Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

Ο Γιώργος Γεννηματάς στο Καρπενήσι, το 1989. Μια ιστορική περιγραφή - ντοκουμέντο του Παναγιώτη Βλάχου, για τον "Πολιτισμό της Πολιτικής".

Μία ανάρτηση με σπουδαίο ιστορικό περιεχόμενο, ανήρτησε στην προσωπική του σελίδα στα κοινωνικά δίκτυα, ο Παναγιώτης Βλάχος, υπεύθυνος επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ. Θυμήθηκε το 1989, όταν ακόμη ήταν 11 ετών, την επίσκεψη του τότε υπουργού Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Γεννηματά, στο Καρπενήσι, λίγους  μήνες μετά την άγρια δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη από την 17Ν. 

gennimatas-riorgos

Ο Γιώργος Γεννηματάς, εν μέσω τεταμένου πολιτικού κλίματος εκείνη την εποχή, το 1989, επισκέφθηκε το Καρπενήσι και μίλησε στην κεντρική πλατεία Καρπενησίου. Όμως, δεν ήταν μόνο οι ΠΑΣΟΚτζήδες της εποχής που συγκεντρώθηκαν και τον χειροκροτούσαν, ήταν και πολλοί Νεοδημοκράτες. 

Ο Γιώργος Γεννηματάς όχι μόνο (λίγο πριν κατέβει στην πλατεία) επισκέφθηκε τον τάφο του Παύλου Μπακογιάννη και άφησε δύο λουλούδια στον ηγέτη της Ευρυτανίας, αλλά προχωρώντας προς την πλατεία με τα πόδια, σταμάτησε και στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και καθώς η εποχή ήταν προεκλογική, ευχήθηκε στην υποψήφια τότε βουλευτή Ευρυτανίας, Ντόρα Μπακογιάννη, «καλή επιτυχία». 

Τον Γιώργο Γεννηματά, συνόδευε ο γνωστός συμβολαιογράφος Κώστας Βλάχος, υψηλόβαθμο στέλεχος τότε του ΠΑΣΟΚ Ευρυτανίας και πατέρας του Παναγιώτη Βλάχου, την προσωπική ιστορία του οποίου δημοσιεύουμε παρακάτω:


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΛΑΧΟΣ

"Μια προσωπική ιστορία για τον Γιώργο Γεννηματά: 2 Νοεμβρίου 1989. Στο Καρπενήσι περιμένουμε τον Γιώργο Γεννηματά να μιλήσει στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ. Δεν έχουν κλείσει ούτε 40 ημέρες από την δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη. Το κλίμα δεν είναι απλά τεταμένο, είναι πολεμικό. Ακόμη και τα ταλαίπωρα έλατα στην είσοδο του νομού έχουν γεμίσει σημαίες και αφίσες. Τα συνθήματα στους τοίχους μας λούζουν: "φονιάδες", "κλέφτες", "τρομοκράτες". Λίγες ημέρες πριν ο Ανδρέας Παπανδρέου και μια σειρά υπουργοί έχουν παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά. Διχασμός στα χειρότερά του.

Ο Γεννηματάς δεν ήθελε να μπει στην πόλη με τον οδηγό του. Ο πατέρας μου, στέλεχος της Νομαρχιακής, τον οδήγησε στο ξενοδοχείο να ξεκουραστεί και έδωσαν ραντεβού για το απόγευμα. Στις 7 ξαναβρίσκονται και ξεκινούν για την πλατεία. Ο Γεννηματάς ρωτά που είναι το νεκροταφείο! Σταματά, βγαίνει από το αυτοκίνητο και πάει στο μνήμα του Παύλου Μπακογιάννη, όπου αφήνει δύο λουλούδια που κρατούσε στο χέρι. Κάποιοι τον κοιτάνε περίεργα, αλλά δεν είναι σίγουροι ότι είναι αυτός. Φτάνοντας στην πλατεία, βλέπει το (κατάμεστο) εκλογικό κέντρο της Νέας Δημοκρατίας. Στάση ξανά. "Θα πάω μέσα να χαιρετίσω", λέει. Διασχίζει τους άναυδους κομματικούς, βλέπει την Ντόρα Μπακογιάννη, της εύχεται καλή επιτυχία. Η παγωμάρα μετατρέπεται σε ενθουσιασμό. Οι νεοδημοκράτες τον χειροκροτούν. Από το εκλογικό της ΝΔ κατεβαίνει με τα πόδια στην πλατεία, στο εκλογικό κέντρο του ΠΑΣΟΚ. Ξανά χειροκροτήματα.

Ήμουν δεν ήμουν 11 ετών. Αλλά τον θυμάμαι το βράδυ, μετά την ομιλία, να λέει κάτι που δεν σταμάτησε να έρχεται μπροστά μου όταν ξεκίνησε η κρίση το 2009, με όσα ακολούθησαν: "Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν εχθροί. Υπάρχουν αντίπαλοι. Και τον αντίπαλο τον σεβόμαστε. Πάνω απ' όλα, είμαστε πατριώτες".