Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Δικαιώθηκε η μοναχή Φεβρωνία. Κατηγορούνταν για πλημμελή άσκηση καθηκόντων στο ΕΠΑΛ Δυτ. Φραγκίστας

από την έντυπη έκδοση

Αίσιο τέλος είχε η πολύχρονη περιπέτεια της μοναχής Φεβρωνίας, κατά κόσμον Γεωργίας Καφίδα, που είχε καθαιρεθεί από τη θέση της Διευθύντριας του ΕΠΑΛ Δυτικής Φραγκίστας, με την κατηγορία των πλασματικών εγγραφών μαθητών. Στη συνεδρίαση του ΑΠΥΣΔΕ, η μοναχή Φεβρωνία δικαιώθηκε, καθώς το συμβούλιο ομόφωνα δεν γνωμοδότησε υπέρ της απαλλαγής της από τα καθήκοντά της διευθύντριας του ΕΠΑΛ, για λόγους πλημμελούς άσκησης αυτών.fevronia-monaxi1

Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούλιο του 2017 η Γεωργία Καφίδα, μετά από α) αίτημα του ΔΙΔΕ Ευρυτανίας Δημητρίου Λουκά προς το ΑΠΥΣΔΕ Στερεάς για εφαρμογή του άρθρου 26, παρ.2 του ν.3848/2010, β) γνωμοδότηση του ΑΠΥΣΔΕ (3 ψήφοι υπέρ της απαλλαγής, 2 των αιρετών κατά) και γ) απόφαση του ΠΔΕ Χρήστου Δημητρίου, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά της και επιπλέον απώλεσε το δικαίωμα να είναι υποψήφια στις επόμενες κρίσεις στελεχών.

Τα «Ευρυτανικά Νέα» είχαν ασχοληθεί με ολοσέλιδο ρεπορτάζ τους την εποχή εκείνη με το θέμα και με τον εύγλωττο τίτλο «Τιμωρία δίχως έγκλημα…» είχαν εκφράσει τη θέση/άποψη πως η διευθύντρια πρέπει να απαλλαγεί από τις κατηγορίες και να επιστρέψει στη θέση της.

Η βασική κατηγορία, με την οποία οδηγήθηκε ενώπιον του πενταμελούς Πειθαρχικού Συμβουλίου η διευθύντρια του ΕΠΑΛ Φραγκίστας, είναι ότι πραγματοποίησε πλασματικές εγγραφές μαθητών, με αποτέλεσμα την αλλοίωση των πραγματικών εκπαιδευτικών δεδομένων.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους τότε, οι ΕΛΜΕ των νομών της Στερεάς Ελλαδας Ευρυτανίας, Φθιώτιδας Φωκίδας, Βοιωτίας και Εύβοιας, κατήγγειλαν τον Προϊστάμενό της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας, κάνοντας λόγο για πληθώρα διώξεων σε εκπαιδευτικούς, για «ψύλλου πήδημα», με αποτέλεσμα «...να υπονομεύεται συστηματικά η λειτουργία των μικρών σχολικών μονάδων της Ευρυτανίας, οι οποίες απειλούνται με λουκέτο». 

Το σκεπτικό της απόφασης

Τον Ιούνιο του 2019 το διοικητικό εφετείο Πειραιά, στο οποίο προσέφυγε, ακύρωσε την απόφαση του περιφερειακού διευθυντή και ανέπεμψε στο ΑΠΥΣΔΕ για νέα κρίση.

Οι αιρετοί στο ΑΠΥΣΔΕ Στερεάς είχαν από την πρώτη στιγμή διαφωνήσει με την εισήγηση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης για την απαλλαγή της μοναχής από τα καθήκοντά της γιατί «…από τα έγγραφα που είχαν προσκομιστεί από τον ΔΙΔΕ Ευρυτανίας δεν προέκυπτε πλημμελής άσκηση των καθηκόντων της», αναφέρει η σχετική ενημέρωση από το ΑΠΥΣΔΕ. «Η απόφαση του διοικητικού εφετείου του Πειραιά, η οποία ακύρωσε την απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, δικαίωσε την αρχική μας θέση. Φρονούμε πως στην παρούσα συγκυρία, όπου μείζονα δυσεπίλυτα προβλήματα ταλανίζουν τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, οι διώξεις που τείνουν να έχουν χαρακτηριστικά επαγγελματικής και ηθικής εξόντωσης συναδέλφων δεν είναι προς όφελος κανενός», σημειώνεται ακόμα.