Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

ev media-logo

Και τώρα... όλοι μαζί. Ντόρα και Σαμαράς μαζί. Ο Κώστας Μπακογιάννης “γέφυρα” των δύο πλευρών. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ntora samaras_xeria

Πέντε ημέρες κράτησαν οι εξαντλητικές διαπραγματεύσεις για την εκλογική συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη με τη Νέα Δημοκρατία. Την Δευτέρα 21 Μαΐου 2012 εξεδόθη το κοινό ανακοινωθέν. Πρώτη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, η Ντόρα. Άλλοι τέσσερις βουλευτές της ΔΗ.ΣΥ. στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Αποκλειστικές πληροφορίες από το παρασκήνιο των συναντήσεων.{div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Το πρώτο βήμα για την επανίδρυση της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα έγινε με την επίσημη ανακοίνωση της συνεργασίας της Ντόρας Μπακογιάννη με τη Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά. “Παραμερίστηκαν οι εγωισμοί για το καλό του τόπου”, λένε οι πρωταγωνιστές της “συνένωσης”

Από την περασμένη Τετάρτη 16 Μαΐου 2012, ξεκίνησαν οι ουσιαστικές συζητήσεις για την εκλογική συνεργασία της Δημοκρατικής Συμμαχίας (ΔΗ.ΣΥ.) της Ντόρας Μπακογιάννη με τη Νέα Δημοκρατία.

Ωστόσο, φαίνεται πως υπήρξε συνάντηση Σαμαρά - Ντόρας το βράδυ της προηγούμενης ημέρας, Τρίτη 15 Μαΐου 2012, σε σπίτι επιχειρηματία - κοινού φίλου. Εκεί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν επί της ουσίας και να καταλήξουν στους βασικούς άξονες στους οποίους στηρίχθηκε η πολιτική τους συνεργασία.

Το παρασκήνιο των συζητήσεων
Πρωταγωνιστής των εξελίξεων, ο δήμαρχος Καρπενησίου, Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα από την περασμένη Τετάρτη 16 Μαΐου μέχρι την Κυριακή 20 Μαΐου 2012, όταν και ολοκληρώθηκαν οι μαραθώνιες συζητήσεις. Να πούμε πως ο ίδιος συμμετείχε σε όλες τις συναντήσεις στελεχών, οι οποίες ομολογουμένως ήταν πολλές.

Την πρωτοβουλία της έναρξης των συνομιλιών είχε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης. Ο ίδιος, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των “Ευρυτανικών Νέων”, τηλεφώνησε στον Κώστα Μπακογιάννη -οι δυο τους είναι φίλοι- και του ζήτησε μία συνάντηση.

Η συνάντηση έγινε την Τετάρτη 16 Μαΐου σε ξενοδοχείο της Αττικής οδού. Στη συνάντηση αυτή, ο κ. Μιχελάκης άνοιξε τη συζήτηση για την πρόταση που, νωρίτερα και αμέσως μετά τις εκλογές, είχε εκφράσει ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, περί της συγκρότησης ενός φιλοευρωπαϊκού μετώπου, κάτι που και η Ντόρα Μπακογιάννη είχε προτείνει.

Έκτοτε και αφού υπήρξε, καταρχάς, η θετική ανταπόκριση των δύο πολιτικών αρχηγών, έγιναν δεκάδες συναντήσεις σε σπίτια φίλων, στο κέντρο της Αθήνας, μεταξύ των Κώστα Μπακογιάννη και Γιάννη Μιχελάκη, ενώ στις συναντήσεις συμμετείχαν ενίοτε και οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Ανδρέας Λυκουρέντζος και Γιάννης Οικονόμου.

mpakogiannis-mixelakis1Ο ρόλος του Κώστα Μπακογιάννη
Η κεντρική ιδέα ήταν να υπάρξει επανίδρυση της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα. Ο Κώστας Μπακογιάννης ανέλαβε, θα λέγαμε, ένα παρεμφερή ρόλο σαν αυτόν που είχε αναλάβει το 1989 ο πατέρας του Παύλος Μπακογιάννης με την εθνική συμφιλίωση, που οδήγησε σε οικουμενική κυβέρνηση την Ελλάδα.

Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κώστας Μπακογιάννης ανέλαβε πρωτοβουλίες υπέρ της συνεργασίας ΔΗ.ΣΥ. και ΝΔ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που αποκάλυψαν τα “Ευρυτανικά Νέα” από τη συνάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη και του Κώστα Κοντογεώργου, που έγινε στο Καρπενήσι τα Χριστούγεννα, στην οποία πρότεινε κοινό ψηφοδέλτιο στις εκλογές.

Πάνω σε αυτή τη συμφωνία, οι προσωπικές διαφορές και οι εγωισμοί παραμερίστηκαν.  Μάλιστα -και αυτό έχει επιβεβαιωθεί- όταν οι συζητήσεις είχαν προχωρήσει, η πρόεδρος της ΔΗ.ΣΥ. δεν ζήτησε τίποτα για τον εαυτό της. Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς πρότεινε στην Ντόρα Μπακογιάννη να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Ωστόσο, η διαδρομή των συζητήσεων δεν ήταν εύκολη. Και οι δύο πλευρές στην αρχή ήταν επιφυλακτικές, ενώ εμφανής ήταν η αμηχανία των δύο αρχηγών κατά την παρουσίαση της προγραμματικής συμφωνίας στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν τη Δευτέρα.

Οι συζητήσεις δεκάδες και οι λεπτομέρειες που έπρεπε να καλυφθούν πάρα πολλές. Ο Κώστας Μπακογιάννης είχε θέσει καταληκτική ημερομηνία την Κυριακή 20 Μαΐου. “Εγώ τη Δευτέρα το πρωί θα είμαι στο Δημαρχείο” φαίνεται να είπε. “Αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την Κυριακή το βράδυ, εγώ φεύγω”.

Αμηχανία στην ανακοίνωση
Οι εξαντλητικές συναντήσεις κατέληξαν σε συμφωνία. Την Κυριακή το απόγευμα, είχε γίνει ήδη γνωστό ότι τα δύο κόμματα θα συνεργαστούν στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία ανέστειλε τη λειτουργία της, ώστε το πρώτο κόμμα να τύχει του μπόνους των 50 εδρών και να μην θεωρηθεί ότι υπάρχει συνασπισμός κομμάτων.

Τη Δευτέρα 21 Μαΐου 2012, στις 6:00 το απόγευμα, στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, δηλαδή σε χώρο που δεν παραπέμπει ούτε στη Ν.Δ., ούτε στη ΔΗ.ΣΥ., σε κοινή τους εμφάνιση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς και η πρόεδρος της ΔΗ.ΣΥ. κα Ντόρα Μπακογιάννη, ανακοίνωσαν την κοινή τους κάθοδο στις εκλογές.

Νωρίτερα, η κυρία Μπακογιάννη συγκάλεσε το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, ώστε να επικυρωθεί και τυπικά η συνεργασία -και όχι η συγχώνευση- με τη Ν.Δ. “Η διατήρηση του πλεονεκτήματος των 50 εδρών του πρώτου κόμματος επιβάλλει την υιοθέτηση εκείνων των πρακτικών και νομικών λύσεων που συνδέονται με την εφαρμογή του ισχύοντος εκλογικού νόμου, γι' αυτό η Δημοκρατική Συμμαχία αποφάσισε την αναστολή της πολιτικής της δραστηριότητας.” είπε η πρόεδρος της ΔΗ.ΣΥ.

“Η αμηχανία ήταν έκδηλη. Το άγχος, ακόμα και για δύο έμπειρους πολιτικούς, εμφανές. Παρά τα χιλιάδες χιλιόμετρα στην πολιτική, το χαμόγελο δύσκολα έβγαινε, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για ένα γάμο, έστω και εξ ανάγκης. Δύο εχθροί, που μέχρι πριν από δύο εβδομάδες ήταν σε αντίθετα στρατόπεδα, ο ένας στη ΝΔ και η άλλη στη Δημοκρατική Συμμαχία, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, για τη σωτηρία, όπως είπαν, της πατρίδας” γράφει το ΒΗΜΑ.

Οι δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη
Την αρχή -μετά από προτροπή του Αντώνη Σαμαρά- έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη. “Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για μια ισχυρή φιλοευρωπαϊκή κοινοβουλευτική δύναμη” τόνισε η πρόεδρος της ΔΗΣΥ.

“Στις 17 Ιουνίου οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν να απαντήσουν αν η Ελλάδα θα είναι με λόγο και ρόλο στο Ευρώ και την Ενωμένη Ευρώπη ή θα καταστεί παρίας της Ευρώπης, γυρίζοντας στη δραχμή και ακυρώνοντας τις θυσίες και τις προσπάθειες των Ελλήνων που υλοποίησαν το στόχο της ένταξής μας στο ευρωπαϊκό όραμα”. (...)

“Μπροστά στον κίνδυνο καταστροφής της Ελλάδας, είναι αναγκαίο για όλους να παραμερίσουμε τις διαφορές μας. Τις πολιτικές και τις προσωπικές. Έχει έρθει ο καιρός να αποδείξουμε στην πράξη πως όταν λέμε ότι πρέπει να βάλουμε την Ελλάδα πάνω απ' όλα, εννοούμε αυτό που λέμε” (...)

“Μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, συζήτησα με πολιτικά πρόσωπα και κόμματα για τη δημιουργία ενός τέτοιου ευρύτερου μετώπου. Οι συζητήσεις με τη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρό της Αντώνη Σαμαρά κατέληξαν σε αποτέλεσμα. Και αποφασίσαμε να ενώσουμε δυνάμεις για να δημιουργηθεί μια ισχυρή φιλοευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική κοινοβουλευτική δύναμη στη νέα Βουλή που θα δώσει κυβερνητική λύση στον τόπο”.

“Ξέρω ότι οι πληγές της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης είναι ακόμα νωπές. Και ότι πολλοί φίλοι μας έχουν ακόμα αμοιβαίες επιφυλάξεις. Όμως την κρίσιμη ώρα του μεγάλου ναι ή του μεγάλου όχι, ας σταθούμε όλοι πάνω από όσα μας χωρίζουν”.

“Γι' αυτό, καλώ όλους τους πολίτες που στήριξαν την Δημοκρατική Συμμαχία στις 6 Μαΐου, αλλά και όλους όσοι αισθάνονται ότι βρίσκονται σε όμορους πολιτικούς χώρους ή σε κοινή πολιτική αντίληψη με μας, να συστρατευτούν μαζί μας σε αυτή την κρίσιμη μάχη για την Ελλάδα και το μέλλον της”, κατέληξε η κα Μπακογιάννη.

Οι δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά
Στην ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της ΝΔ, μεταξύ άλλων, τόνισε: “Εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου ζητήσαμε τη δημιουργία ενός μεγάλου πατριωτικού μετώπου για την Ευρώπη.

Για να συσπειρώσουμε όλους εκείνους τους πολίτες, που δεν θα αφήσουν τη χώρα να παρασυρθεί από το λαϊκισμό και τον τυχοδιωκτισμό. Δεν θα αφήσουν τη χώρα να οδηγηθεί στη χρεοκοπία, στη διεθνή απομόνωση, ούτε να υποχρεωθεί να βγει από την Ευρώπη. Δεν θα αφήσουμε να γκρεμιστούν, μέσα σε λίγες μέρες, όσα ο Ελληνικός λαός κέρδισε εδώ και δεκαετίες. Θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας, την ευρωπαϊκή της προοπτική, αλλά και το μέλλον της”.

“Με χαρά, λοιπόν, καλωσορίζω την απόφαση της κας Μπακογιάννη, να αναστείλει τη λειτουργία του κόμματός της και να συμμετάσχει στην κοινή μας προσπάθεια, στη συστράτευσή μας. Το μήνυμά μας τώρα είναι πιο δυνατό: πέρα από διαφορές του παρελθόντος, όσοι πιστεύουμε στο ευρωπαϊκό μέλλον για την αναγέννηση του τόπου είμαστε ενωμένοι, είμαστε όρθιοι και είμαστε αποφασισμένοι, να προχωρήσουμε μαζί, να αγωνιστούμε μαζί και να νικήσουμε μαζί. Στόχος μας είναι να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, αλλά να την κρατήσουμε μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, απέναντί μας, οδηγεί στο ακριβώς αντίθετο: βγάζει τη χώρα από το ευρώ και τη βυθίζει σε πολύ χειρότερη, αληθινά πρωτόγνωρη, κρίση”.

“Ορισμένες κομματικές ηγεσίες αντιμετώπισαν την πρόσκλησή μας με μικροπολιτικές εμμονές. Προφανώς δεν έχουν καταλάβει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση. Η πρότασή μας όμως, εξακολουθεί να ισχύει για τον κάθε συμπολίτη μας, που στο βλέμμα του έχει την Ελλάδα, το αύριο, τα παιδιά του.”

“Η Ενότητα, εκτός από Αρετή για τους Πολιτικούς, είναι και Δύναμη για ένα Έθνος.

Κι αυτό είναι το στοίχημα από δω και μπρος: Να μετατρέψουμε τη δική μας Ενότητα σε αληθινή δύναμη για την Ελλάδα”. κατέληξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς.

Οι πολιτικοί άξονες της συμφωνίας
Ο κ. Σαμαράς και η κυρία Μπακογιάννη συμφώνησαν σε ένα πολιτικό πλαίσιο, το οποίο επεξεργάστηκαν συνεργάτες τους τις προηγούμενες ημέρες, στο εισαγωγικό κείμενο του οποίου αναφέρεται:

“Στόχος να δημιουργηθεί μια ισχυρή φιλοευρωπαϊκή κοινοβουλευτική δύναμη στη νέα Βουλή για να σταθεί όρθιο και να νικήσει το λαϊκισμό και όσους εκμεταλλεύονται τη δυσαρέσκεια των πολιτών, για να σύρουν τον τόπο στη δραχμή”.

Η συμφωνία για τη συνεργασία της κας Μπακογιάννη και του κ. Σαμαρά, περιλαμβάνει πέντε βασικούς άξονες:

• Η προώθηση σαρωτικών αλλαγών στο κράτος, με έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις, και ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

• Η προσπάθεια για επαναδιαπραγμάτευση όρων του Μνημονίου, με φερεγγυότητα, αξιοπιστία και ρεαλισμό.

• Η προώθηση θεσμικών μεταρρυθμίσεων, με αιχμή τη συνταγματική αναθεώρηση και τις προτάσεις για μείωση των πολιτικών δαπανών, κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, διαχωρισμό της Εκτελεστικής από τη Νομοθετική Εξουσία και μείωση του αριθμού των βουλευτών.

• Ο εκσυγχρονισμός των δομών στην Παιδεία, με άμεση εφαρμογή του τελευταίου νόμου, στην Υγεία και στην Ασφάλεια του πολίτη, για να υπάρξει μια θετική αλλαγή στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των Ελλήνων.

• Η αποκατάσταση του κύρους και της διεθνούς εικόνας της χώρας.

Η... άλλη συμφωνία
Πέραν της πολιτικής συμφωνίας, υπήρξε και μία συμφωνία σε επίπεδο προσώπων και ψηφοδελτίων. “Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη της Δημοκρατικής Συμμαχίας, στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας” δήλωσε η κα. Μπακογιάννη.

Αν και επίσημες δηλώσεις δεν έχουν γίνει, ωστόσο είναι βέβαιο ότι εκτός από την κυρία Μπακογιάννη που θα τεθεί και για συμβολικούς λόγους επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Ν.Δ., σε εκλόγιμες θέσεις θα τοποθετηθούν οι τρεις πρώην βουλευτές κ.κ. Γιώργος Κοντογιάννης στην Ηλεία, Χρήστος Μαρκογιαννάκης στα Χανιά, ο Λευτέρης Αυγενάκης στο Ηράκλειο Κρήτης και ο κ. Ιλχάν Αχμέτ στη Ροδόπη.

Στις λίστες θα συμμετέχει και ο κ. Ιωάννης Οικονόμου στη Β΄Αθήνας και θα τοποθετηθεί μετά τον κ. Ιωάννη Παπαθανασίου της ΝΔ, ενώ ο κ. Δημήτρης Ζαφειριάδης θα αναλάβει κεντρικό ρόλο στη Συμμαχία.

Εθνική συνδιάσκεψη ΝΔ
το Σάββατο με Ντόρα
Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο της προσπάθειας για συσπείρωση των ψηφοφόρων της κεντροδεξιάς, εντάσσεται και η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά για τη διεξαγωγή εθνικής συνδιάσκεψης το Σάββατο. Κατά τη συνδιάσκεψη, πρόκειται να ξεκινήσει ουσιαστικά η προεκλογική περίοδος για τη Νέα Δημοκρατία.

Παράλληλα, στη ΝΔ θεωρούν ότι πρόκειται για την καλύτερη κομματική διαδικασία, ώστε να προβληθούν τα αποτελέσματα της πρόσκλησης Σαμαρά για επανένωση της κεντροδεξιάς και κυρίως η επιστροφή της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία θα παραστεί στην εκδήλωση και θα απευθυνθεί στα στελέχη της ΝΔ.

Στη συνδιάσκεψη θα γίνει, επίσης, η παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων του κόμματος, η προεκλογική στρατηγική, καθώς και το πρόγραμμα δράσης των οργανώσεων της ΝΔ εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου.

Παρόντες αναμένεται να είναι και οι πρώην βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΛΑ.Ο.Σ. και συγκεκριμένα οι κ.κ. Πλεύρης, Βελόπουλος, Ανατολάκης και Κιλτίδης, ενώ στην κομματική εκδήλωση θα παραστεί και ο Π. Ψωμιάδης.