Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

  • Ρεκόρ συμμετοχών για την ΑΛΑΚ στον αγώνα Drift του Λουτρακίου

  • Το Σάββατο (24/10) η νέα πεζοπορία του ΕΟΣ Καρπενησίου

  • Πεζοπορία και ποδηλασία με σύμμαχο τον καιρό, για τον Πεζοπορικό Σύλλογο Καρπενησίου

  • Κύπελλο Ελλάδας: Ταξίδι στην Άρτα για την Ποταμιά

  • Ιδανικός τόπος το Καρπενήσι για τρέξιμο βουνού. Η ευρυτανικής καταγωγής αθλήτρια Ζωή Σταμούλη στα Ε.Ν. (ΦΩΤΟ)

  • (ΦΩΤΟ) Πρωταγωνιστές και στη Χίο οι οδηγοί της ΑΛΑΚ - Θέσεις στο βάθρο, πρωτιά για Ράπτη

Το όνειρο μπορεί να περιμένει. Αναβάλλεται η ορειβατική αποστολή του Φώτη Θεοχάρη στο θρυλικό Κ2

Το πιο φιλόδοξο εγχείρημα στην ορειβατική του καριέρα επρόκειτο να πραγματοποιήσει φέτος το καλοκαίρι ο Φώτης Θεοχάρης, αθλητής του ΕΟΣ Καρπενησίου. Η ελληνική ορειβατική αποστολή είχε θέσει ως στόχο τις κορυφές K2 (8611m) και Broad Peak( 8051m), στα σύνορα Πακιστάν-Κίνας.theoxaris-k2-anavoli

Ωστόσο, υπολόγιζαν χωρίς την πανδημία του κορονοϊού. Μέσα από τα κοινωνικά του δίκτυα, ο καταγόμενος από τη Βίνιανη Ευρυτανίας ορειβάτης, ανακοίνωσε την αναβολή του πρότζεκτ για το 2021.

Ο Φώτης Θεοχάρης έγραψε:

«Το Όνειρο και η Αναβολή

Φαίνεται ότι μέχρι τον Ιούνιο τα πράγματα δεν θα έχουν ησυχάσει. Το να κυκλοφορούν οι ορειβάτες με μάσκες και γάντια στο Basecamp δεν θα θυμίζει ορειβατική αποστολή αλλά ταινία Sci-FI εννοώντας μια δυστοπική κατάσταση.

-Κορονοϊός και υψόμετρο

Είναι ευρέως γνωστό πως ακόμη και μια μικρή ίωση μπορεί να σε στείλει σπίτι σου οποιαδήποτε στιγμή από μια πολύμηνη αποστολή. Τα συμπτώματα της νόσου υψομέτρου δεν διαφέρουν και πολύ από αυτά μιας ίωσης, φανταστείτε να έχει κάποιος τον Covid-19 στην κατασκήνωση βάσης στα 5.000 μέτρα, αρκετά χιλιόμετρα μακριά και μέρες από το πλησιέστερο νοσοκομείο, και να πρέπει να διακομιστεί. Εφιαλτικό!

- Ελληνική Ορειβατική Αποστολή 2020: K2 (8611m) & Broad Peak (8051m)

Είναι μια δύσκολη απόφαση, γιατί νομίζω ότι οι θυσίες από πλευράς μου καθώς και όλη η περίοδος προετοιμασίας μέχρι τώρα, με δυσκολεύουν να το συνειδητοποιήσω. Όμως, τα γεγονότα, κανένας δεν μπορούσε να τα προβλέψει όταν ξεκίνησε ο ιός.

Εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα και σε τόσες πολλές χώρες που πια είναι αναπόφευκτο να παρθεί αυτή η απόφαση. Ήδη, στην περιοχή στο Πακιστάν που θέλω να επισκεφτώ, μετράνε νεκρούς. Η αποστολή αναβάλλεται για το καλοκαίρι του 2021.

Το 2021 δεν είναι μακριά, να είμαστε υγιείς και δυνατοί!».theoxaris-k2-anavoli-1

Η απόλυτη εμπειρία

Πριν λίγους μήνες, ο Θεοχάρης είχε παραχωρήσει συνέντευξη στα «Ευρυτανικά Νέα» με αφορμή το -αναβληθέν, τελικά- εγχείρημα ανάβασης στο Κ2 και το Broad Peak, όπου είχε πει, μεταξύ άλλων:

«Μετά την ανάβαση στο όρος Καγκτσενγιούγκα (8586μ), το τρίτο ψηλότερο βουνό της γης και το δεύτερο δυσκολότερο, σειρά έχει στους στόχους μου το Κ2, το δεύτερο ψηλότερο και δυσκολότερο βουνό του κόσμου.

Όταν ζωγράφιζα μικρός ένα βουνό έφτιαχνα ένα τρίγωνο. Αυτό το βουνό λοιπόν, το Κ2, αποτελεί το απόλυτο τρίγωνο. Μπορεί το Έβερεστ να είναι το ψηλότερο βουνό αλλά η απαράμιλλη ομορφιά του Κ2 με τράβηξε περισσότερο, ίσως για να κάνω την αντίστροφη ανάβαση των τριών κατά σειρά βουνών, από το τρίτο στο δεύτερο και από το δεύτερο στο πρώτο σε ύψος.

Έχουν δημιουργηθεί πολλές ταινίες με θέμα το Κ2. Θυμάμαι χαρακτηριστικά όταν ήμουν παιδί που είχε προβάλει η τηλεόραση μία ταινία για το Κ2. Θυμάμαι έντονα που παρακολουθούσα την αγωνιώδη προσπάθεια των ορειβατών να ανέβουν στη κορυφή του βουνού, στα 8611μ, βιώνοντας κι εγώ νοερά μαζί τους την απόλυτη περιπέτεια».