Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Πάσχα μακριά από το Καρπενήσι, γενέθλια κατ’ οίκον. Η Φαίη Ντρίβα, για το πώς βιώνει την πανδημία στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας

Ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση

Η πανδημία έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην καθημερινότητα των ανθρώπων και έχει αναδείξει έννοιες, όπως η «ατομική ευθύνη», σε πρωταρχικές. Όλοι μας, εδώ και εβδομάδες, έχουμε υποχρεωθεί να μείνουμε μακριά από τα αγαπημένα μας πρόσωπα -για το καλό όλων. Στην Ευρυτανία δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα κορονοϊού μέχρι σήμερα και αυτό οφείλεται, σε σημαντικό βαθμό, και στη στάση υπευθυνότητας που έχουν επιδείξει οι μόνιμοι κάτοικοι, αλλά και οι ετεροδημότες που ήλθαν τον προηγούμενο μήνα. Η σκέψη μας, όμως, βρίσκεται και στους συντοπίτες μας εκείνους που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό, που δεν γύρισαν πίσω στην Ελλάδα με την έναρξη της καραντίνας, που έχουν «χτίσει» μια ζωή εκτός συνόρων, που έχουν δουλειά και υποχρεώσεις και που απλούστατα, είναι υποχρεωμένοι να μείνουν εκεί και να βιώσουν την καραντίνα της χώρας που τους «φιλοξενεί», μακριά από τις πατρογονικές εστίες.ntriva-faih-koronoios1

Από το σπίτι εργάζεται πλέον η Φαίη Ντρίβα, που ζει στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας.

Τα Ευρυτανικά Νέα ήρθαν σε επαφή με Ευρυτάνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, προκειμένου να μας περιγράψουν το πώς βιώνουν την πανδημία, τα μέτρα που έχουν ληφθεί εκεί από τις κυβερνήσεις, τις αντιδράσεις των πολιτών, το πόσο, εν τέλει, έχει αλλάξει η καθημερινότητά τους. 

Φαίη Ντρίβα | Ολλανδία

Η Φαίη Ντρίβα, από το Καρπενήσι, ζει και εργάζεται στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας τα τελευταία 2,5 χρόνια, συμπληρώνοντας σε λίγους μήνες μια 5ετία στη «χώρα της τουλίπας». Δουλεύει στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού σε εταιρεία τηλεπικοινωνιών.

Αναγκάστηκε να ακυρώσει τις πασχαλινές της διακοπές στο Καρπενήσι και να γιορτάσει τα γενέθλιά της εν μέσω καραντίνας, ωστόσο, όπως λέει, προέχει το κοινό καλό. Η τηλεργασία και οι βιντεοκλήσεις με αγαπημένα πρόσωπα, έχουν γίνει καθημερινότητα για την ίδια, αναφέρει στα «Ευρυτανικά Νέα», και σημειώνει πως η ολλανδική κυβέρνηση εφαρμόζει στρατηγική «έξυπνου lockdown», με το βάρος τήρησης των μέτρων να πέφτει στον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Η Ολλανδία, πάντως, καταγράφει, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (Τρίτη 21/4), σχεδόν 4.000 θανάτους και 34.000 κρούσματα.

Ρωτήσαμε τη Φαίη για το πώς είναι σήμερα το κλίμα εκεί και ποια είναι τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζει η Ολλανδία.

«Η Ολλανδία έχει ακολουθήσει ‘smart lockdown'. Αυτό σημαίνει ότι επιχειρήσεις όπως κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής παραμένουν κλειστά, οι συγκεντρώσεις απαγορεύονται, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια είναι κλειστά και οι περισσότερες εταιρείες έχουν αλλάξει τον τρόπο εργασίας από το σπίτι. Αφίσες με μηνύματα κολλημένα σε καφέ, εστιατόρια και στα σούπερ μάρκετ ενθαρρύνουν τους πολίτες να κρατούν τις απαιτούμενες αποστάσεις καθώς το προσωπικό φοράει πλαστικά γάντια, εξυπηρετώντας τους πελάτες μόνο με υπηρεσίες take away», λέει η 28χρονη Καρπενησιώτισσα και προσθέτει ότι λόγω της καλοκαιρίας που επικρατεί εκεί τις τελευταίες εβδομάδες «…οι Ολλανδοί δυσκολεύονται διπλά να παραμείνουν στα σπίτια τους, ειδικά τα Σαββατοκύριακα».

«Στους δημόσιους χώρους και στα πάρκα υπάρχει υποτυπώδης έλεγχος, χωρίς ιδιαίτερη αστυνόμευση. Το κράτος έχει αφήσει την ευθύνη στον καθένα ξεχωριστά να ακολουθήσει τους κανόνες», τονίζει.amsterdam-koronoios1

Εικόνα από το κέντρο του Άμστερνταμ, στον καιρό του κορονοϊού

Οι αλλαγές που έχει φέρει η πανδημία στην καθημερινότητά της είναι πολλές και σημαντικές, σημειώνει, ωστόσο η καραντίνα αποτέλεσε και μια καλή αφορμή για πράγματα που δεν είχε τον χρόνο να ασχοληθεί μέχρι πρότινος.

«Σε προσωπικό επίπεδο», αναφέρει η Φαίη, «η καθημερινότητά μου έχει αλλάξει πολύ! Συνήθιζα να δουλεύω από το σπίτι μία φορά την εβδομάδα, αλλά από τις 16 Μαρτίου δουλεύω όλες τις μέρες από το σπίτι. Πλέον έχω συνηθίσει τον νέο τρόπο δουλειάς, αν και μου είναι δύσκολο να τηρήσω τα ωράρια μιας και θα συνδεθώ στο δίκτυο πολύ νωρίτερα και μπορεί να συνεχίσω τη δουλειά μέχρι και το βράδυ. Από την άλλη έχει και πολλά θετικά να δουλεύεις από το σπίτι. Μπορείς για παράδειγμα να μαγειρέψεις το μεσημεριανό σου την ίδια μέρα και να μην χάσεις χρόνο στις μετακινήσεις και στα μέσα για να πας ή να γυρίσεις από τη δουλειά σου».

«Οι συναντήσεις με τους φίλους μου είναι σίγουρα κάτι που μου λείπει πολύ», επισημαίνει και συμπληρώνει: «Βιντεοκλήσεις με συναδέλφους, φίλους, οικογένεια και συγγενείς είναι καθημερινότητα πλέον».

«Παρόλα αυτά», λέει ακόμα, «έχω καταφέρει να ολοκληρώσω πολλά πράγματα που δεν προλάβαινα πριν και να αρχίσω μια καινούρια ρουτίνα με άλλες προτεραιότητες. Έκανα τη φορολογική μου δήλωση, εξονυχιστικό καθαρισμό του σπιτιού, καθαρισμό της ντουλάπας μου, άρχισα πάλι να διαβάζω βιβλία, έφτιαξα παζλ, πειραματίστηκα με νέες συνταγές στη κουζίνα και πολλά άλλα. Μπορώ να βγω έξω για βόλτα, τρέξιμο ή για να ψωνίσω στο σούπερ μάρκετ αλλά προσπαθώ να το αποφύγω όσο μπορώ, διότι το κέντρο του Άμστερνταμ είναι μικρό και είναι πολύ δύσκολο να μην περάσεις δίπλα σε κάποιον άλλον».

«Αναγκάστηκα να ακυρώσω τις πασχαλινές μου διακοπές στο Καρπενήσι», καταλήγει, «και να περάσω τα γενέθλιά μου στο σπίτι, αλλά πιστεύω ότι αξίζει να ‘ξεβολευτούμε’ όλοι μας για λίγο ώστε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας και αυτούς που έχουν ανάγκη».

amsterdam-koronoios2

Άδειο το ιστορικό κέντρο της ολλανδικής πρωτεύουσας