Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

ev media-logo

(UPD) Τέθηκε υπό έλεγχο η μεγάλη φωτιά στο Τροβάτο Αγράφων. Επιστρατεύτηκαν εναέρια πυροσβεστικά μέσα - ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Αργά το απόγευμα τέθηκε υπό έλεγχο η μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε πολύ κοντά στο χωριό Τροβάτο του δήμου Αγράφων της Ευρυτανίας, το μεσημέρι της Μεγ. Τρίτης (14/4). Χρειάστηκε να επιστρατευτούν εναέρια μέσα, καθώς το δύσβατο της περιοχής αποτελούσε μεγάλο εμπόδιο για τα πεζοπόρα τμήματα.10

Ευρυτανικά Νέα. Η ανεξάρτητη εβδομαδιαία εφημερίδα της Ευρυτανίας10

Στάχτη έγιναν δεκάδες στρέμματα (50-60, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις) παρθένου ελατοδάσους, καθώς και εκτάσεις με κέδρα και φτέρες, με τις πύρινες γλώσσες να σταματούν στην υπο-αλπική ζώνη, όπου δεν υπάρχουν δένδρα.

Στη μάχη ρίχτηκαν δέκα πυροσβεστικά οχήματα και 50 πυροσβέστες, ενώ συνέδραμαν και τρεις υδροφόρες της Περιφέρειας και ένα μηχάνημα έργου τύπου εκσκαφέα - φορτωτή, με τον δήμο Αγράφων να παρέχει, επίσης, πολύτιμη βοήθεια.

Νωρίς το απόγευμα και ύστερα από επικοινωνία με την Πολιτική Προστασία, στο σημείο έφθασε πυροσβεστικό ελικόπτερο τύπου Super Puma, καθώς και αεροσκάφος Canadair, προκειμένου να συνδράμουν στη μάχη της κατάσβεσης. Επιχείρησαν λίγες ρίψεις και αναχώρησαν όταν έπεσε το φως το ηλίου. Οι δυνατοί άνεμοι και το ανάγλυφο της περιοχής αποτέλεσαν εμπόδια στην επιχείρηση (και) των εναέριων μέσων.

Εξάλλου, από την πρώτη στιγμή, ο δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης, κατόπιν επικοινωνίας του με τον περιφερειακό δ/ντή ΠΥ Στ. Ελλάδας, αρχιπύραρχο Σωτήριο Κορέλα, είχε αιτηθεί τη συνδρομή πτητικών μέσων. Στο Τροβάτο βρέθηκε από την πρώτη στιγμή και ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας, Αριστείδης Τασιός, ο οποίος, μετά την επιτυχή κατάσβεση, έστειλε το δικό του ευχαριστήριο μήνυμα.

"Εγινε ζημιά, αλλά γλιτώσαμε τη μεγάλη ζημιά σήμερα στο Τροβάτο", σχολίασε για την πυρκαγιά και όσα άφησε πίσω της, ο δήμαρχος Αγράφων.

Στο σημείο είχαν φθάσει από νωρίς το μεσημέρι τέσσερα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρπενησίου, που αργότερα ενισχύθηκαν με δυνάμεις από το Π.Κ. Φουρνάς και τον νομό Καρδίτσας, ενώ αναμένεται συνδρομή και από τη Μακρακώμη.

Τα ακριβή αίτια και τις συνθήκες εκδήλωσης της πυρκαγιάς θα διερευνήσει το προανακριτικό τμήμα της ΠΥ Καρπενησίου.7

9

11

12

14

18

19

13

15

8

fotia-trovato5

fotia-trovato

2

3

1

4