Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

ev media-logo

(Upd) Η Ευρυτανία, μεταξύ των λιγοστών νομών χωρίς κανένα κρούσμα κορονοϊού. Ο νέος χάρτης από τον ΕΟΔΥ

Στην δημοσιότητα δόθηκε (29/3) ο νέος χάρτης και τα αναθεωρημένα δεδομένα για την εξάπλωση της πανδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα, από τον ΕΟΔΥ. Σε απόλυτα μεγέθη έχουν συνολικά ελεγχθεί 15.151 κλινικά δείγματα, από τα οποία το 6,4% ήταν θετικά στον κορονοϊό, ήτοι 1.156 κρούσματα. Η πιο πρόσφατη, επίσημη ενημέρωση κάνει λόγο για 38 νεκρούς από τον ιό και 69 ανθρώπους διασωληνωμένους σε ΜΕΘ. koronoios-karpen-xartis-new

Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, ο μεγαλύτερος αριθμός εντοπίζεται στην Αττική και ακολουθούν περιοχές της χώρας όπως η Θεσσαλονίκη, η Καστοριά, η Ηλεία, η Κοζάνη, η Αχαΐα και η Ξάνθη, όπου υπήρξαν εστίες νέων μολύνσεων και μεγαλύτερη έκθεση του πληθυσμού στον ιό. Οι νομοί στους οποίους δεν υπάρχει επισήμως επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι οι εξής: Ευρυτανίας, Δράμας, Χαλκιδικής, Γρεβενών, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Κορίνθου και Χίου.

Χωρίς κρούσμα η Ευρυτανία

Όπως αποτυπώνεται και στον σχετικό χάρτη του ΕΟΔΥ ελάχιστες είναι πλέον οι περιοχές της χώρα όπου προς το παρόν επισήμως δεν έχει καταγράφει κάποιο κρούσμα κορονοϊού. Ο νομός Ευρυτανίας παραμένει μέχρι και αυτή τη στιγμή «καθαρός». Για όλα τα δείγματα που εστάλησαν προς εξέταση, η απάντηση ήρθε με την ένδειξη «αρνητικό».

Η τρέχουσα εβδομάδα θεωρείται από πολλούς κρίσιμη, καθώς μένει να διαπιστωθεί εάν όσοι ήρθαν (ετεροδημότες, φοιτητές) το προηγούμενο διάστημα από τα αστικά κέντρα προς το Καρπενήσι και τα χωριά, δεν ήταν φορείς (έστω και ασυμπτωματικοί) του covid-19.

Μέχρι και την Κυριακή 22/3, πριν η κυβέρνηση αναγκαστεί να εφαρμόσει περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας, ένας σημαντικός αριθμός ετεροδημοτών Ευρυτάνων αποφάσισε να μετακινηθεί στον τόπο καταγωγής του. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο αριθμός ετεροδημοτών αγγίζει τα 1.500 άτομα σε όλη την Ευρυτανία.

Χαρακτηριστικό, ωστόσο, της χαλαρότητας στα μέτρα των υπηρεσιών του νομού Ευρυτανίας, είναι ότι στους δύο δήμους της Ευρυτανίας έχουν φτάσει και ταξιδιώτες από το εξωτερικό και μάλιστα από χώρες επικίνδυνες για τον κορονοϊό (Ιταλία, Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία), με υποχρέωση να μείνουν τουλάχιστον 14 ημέρες στο σπίτι τους σε οικειοθελή καραντίνα.

Η εικόνα στη «γειτονιά» μας

Σημαντικό για την Ευρυτανία είναι ότι, επιβεβαιωμένο κρούσμα δεν υπάρχει (ούτε) στον όμορο νομό της Αιτωλοακαρνανίας, με τον οποίο οι κάτοικοι της Δυτικής Ευρυτανίας διατηρούν στενές -κοινωνικές και επαγγελματικές- επαφές. Όσον αφορά στη Φθιώτιδα, ο ΕΟΔΥ καταγράφει τρία (3) κρούσματα: πρόκειται για μια μητέρα και το βρέφος της, από τη Σπερχειάδα, που ωστόσο τους τελευταίους μήνες διέμεναν στην Αθήνα. Ούτε το τρίτο κρούσμα νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο Λαμίας. «Καθαρός» από τον κορονοϊό παραμένει και ο ν. Καρδίτσας.

koronoios-300320

Η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων

Όπως φαίνεται, ο νέος κορονοϊός χτυπά τις πιο «παραγωγικές ηλικίες», αφού σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της έκθεσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, σχεδόν οι μισοί από όσους έχουν νοσήσει στην χώρα μας είναι ηλικίας από 40 έως 64 (ποσοστό 47,2%). Το 26,8% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αφορά ηλικίες 18 έως 40 ετών.

Οι ηλικιωμένοι, που κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές, άνθρωποι από 65 ετών και πάνω, μολύνονται σε ποσοστό 23% ενώ, στον αντίποδα, τα παιδιά ηλικίας από 0 έως 17 ετών που λειτουργούν ως ιδιαίτερα μεταδοτικοί φορείς τους ιού μολύνονται σε ποσοστό μόλις 2.9%. Ωστόσο ενδέχεται το πραγματικό ποσοστό να είναι μεγαλύτερο καθώς, όπως σημειώνεται, τα παιδιά εξετάζονται σπανιότερα για τον κορωνοϊό από άλλες ηλικιακές ομάδες, καθώς κατά κανόνα περνούν ήπια τη νόσο ή με καθόλου συμπτώματα.

koronoios-300320-1