Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

«Δεν μπορώ να διακρίνω κανένα έργο στον δήμο Αγράφων». Συνέντευξη του κ. Θεόδωρου Μπαμπαλή, επικεφαλής αντιπολίτευσης

συνέντευξη από την έντυπη έκδοση

Ο τέως δήμαρχος Αγράφων, κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής, στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογές, μιλά για τον δήμο, το έργο που άφησε και δεν αξιοποιεί η νέα δημοτική αρχή, θεωρεί ότι ο δήμος καταρρέει, ενώ όπως λέει ο δήμος διοικείται από το... facebook. Μιλά για τα αιολικά, τα φωτοβολταϊκά, τη συνεργασία Χρύσας Σουλιώτη - Αλέξη Καρδαμπίκη. Μια συνέντευξη - "ποταμός", που δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση των Ευρυτανικών Νέων.

babalis-synentefksi

"Θα ήθελα να επισημάνω για τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε τις τελευταίες μέρες πως πρέπει και επιβάλλεται να αντιληφθούμε και να συμμορφωθούμε όλοι με το πραγματικό νόημα των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί. Έχουμε όλοι μας ατομική και κοινωνική ευθύνη. Είμαστε υποχρεωμένοι να την αναλάβουμε στο ακέραιο και δεσμευτικά για το καλό όλων μας"


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΕΡ. Κύριε Μπαμπαλή, τα τελευταία χρόνια διατελέσατε δήμαρχος Αγράφων. Στις εκλογές, όμως, χάσατε. Σήμερα είναι η πρώτη σας συνέντευξη μετά τις εκλογές. Τί πιστεύετε ότι έφταιξε που οι Αγραφιώτες δεν σας στήριξαν ξανά και η ομάδα σας βρίσκεται στην αντιπολίτευση; Κάνετε έναν απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος.

ΑΠ. Επιτρέψτε μου καταρχάς να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε για μία ακόμα φορά μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας σας, των «Ευρυτανικών Νέων», να επικοινωνήσω με τους αναγνώστες σας και τους συμπατριώτες μας. Στην ερώτησή σας, τώρα. Όταν προκύπτει ένα αρνητικό αποτέλεσμα μέσα από την εκλογική διαδικασία υπάρχουν πολλές αιτίες που οδηγούν σε αυτό. Θα προσπαθήσω να αναφέρω μερικές από τις πιο σημαντικές.

Πρώτα από όλα τα δικά μας λάθη ως προς την προσέγγιση του εκλογικού νόμου, των παρενεργειών και των συνεπειών που είχε στην τοπική κοινωνία των Αγράφων και στο εκλογικό σώμα. Επίσης, το γεγονός πως δεν καταφέραμε να αναδείξουμε όσο θα έπρεπε το μέγεθος της δουλειάς που πραγματοποιήσαμε και τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας (οργάνωση, σχεδιασμός, προγραμματισμός, μελέτες, χρηματοδοτήσεις του δήμου Αγράφων). Δεν φάνηκαν όλα αυτά που κάναμε για τον δήμο μας. Δεν έγιναν γνωστά στο εκλογικό σώμα όσο θα έπρεπε, με δική μας υπαιτιότητα, με αποτέλεσμα να μην αξιολογηθούν επαρκώς από τους δημότες.

Η ακατάσχετη λασπολογία, ρουσφετολογία και η ψευδολογία στην οποία επιδόθηκαν αρκετοί υποψήφιοι των δύο άλλων συνδυασμών, καθώς και μέρος των υποστηρικτών και των «καθοδηγητών» τους κατά την προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών, είχαν ως αποτέλεσμα την παραπλάνηση του εκλογικού σώματος και την εξαπάτηση σημαντικής μερίδας ψηφοφόρων. Αυτή την κατάσταση διευκόλυνε και εξυπηρέτησε το στρεβλό σύστημα διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπως αυτό θεσπίστηκε και καθιερώθηκε μέσα από το νομοσχέδιο “Κλεισθένης” και τη δήθεν απλή αναλογική που τελικώς κατέληξε σε μεγάλο βαθμό ως «δικτατορία των μειοψηφιών» (δήμαρχος μεγάλου δήμου της χώρας έχει εκλεγεί ο αρχηγός του συνδυασμού που στον πρώτο γύρο ψηφίστηκε από το 14% των δημοτών του). Η δική μας πρόταση (συνδυασμός) μετά από μεγάλη εκκαθάριση και ανανέωση που πραγματοποιήσαμε, μαζί με το ολοκληρωμένο, εφικτό, υλοποιήσιμο και ρεαλιστικό πρόγραμμα που υποβάλαμε στους δημότες μας και μετά από τεράστια προσπάθεια που καταβάλλαμε ως δημοτική αρχή των Αγράφων (2014-2019) για να διασώσουμε και να αναστήσουμε έναν τελειωμένο δήμο με πραγματική «κατάθεση ψυχής» συνεργατών και υπαλλήλων, δεν αναγνωρίστηκε από την πλειοψηφία των δημοτών κατά τον δεύτερο γύρο. 

ΕΡ. Ο εκλογικός νόμος οπωσδήποτε έπαιξε σημαντικό ρόλο στην έκβαση του αποτελέσματος. Οι αντίπαλοί σας συνασπίστηκαν και αν και εσείς έχετε τους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους -έχετε 8, η κα Σουλιώτη έχει 6 και ο δήμαρχος ο κ. Καρδαμπίκης έχει 7- σε μία διαδικασία απλής αναλογικής βρίσκεστε στην αντιπολίτευση. Πιστεύετε ότι ήταν πετυχημένη η συνεργασία των δύο δημοτικών ομάδων της κας Σουλιώτη και του κ. Καρδαμπίκη;

ΑΠ. Δεν πρόκειται για συνεργασία μεταξύ των άλλων δύο συνδυασμών, όπως έχουμε δει να γίνεται σε πάρα πολλές περιπτώσεις, μετά, όμως από τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών.

Εδώ έγινε συμφωνία και καθαρή συναλλαγή, η οποία επικυρώθηκε με ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ Α’ και Β’ γύρου των εκλογών. Συμφωνητικό με το οποίο μοιράστηκαν θέσεις, αξιώματα, επιτροπές, συνέδρια, εκθέσεις, ταξίδια στο εξωτερικό, όπως περιγράφουν αναλυτικά σε αυτό, και μάλιστα πριν ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία. Είναι κάτι πρωτοφανές στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας και της τοπικής αυτοδιοίκησης αυτό που έγινε στις περασμένες δημοτικές εκλογές στον δήμο μας. Κάτι χωρίς προηγούμενο. Πρόκειται περί πολιτικής απάτης. Ήταν κάτι που ευνοήθηκε και προέκυψε από το σύστημα διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019 και του νομοσχεδίου “Κλεισθένης”. Ήταν, όμως, και κάτι που γνώριζαν οι δημότες μας πέντε ολόκληρες μέρες πριν την εκλογική διαδικασία του Β’ γύρου, καθώς τότε δημοσιεύθηκε.  Ήταν κάτι που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να αποδοκιμασθεί και να τιμωρηθεί και όχι να ευδοκιμήσει και να υπερψηφιστεί. Έτσι, όμως, αποφάσισε η πλειοψηφία των δημοτών του δήμου Αγράφων. Η απόφασή της έγινε αποδεκτή και ανέλαβε την ευθύνη της για τη συνέχεια του δήμου μας, δίνοντας την εντολή της διοίκησής της στην «κοινοπραξία» και το «σύμφωνο πολιτικής συμβίωσης» των δύο συνδυασμών. Πιστεύω πως τα ιδιωτικά συμφωνητικά παραμονές των εκλογών για την κατοχύρωση και διανομών θέσεων, προσωπικών οφιτσίων και συμφερόντων φέρνουν συναλλαγές. Οι συναλλαγές ευνοούν τους εκβιασμούς και τις ομηρίες. Και όλα αυτά μαζί οδηγούν σε αδιέξοδο τον δήμο Αγράφων. Αυτό πιστεύω ξεκάθαρα και μακάρι να κάνω λάθος. Πάντως είχαμε ενημερώσει τους δημότες μας αναλυτικά και με κάθε λεπτομέρεια για τις συνέπειες, τις επιπτώσεις και τους κινδύνους που θα προέκυπταν καθ’ όλη τη διάρκεια του προεκλογικού μας αγώνα.

ΕΡ. Πρόσφατα φιλοξενήσαμε συνέντευξη της κας Σουλιώτη και στην ερώτησή μας γιατί επέλεξε να συνεργαστεί με τον κ. Καρδαμπίκη και όχι με σας, έδωσε την εξήγησή της. Πώς σχολιάζετε την απάντηση της κας Σουλιώτη;

ΑΠ. Η κα Σουλιώτη προσπάθησε να δικαιολογήσει το ιδιωτικό συμφωνητικό και τη συναλλαγή της με τον άλλον συνδυασμό, όπως έχω αναλύσει σε προηγούμενες τοποθετήσεις μου στις ερωτήσεις σας, ως δήθεν επιλογή της ομάδας της. Όμως, δεν αναφέρεται στο συμφωνητικό που υπογράφηκε μεταξύ Α’ και Β’ γύρου με τον κ. Καρδαμπίκη για το μοίρασμα όλων αυτών των οφιτσίων που αναλυτικότατα περιγράφονται σε αυτό. Τα αποτελέσματα και οι αποδείξεις αυτής της συναλλαγής φαίνονται τώρα με τα «βολέματα» κάποιων από αυτούς σε θέσεις ειδικών συνεργατών στον δήμο. Φτάσαμε στο σημείο η πρώτη σε σταυρούς δημοτική σύμβουλος του συνδυασμού της να παραιτείται από τη θέση της, ώστε να αναλάβει ειδικός συνεργάτης. Αυτά που επικαλείται περί της γνώμης των ψηφοφόρων του συνδυασμού της, για τότε που γίνονταν οι εκλογές, καλό θα ήταν να τους ξαναρωτήσει για όλα αυτά που γίνονται τώρα, ώστε να διαπιστώσει αν συμφωνούν και για τους διορισμούς.

Για τη δήλωσή της πως ανέλαβαν έναν διαλυμένο δήμο που από την μέρα της ανάληψης της θητείας τους διαλύεται περισσότερο, θα ήθελα να πω πως είναι τουλάχιστον ανήθικο και εκτός πραγματικότητας να χαρακτηρίζεται διαλυμένος ο δήμος Αγράφων την 1-9-2019. Νομίζω πως η κα Σουλιώτη δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί πώς ήταν ο δήμος Αγράφων την 1-9-2014 και πώς βρέθηκε την 1-9-2019 και πότε ήταν διαλυμένος. Το γεγονός ότι η ίδια και οι συνεργάτες της δεν μπορούν να πράξουν ούτε τα αυτονόητα για τη συνέχεια του δήμου Αγράφων, θα πρέπει να προβληματίσει και να απασχολήσει τους πάντες. Επικαλείται, επίσης, ότι παρέλαβαν κάποιους άδειους κωδικούς στον προϋπολογισμό, κάτι που ήταν εντελώς φυσιολογικό διότι είχε παρέλθει το μεγαλύτερο μέρος του έτους και απορροφήθηκαν χρήματα από διάφορους κωδικούς. Το αντίθετο από αυτό θα ήταν αδράνεια και έλλειψη λειτουργίας του  δήμου Αγράφων και πρόβλημα. Το ότι μείωσαν τα καύσιμα κατά 12.000 ευρώ όπως επικαλείται (κανείς δεν γνωρίζει εάν αυτό ισχύει) το πρώτο τρίμηνο της θητείας τους οφείλεται σε δύο λόγους. Ο ένας έχει να κάνει με τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν τότε. Και ο άλλος με το γεγονός ότι αδρανοποιήθηκαν από τη νέα δημοτική αρχή τα δημοτικά μηχανήματα και χρησιμοποίησαν αντί αυτών κατά κόρον ιδιώτες.

Το πραγματικό συμπέρασμα θα προκύψει όταν κοστολογηθούν και πληρωθούν τα ιδιωτικά μηχανήματα που αντικατέστησαν τα δημοτικά και η διαφορά που θα προκύψει μεταξύ της δαπάνης για την πληρωμή τους και της μείωσης που λένε ότι έγινε στα καύσιμα του δήμου. Όσον αφορά το τεχνικό πρόγραμμα που επικαλείται ότι δυσκολεύτηκαν να το συντάξουν χωρίς τεχνική υπηρεσία έχω να πω ότι δεν έφτιαξαν κάποιο νέο τεχνικό πρόγραμμα. Πήραν αυτούσιο το τεχνικό πρόγραμμα που εμείς είχαμε συντάξει για το 2019 με τις κατανομές, τις μελέτες, τις δημοπρασίες που κάναμε και τις χρηματοδοτήσεις που εξασφαλίσαμε, το αντέγραψαν ακριβώς και πρόσθεσαν μόνο 520.000 ευρώ χωρίς μελέτες που προέρχονται από την Σ.Α.Τ.Α των κοινοτήτων για το έτος 2020.

Για το θέμα που συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο για τα αιολικά πάρκα και το ψήφισμα που μας έφεραν ως εισήγηση για να ψηφίσουμε έχω να πω τα εξής: Μέσα στην συνεδρίαση και έχει καταγραφεί στα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου όπως και ολόκληρη η τοποθέτησή μου ζήτησα από την κ. Σουλιώτη ως αντιδήμαρχο Αγράφων και ως νομικό να μου απαντήσει ώστε να ψηφίσω και εγώ μαζί με ολη την ομάδα της αντιπολίτευσης στο εξής:

Επειδή στην εισήγηση (ψήφισμα) αναφέρονταν πως το συμβόλαιο επικράτειας συγκαλύπτει το οργανωμένο περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στα Άγραφα αν η ίδια θεωρεί ως νομικός και μας προτείνει να το ψηφίσουμε όπως έπραξε άλλωστε ότι το Σ.Τ.Ε συγκαλύπτει εγκλήματα ως ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Απάντηση δεν πήραμε αλλά όπως αντιλαμβάνεστε δεν μπορούσαμε να ψηφίσουμε κάτι τέτοιο. Απορώ πως έχουν το θράσος να μας εγκαλούν για αυτό όπως και για αρκετές άλλες ανακρίβειες που αναφέρονται στο ψήφισμα που ήρθε και ψηφίστηκε από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου.mpampalis-sinenteyxi1

Συνάντηση με Αγραφιώτες

ΕΡ. Κύριε Μπαμπαλή βλέπουμε ότι ο δήμος έχει πραγματικά σοβαρό πρόβλημα σε προσωπικό. Οι Διοικητικές, Οικονομικές και Τεχνικές Υπηρεσίες είναι διαλυμένες, αποτέλεσμα αυτού είναι τα έργα να μείνουν πίσω αλλά και δυόμισι μήνες μετά το 2020 ακόμη δεν υπάρχει προϋπολογισμός. Ο δήμος είναι «παγωμένος». Πώς κρίνετε το έργο της νέας Δημοτικής Αρχής του κ. Καρδαμπίκη;

ΑΠ. Ο δήμος Αγράφων είχε πάντα σοβαρό πρόβλημα και έλλειμμα προσωπικού και ιδιαίτερα εξειδικευμένου προσωπικού σε όλες τις βασικές του υπηρεσίες. Αυτό το ζήτημα το είχαμε αναδείξει σε πολύ μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια της θητείας μας σε όλα τα θεσμικά όργανα της πολιτείας και της πολιτικής αυτοδιοίκησης και στα μέσα ενημέρωσης, κάνοντας ταυτόχρονα και τις ανάλογες προτάσεις για την επίλυσή του τεκμηριωμένα, συνολικά και υπεύθυνα. Δυστυχώς η πολιτεία μέχρι σήμερα δεν έχει ανταποκριθεί φέρνοντας σε δύσκολη θέση όλους τους μικρούς δήμους της χώρας, όπως και τον δήμο Αγράφων. Όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε αλλά δημιούργησε και επιπλέον πρόβλημα όταν πριν από 1 χρόνο περίπου με το νόμο 4440 έδωσε την δυνατότητα στους υπαλλήλους των τεχνικών υπηρεσιών να μετακινηθούν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε δημάρχου όπως ίσχυε μέχρι τότε.

Παρά τις έγγραφες διαμαρτυρίες μας τότε προς τα αρμόδια υπουργεία, δεν κατέστη δυνατό να αλλάξει κάτι. Μάλιστα στην απάντηση που πήραμε από τα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, μας πρότειναν να μπούμε στον δεύτερο κύκλο της κινητικότητας των υπαλλήλων ώστε να φέρουμε και εμείς μηχανικούς από άλλους δήμους και άλλες υπηρεσίες με μετάθεση. Από όσα έχω αντιληφθεί δεν νομίζω ότι υπάρχει υπάλληλος που θα δεχθεί να έρθει με μετακίνηση από άλλο δήμο ή υπηρεσία στο δήμο Αγράφων χωρίς να υποχρεωθεί από την πολιτεία για να το κάνει.

Θα ήθελα όμως να επισημάνω πως για την περίπτωση του 4ου μηχανικού που έφυγε τελικά από το Νοέμβριο του 2019 υπήρχε η δυνατότητα να παραμείνει εφόσον η νέα δημοτική αρχή έκανε χρήση της αλλαγής της νομοθεσίας (νόμος 4635/20-10-2019 άρθρο 229 που αναφέρει: στην παράγραφο 4 του άρθρου 4 του νόμου 4440 προστίθεται εδάφιο ως εξής: “ειδικά για την μετάταξη υπαλλήλων των τεχνικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών δόμησης του ΟΤΑ Α’ βαθμού απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου για το διορισμό οργάνου”. Είχε λοιπόν τα περιθώρια να επέμβει και να ακυρώσει την μετάθεση του τελευταίου μηχανικού της τεχνικής υπηρεσίας κ. Αντίνου διότι το ΦΕΚ διορισμού του είναι το 2133/Γ/12-11-2019. Γιατί δεν τον έπραξαν δεν γνωρίζω. Είχαν περιθώριο 22 ημερών όπως προκύπτει.

Πάντως πέρα από το έλλειμμα των υπαλλήλων θα ήθελα να τονίσω πως εμείς ως δημοτική αρχή την προηγούμενη πενταετία δουλέψαμε πολύ και προσωπικά ως αιρετοί επί καθημερινής βάσης. Δεν ψάχναμε για άλλοθι και για δικαιολογίες. Προσπαθήσαμε να καλύψουμε τα κενά των υπαλλήλων με προσωπική εργασία των αιρετών συνεργατών μας (δημάρχου, αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων). Το γεγονός ότι ο δήμος όλα αυτά τα χρόνια ακόμη και στην αρχή της θητείας μας είχε πάντα νωρίς και εγκαίρως προϋπολογισμό εγκεκριμένο αποδεικνύει αυτά που λέω. Δεν είναι δυνατόν ο προϋπολογισμός του 2015 όταν και όπως εμείς παραλάβαμε τον δήμο να έχει εγκριθεί από τον Ιανουάριο του 2015 και τώρα να βρισκόμαστε σχεδόν στον Απρίλιο του 2020 χωρίς έγκριση προϋπολογισμού (γυρίσαμε φαίνεται στις χρυσές εποχές 2010-2014).

Δε νοείται επίσης να ακυρώνονται συνεχώς αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και να επιστρέφουν για διόρθωση (τα δημοτικά τέλη πήγαν 3-4 φορές στην οικονομική επιτροπή και 2 φορές στο δημοτικό συμβούλιο ώσπου να εγκριθούν). Η προχειρότητα και η ασχετοσύνη των νέων δημοτικών αρχόντων φαίνεται στις εισηγήσεις των θεμάτων και ιδιαίτερα των οικονομικών θεμάτων. Δεν έχει προηγούμενο στον δήμο μας και οδηγεί σε συνεχείς ακυρώσεις των αποφάσεων. Ανακοινώνονται δρομολόγια του ΚΤΕΛ προς Αγρίνιο στην ιστοσελίδα του δήμου και στο facebook χωρίς πρώτα να γίνουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και χωρίς να παρθούν οι απαραίτητες αποφάσεις. Πολλά θα μπορούσα να αναφέρω ακόμα αλλά δε θα μας καλύψει ο χώρος της εφημερίδας. Σε ό,τι αφορά το πως κρίνω το έργο της νέας δημοτικής αρχής έχω να πω πως δεν μπορώ να διακρίνω έργο όσο κι αν προσπαθώ! Το μόνο που βλέπω έιναι συνεχόμενες βόλτες και μία ατέλειωτη προσπάθεια αυτοπροβολής μέσω φωτογραφιών και σχολίων στο facebook! Και δεν νομίζω ότι μπορεί να διοικηθεί και να προοδεύσει ο δήμος Αγράφων από το facebook.

ΕΡ. Αν σήμερα εσείς ήσασταν δήμαρχος τι διαφορετικό θα κάνατε ώστε ο δήμος να ήταν σε καλύτερη θέση;

Ο δήμος Αγράφων που εμείς παραδώσαμε στη νέα δημοτική αρχή την 31-8-2019 δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτόν που κληρονομήσαμε την 1-9-2014. Τον διασώσαμε, τον ανασυντάξαμε, τον βάλαμε σε λειτουργία κανονικού δήμου, τον οργανώσαμε σε όλους τους τομείς. Υλοποιήσαμε – προγραμματίσαμε – σχεδιάσαμε – μελετήσαμε και εξασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις από διάφορα προγράμματα για την συνέχεια, την πρόοδο και την ανάπτυξή του στην επόμενη τετραετία. Όλα αυτά τα πετύχαμε διότι εργαστήκαμε σκληρά!

Πάρα πολύ σκληρά! Και είμαστε όλοι υπερήφανοι για αυτό! Ήμασταν έτοιμοι και προετοιμασμένοι να συνεχίσουμε αυτή την δουλειά και την προσπάθεια μέσα από τον προγραμματισμό και τον σχεδιασμό που είχαμε κάνει και που είχαμε καταθέσει στους δημότες μας κατά τον προεκλογικό μας αγώνα. Ένα σύνολο μελετών – χρηματοδοτήσεων και έργων που είχαμε εξασφαλίσει και δρομολογήσει πολλών εκατομμυρίων ευρών για τον δήμο μας. Με βάση την κατάσταση του δήμου Αγράφων όπως τον παραδώσαμε στη νέα δημοτική αρχή δεν έχουν κανένα δικαίωμα να αποτύχουν.! Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία αποτυχίας! Είναι πλέον ξεκάθαρο πως τα πάντα είναι ζήτημα ανθρώπων και χειρισμών. Ανάλογα με τους ανθρώπους που επιλέγονται για τις θέσεις ευθύνης και τους χειρισμούς που γίνονται, είναι και τα αποτελέσματα που προκύπτουν.mpampalis-sinenteyxi2

Στις Βρυξέλλες, για θέματα του δήμου Αγράφων

ΕΡ. Έχουμε όμως τέσσερα χρόνια μπροστά μας. Ποιά θα είναι η στάση σας ως αντιπολίτευση πλέον στη νέα δημοτική αρχή;

ΑΠ. Υπηρετώ τον δήμο Αγράφων συνεχώς από το 1999 που ξεκίνησε η τότε διοικητική διαίρεση της χώρας με το νομοσχέδιο Καποδίστριας. Συνέχισα μέχρι σήμερα και με το νομοσχέδιο Καλλικράτης του 2010 αλλά και το Κλεισθένης το 2019. Την τελευταία πενταετία υπηρέτησα ως δήμαρχος του Καλλικρατικού δήμου Αγράφων. Είναι νομίζω αυτονόητο, λογικό και επόμενο πως με ενδιαφέρει η ευημερία και η προκοπή του τόπου μας σε κάθε τομέα και με κάθε τρόπο. Με βάση αυτή την διαδρομή και την πορεία και με κριτήρια την γνώση και την εμπειρία που αποκομίσαμε όλα αυτά τα χρόνια θα συμβάλουμε με κάθε δυνατότητα που έχουμε από την θέση όμως που μας παραχώρησαν οι συνδημότες μας μετά την διεξαγωγή των τελευταίων εκλογών για το καλό του τόπου μας. Θα είμαστε παρόντες για όλα και σε όλα!

ΕΡ. Στο δήμο μετά τα αιολικά έρχονται τώρα και τα φωτοβολταϊκά ο κόσμος έχει ξεσηκωθεί εύλογα θα λέγαμε. Ποιά είναι η θέση σας σήμερα τόσο γοα το φωτοβολταϊκό πάρκο στη Βαλαώρα όσο και για τα αιολικά στα Άγραφα;

ΑΠ. Για το ζήτημα που προέκυψε πρόσφατα στη Βαλαώρα με αφορμή τις πρόσφατες πράξεις χαρακτηρισμού που ζητά εταιρεία ώστε να προχωρήσει η διαδικασία για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου, πράγματι υπάρχει ξεσηκωμός διότι δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην τοπική κοινότητα. Η Βαλαώρα είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του δήμου και ζει σχεδόν αποκλειστικά από την κτηνοτροφία. Με την κίνηση αυτή της δέσμευσης 3.205 στρεμμάτων αφαιρείται από τους κτηνοτρόφους το 80% σχεδόν από την καλύτερη χορτολειβαδική έκταση της κοινότητας. Αυτό σημαίνει αυτόματα μεγάλο περιορισμό και καταστροφή της κτηνοτροφίας του χωριού. Θα πρέπει μετά την ομόφωνη αρνητική απόφαση τόσο του τοπικού συμβουλίου Βαλαώρας όσο και του δημοτικού συμβουλίου Αγράφων να γίνουν όλες οι δυνατές ενέργειες και προς όλους τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας με εξειδικευμένη νομική υποστήριξη, ώστε να αποφευχθεί με κάθε τρόπο και έγκαιρα σε όλα τα στάδια της διαδικασίας η μεγαλη πράγματι ζημιά για την τοπική κοινότητα.

Σε ότι αφορά τα αιολικά των Αγράφων θεωρώ πως πλέον έχουν λήξει όλες οι διαδικασίες, οι αδειοδοτήσεις, οι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το μόνο που απομένει μετά την εγκατάστασή τους είναι η αξιοποίηση των θεσμοθετημένων αντισταθμιστικών που προβλέπονται για τις κοινότητες Αγράφων και Βραγγιανών του δήμου Αγράφων. Βέβαια εδώ θα μπορούσαν να προκύψουν και επιπλέον αντισταθμιστικά οφέλη για τον δήμο Αγράφων αλλά με εντελώς διαφορετική προσέγγιση από την πλευρά και λογική του δήμου μας. Εφόσον όπως είχε αποδειχτεί προ πολλού πως δεν μπορούσαμε με κάποιο τρόπο να αποφύγουμε την τοποθέτησή τους (κάτι που ισχύει για όλη την Ελλάδα όπου υπήρξε προσπάθεια εγκατάστασης αιολικών πάρκων) θα έπρεπε να συνεργαστούμε ώστε να οφεληθεί περισσότερο ο τόπος μας. Όμως η μικροπολιτικές σκοπιμότητες που κυριάρχησαν εδώ και δύο χρόνια από όλους αυτούς που χρησιμοποίησαν τα αιολικά ώστε να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να εισπράξουν ψήφους, ενώ γνώριζαν πως δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να μην τοποθετηθούν τελικά θα καταλήξουν εις βάρος των τοπικών κοινοτήτων και του δήμου Αγράφων. Διότι θα στερηθούν πολλά επιπλέον (έξτρα) αντισταθμιστικά οφέλη. Αυτή την λογική ακολούθησαν δυστυχώς και οι άλλοι δύο συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές και τώρα διοικούν τον δήμο. Επομένως ας αναλάβουν και την ευθύνη για όλα αυτά που προανέφερα.

Σας ευχαριστώ πολύ!

mpampalis-sinenteyxi3

Αποχιονισμός για την πρόσβαση των χωριών