Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Περισσότερα από 30 τάμπλετ παραδίδονται δωρεάν σε Ευρυτανόπουλα, για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Από την πρώτη στιγμή εφαρμογής της ασύγχρονης εκπαίδευσης, λόγω κορονοϊού, ένα από τα μείζονα ζητήματα για την εφαρμογή της διαδικασίας στην Ευρυτανία, ήταν το πώς θα εξασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή όλων των μαθητών/τριών. Δεν αποτελεί μυστικό το γεγονός ότι δεκάδες παιδιά ανά τον νομό, σε Καρπενήσι και χωριά, δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό για να εκπαιδευτούν εξ αποστάσεως, είτε αυτός αφορά τα σύγχρονα μέσα (τάμπλετ, λάπτοπ κ.α.) είτε την πρόσβαση στο διαδίκτυο -πόσο δε μάλλον με υψηλές ταχύτητες.tablet-ergasia-spiti1

Τα παραπάνω έχουν τονίσει με παρεμβάσεις τους οι εκπαιδευτικές ενώσεις του νομού Ευρυτανίας, εκφράζοντας, παράλληλα. «Ένας μεγάλος αριθμός μαθητών και μαθητριών δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, ούτε συσκευές των οποίων η τεχνολογία να επιτρέπει ουσιαστική και αποτελεσματική συμμετοχή στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (…)», σημείωνε σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Ευρυτανίας, στις 27 Μαρτίου, ζητώντας παρεμβάσεις για την αποτροπή δημιουργίας μαθητών «δύο ταχυτήτων».

Αντίστοιχα, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στις 5 Απριλίου αιτήθηκε από την τοπική αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια και Δήμοι) να πράξει «…ό,τι είναι δυνατό για την παροχή του απαιτούμενου υλικοτεχνικού εξοπλισμού και δωρεάν σύνδεσης στο διαδίκτυο για όλους τους μαθητές μας που δεν τα διαθέτουν ώστε να συμμετέχουν ισότιμα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση».

Τάμπλετ στους μαθητές

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Ευρυτανικών Νέων, τα νέα από το συγκεκριμένο «μέτωπο» είναι θετικά. Με πρωτοβουλίες των δημάρχων Καρπενησίου και Αγράφων, κ.κ. Νίκου Σουλιώτη και Αλέξη Καρδαμπίκη, παραδόθηκαν αυτές τις ημέρες συνολικά 32 τάμπλετ (12 σε σχολεία του δ. Καρπενησίου και 20 σε μονάδες του δ. Αγράφων) στους διευθυντές σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την διδασκαλία των μαθητών που δεν είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ισότιμα στη διαδικασία.

Ταυτόχρονα, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αγράφων, ο δήμος ακύρωσε την προμήθεια ιντερνετικής πρόσβασης από ιδιωτική εταιρεία, για τους μαθητές των σχολείων του, που δεν είχαν πρόσβαση, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με την οποία λύνεται το πρόβλημα και δίνεται πρόσβαση στο ίντερνετ σε όλους τους μαθητές, χωρίς χρέωση δεδομένων από τις εταιρείες, σε ψηφιακές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το υπουργείο Παιδείας για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα σχολεία. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από την Τετάρτη 8 Απριλίου.

Η εικόνα στην ασύγχρονη εκπαίδευση δεν είναι η ιδανικότερη, ωστόσο ειδικά στην Ευρυτανία έχει σημειωθεί εξαιρετική πρόοδος και έχει δομηθεί μια αλυσίδα συνεργασίας με κρίκους το Υπουργείο Παιδείας, τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία, τους μαθητές και τους γονείς, αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση.

ΓΕΛ Καρπενησίου: "Ευχαριστώ" στον δήμαρχο

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γενικό Λύκειο Καρπενησίου, εκφράζονται, εκ μέρους των μαθητών, θερμές ευχαριστίες στον δήμαρχο Καρπενησίου, Νίκο Σουλιώτη, που προσωπικά ανέλαβε την αγορά τάμπλετ.

Στο ΓΕΛ παραχωρήθηκαν έξι συσκευές και ύστερα από επιλογή-κλήρωση της Διεύθυνσης, με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, αυτές δόθηκαν σε αντίστοιχους μαθητές/τριες.