Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Καρπενήσι: Χαμηλό πενταετίας εν μέσω… καραντίνας, για αμόλυβδη & πετρέλαιο θέρμανσης - Η εικόνα στα πρατήρια

Μέχρι και 25% έχουν πέσει τις τελευταίες εβδομάδες οι τιμές των καυσίμων στα πρατήρια που λειτουργούν στον νομό Ευρυτανίας. Την ίδια ώρα, ωστόσο, εν μέσω των περιορισμών στην κυκλοφορία, θεαματική πτώση καταγράφει και η ζήτηση.benzini-karpen11

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Ευρυτανικών Νέων», οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης στα πρατήρια του Καρπενησίου, κυμαίνονται σήμερα (10/4) από το 1,36 έως 1,40 ευρώ/λίτρο, θυμίζοντας… άλλες εποχές. Πρόκειται για τη χαμηλότερη κατά μέσο όρο τιμή που καταγράφεται –τουλάχιστον- την τελευταία 5ετία. Πριν λίγους μήνες, η αμόλυβδη είχε φθάσει, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και το… 1,80 ευρώ/λίτρο.

Πολύ χαμηλά πωλείται επίσης το πετρέλαιο κίνησης, που κινείται σε ένα εύρος τιμών από 1,139 έως 1,269, ενώ κάτω από 0,70 ευρώ έπεσε το υγραέριο κίνησης.

Αφενός (και κατά κύριο λόγο) η εντυπωσιακή πτώση που έχει σημειώσει τους τελευταίους μήνες η τιμή του πετρελαίου διεθνώς, λόγω της αυξημένης παραγωγής από την κόντρα Ρωσίας - Σαουδικής Αραβίας, και αφετέρου η μειωμένη κατανάλωση λόγω καραντίνας, έχουν ρίξει σε επίπεδα-ρεκόρ τις τιμές.

Και όμως, καθώς φόροι και δασμοί αντιστοιχούν στο… 65% της τελικής τιμής της βενζίνης στη χώρα μας, στην Ελλάδα οι τιμές εκτιμώνται πως είναι από τις υψηλότερες στην Ε.Ε. Εάν υποθέσουμε ότι το λίτρο αμόλυβδης είχε 1,5 ευρώ, τα 97,5 λεπτά αφορούν φόρους και δασμούς και τα 52,5 λεπτά αφορούν συνδυαστικά την τιμή του διυλιστηρίου, καθώς και το μικτό περιθώριο κέρδους της εταιρείας εμπορίας, του μεταφορέα και του πρατηριούχου.

Βάζουν πετρέλαιο… για του χρόνου

Εντυπωσιακή είναι και η «βουτιά» στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα πρατήρια της Ευρυτανίας, που ξεκινά ακόμα και από το 0,84 ευρώ/λίτρο -και ενώ είχε ανοίξει, τον περασμένο Οκτώβριο, στο… 1,19 ευρώ. Έτσι, όσοι έχουν τα δυνατότητα, προβαίνουν σε παραγγελίες ποσοτήτων για τον ερχόμενο χειμώνα, εξασφαλίζοντας τιμές… άλλων εποχών. Αυξημένο (για την εποχή) είναι το ενδιαφέρον των καταναλωτών, επιβεβαιώνουν οι πρατηριούχοι του Καρπενησίου.

Σε ακινησία τα ΙΧ λόγω κορονοϊού

Την ίδια ώρα ωστόσο που οι τιμές των καυσίμων έχουν πάρει την κατιούσα, πολύ λίγοι είναι στην πραγματικότητα όσοι επωφελούνται.

Τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας που ισχύουν από τις 23 Μαρτίου, με στόχο την αναχαίτιση διασποράς του κορονοϊού, έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημίες στον τζίρο των πρατηρίων καυσίμων, καθώς οι οδηγοί κινούνται πλέον μόνο για τα απολύτως αναγκαία. Αποτέλεσμα είναι η στάθμη στα ρεζερβουάρ να παραμένει σχεδόν… αναλλοίωτη.

Όπως είχαν καταγράψει σε ρεπορτάζ τους τα «Ευρυτανικά Νέα», οι πρατηριούχοι εκτιμούν πως η πτώση στον τζίρο τους φθάνει στο 60%, με τα πρατήρια να έχουν προσαρμόσει το ωράριο λειτουργίας τους, μένοντας ανοικτά λιγότερες ώρες, καθώς -ιδίως τα βράδια- η κίνηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη.