητούν να λειτουργούν 3 ημέρες/εβδομάδα

Κατακόρυφη είναι η πτώση της κίνησης στα πρατήρια παροχής καυσίμων στο Καρπενήσι -και προφανώς σε ολόκληρη την Ελλάδα. Με το υποχρεωτικό κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και την απαγόρευση της κυκλοφορίας (από τη Δευτέρα 23/3) για την αντιμετώπιση διάδοσης του κορονοϊού, οι ανάγκες των πολιτών για βενζίνη, πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο.benzini11

Στο Καρπενήσι, όπου δεκάδες επιχειρήσεις έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους και οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν με λιγοστούς υπαλλήλους, η κυκλοφορία οχημάτων γίνεται σχεδόν μόνο για τα απολύτως απαραίτητα - τρόφιμα, φάρμακα κ.α. Οι πρατηριούχοι εκτιμούν πως η πτώση στον τζίρο τους φθάνει στο 60%.

Η θέση της Ομοσπονδίας

Τα ίδια στοιχεία δίνει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ), που με επιστολή της, προ ολίγων ημερών, ζητούσε να περιοριστεί η λειτουργία των πρατηρίων σε τρεις (3) ημέρες την εβδομάδα.

«Τα πρατήρια καταγράφουν αποδεδειγμένα, με βάση το σύστημα εισροών εκροών πτώση τζίρου άνω του 60%, και εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας, θα αδυνατούν πλέον οικονομικά να συνεχίσουν τη λειτουργία τους», ανέφερε η Ομοσπονδία. Εκπρόσωποι του κλάδου τονίζουν ότι, ειδικά μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας, η διατήρηση του διευρυμένου ωραρίου 7 ημέρες/εβδομάδα δεν έχει νόημα.

Η Π.Ο.Π.Ε.Κ. επανήλθε την Πέμπτη (26/3), με νεότερη ανακοίνωση, όπου ζητά τη λήψη μέτρων για τη στήριξη του κλάδου. Στο ΔΤ με τίτλο «Ορατές πλέον οι συνέπειες στα πρατήρια από την ανεξήγητη στάση της Κυβέρνησης», αναφέρει τα εξής:

«Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ) έχει επισημάνει από τις 17 Μαρτίου με επιστολές προς την Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία, τα προβλήματα και τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους, από την παραμονή σε ολοήμερη άνευ αντικειμένου λειτουργία των πρατηρίων παροχής καυσίμων και ενέργειας.

Μετά την λήψη των μέτρων, με το υποχρεωτικό κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και την απαγόρευση της κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση διάδοσης του κορωνοϊού, μας είναι αδιανόητο να κατανοήσουμε την Κυβερνητική απραξία στις συγκεκριμένες προτάσεις της Π.Ο.Π.Ε.Κ.

Με αποδεδειγμένα πλέον καθημερινά από το σύστημα εισροών-εκροών, της δραματικής πτώσης του τζίρου από 60% και πάνω στο σύνολο σχεδόν των πρατηρίων ζητήσαμε,

1. Την οικονομική ενίσχυση των πρατηρίων για μισθοδοσία εργαζομένων και επιδότηση ενοικίων.

2. Τον περιορισμό των ωρών λειτουργίας τους καθημερινά,

3. Την αναστολή λειτουργίας των πλυντηρίων για την προστασία των εργαζομένων.

Δυστυχώς όμως τα αρμόδια Υπουργεία κωφεύουν και απαξιούν να μας απαντήσουν αιτιολογημένα, για τις επισημάνσεις και τις προτάσεις μας.

Πολλοί συνάδελφοι μας βρίσκονται ήδη σε οικονομική απόγνωση.

Έχουν αντιληφθεί οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες ότι με την ανεξήγητη συμπεριφορά τους οδηγούν σε κλείσιμο μεγάλο αριθμό οικογενειακών πρατηρίων, αφήνοντας τον έλεγχο και της λιανικής εμπορίας πετρελαιοειδών, στα μονοπωλιακά σχέδια  των μεγάλων πετρελαϊκών ομίλων;».