Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Περιορισμοί στην κυκλοφορία: Λίγα πρόστιμα στο Καρπενήσι, παρά τους αυξημένους ελέγχους της αστυνομίας

ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση

Αύριο (30/3) συμπληρώνεται μία εβδομάδα από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου για περιορισμούς στην κυκλοφορία των πολιτών, λόγω κορονοϊού. Στο Καρπενήσι, ύστερα από την πρώτη ημέρα προσαρμογής, οι έλεγχοι εντάθηκαν και επιβλήθηκαν και πρόστιμα. Η Αστυνομία ζητά οι πολίτες να δείξουν κατανόηση. astinomia-prostimo-kikloforia1

H ισχύς του μέτρου ξεκίνησε από τις 6.00 το πρωί της Δευτέρας, 23 Μαρτίου 2020. Επιτρέπεται η μετακίνηση για πολύ συγκεκριμένους λόγους και μόνο με την επίδειξη του σχετικού εγγράφου ή μηνύματος SMS. Στο Καρπενήσι τα πρόστιμα
 
Πρόστιμα 150 ευρώ
Στην Ευρυτανία, η πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου (23/3) είχε, ως επί το πλείστον, χαρακτήρα προσαρμογής, με οχήματα της Α.Δ. Ευρυτανίας να περιπολούν και να απευθύνουν συστάσεις σε πεζούς. Λόγω της βροχής, ελάχιστοι ήταν όσοι κυκλοφορούσαν.
Από την Τρίτη, 24 Μαρτίου, οι έλεγχοι στο Καρπενήσι αυστηροποιήθηκαν και επιβλήθηκαν τα πρώτα πρόστιμα.
Στο κέντρο της πόλης, αστυνομικοί, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας (μάσκες, γάντια μιας χρήσης), πραγματοποιούν ελέγχους, βεβαιώνοντας παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις. Άτομα που δεν φέρουν μαζί τους σχετικές βεβαιώσεις κυκλοφορίας ή δεν έχουν αποστείλει το απαραίτητο SMS στο 13033, θα βρεθούν ενώπιον της υποχρέωσης καταβολής προστίμου 150 ευρώ· «dura lex sed lex» (σκληρός νόμος αλλά νόμος), θα έλεγε κανείς, όμως, όταν διακυβεύεται η προάσπιση της δημόσιας Υγείας, η συμμόρφωση όλων είναι ζήτημα υψίστης σημασίας.
Μέχρι το πρωί της Κυριακής 29/3, στην Ευρυτανία έχουν βεβαιωθεί πέντε (5) παραβάσεις για άσκοπη μετακίνηση, παρά τους -κατά γενική ομολογία- εντατικούς ελέγχους των αστυνομικών, επί 24ωρης βάσης.
Οι περισσότεροι επικαλέστηκαν "φθηνές" δικαιολογίες, ωστόσο δεν γλίτωσαν την "καμπάνα" των 150 ευρώ.
Πάντως, η κίνηση στο Καρπενήσι και ολόκληρη την Ευρυτανία είναι πολύ περιορισμένη και οι πολίτες κυκλοφορούν μόνο για τα απολύτως απαραίτητα. Τα βράδια, η πόλη είναι έρημη και μόνο τα πρωινά θα δει κανείς ΙΧ οχήματα και λίγους πεζούς να κινούνται, κατά βάση για επαγγελματικούς λόγους. Η συμμόρφωση των πολιτών κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα
 
"Ζητάμε την κατανόηση των πολιτών"
Ο Αστυνομικός Διευθυντής Ευρυτανίας κ. Χρήστος Μουτσώκος, μιλώντας στα Ευρυτανικά Νέα, τονίζει ότι “...από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου το πρωί, που ισχύει το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας, συστηματικοί έλεγχοι για τις άσκοπες μετακινήσεις πραγματοποιούνται σε όλο τον νομό από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας Ευρυτανίας ”.
moutsokos-astinomia
Σύμφωνα με τον κ. Μουτσώκο, οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί σε κάθε άκρη της Ευρυτανίας επί 24ώρου βάσεως. Είναι απαραίτητοι και γίνονται με τις δέουσες οδηγίες προφύλαξης, σύμφωνα με την πολιτική προστασία.
“Ζητάμε από τους πολίτες να εφαρμόζουν τις οδηγίες. Τα πρόστιμα είναι αυστηρά, ενώ για τους παραβάτες προβλέπεται και η αυτόφωρη διαδικασία και ποινικές διώξεις εκτός από τα διοικητικά πρόστιμα. Ζητάμε την κατανόηση των πολιτών, η χώρα βρίσκεται σε υγειονομική κρίση και οφείλουμε όλοι να συμφωνήσουμε με τις οδηγίες”, προσθέτει. 
 
"Αυστηρή αστυνόμευση"
 "Οι ζωές όλων μας, των γονιών μας, των παππούδων μας αυτή τη στιγμή προέχουν", σημειώνει, σχολιάζοντας τα μέτρα και τους ελέγχους, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Ευρυτανίας, κ. Κοσμάς Τσιαμάκης.
"Θα γίνει ό,τι είναι αναγκαίο για να προφυλαχτούμε όλοι. Θα υπάρξει αυστηρή αστυνόμευση. Οι πολίτες πρέπει να δείξουν κατανόηση. Γνωρίζουμε ότι τα μέτρα είναι αυστηρά, δεν έχουν ληφθεί ξανά παρόμοια, είναι όμως αναγκαίο, είναι απαραίτητο για τις ζωές μας όλων μας", καταλήγει.