Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

Φορώντας μάσκα και γάντια στη δουλειά. Η Ρούλη Αλεξίου για το πώς βιώνει την πανδημία σε μια επαρχιακή αγγλική πόλη

Ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση

Η πανδημία έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην καθημερινότητα των ανθρώπων και έχει αναδείξει έννοιες, όπως η «ατομική ευθύνη», σε πρωταρχικές. Όλοι μας, εδώ και εβδομάδες, έχουμε υποχρεωθεί να μείνουμε μακριά από τα αγαπημένα μας πρόσωπα -για το καλό όλων. Στην Ευρυτανία δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα κορονοϊού μέχρι σήμερα και αυτό οφείλεται, σε σημαντικό βαθμό, και στη στάση υπευθυνότητας που έχουν επιδείξει οι μόνιμοι κάτοικοι, αλλά και οι ετεροδημότες που ήλθαν τον προηγούμενο μήνα. Η σκέψη μας, όμως, βρίσκεται και στους συντοπίτες μας εκείνους που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό, που δεν γύρισαν πίσω στην Ελλάδα με την έναρξη της καραντίνας, που έχουν «χτίσει» μια ζωή εκτός συνόρων, που έχουν δουλειά και υποχρεώσεις και που απλούστατα, είναι υποχρεωμένοι να μείνουν εκεί και να βιώσουν την καραντίνα της χώρας που τους «φιλοξενεί», μακριά από τις πατρογονικές εστίες.alexiou-rouli-telford

Η Ρούλη Αλεξίου τον τελευταίο χρόνο ζει, μαζί με τον σύντροφό της, στην Αγγλία

Τα Ευρυτανικά Νέα ήρθαν σε επαφή με Ευρυτάνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, προκειμένου να μας περιγράψουν το πώς βιώνουν την πανδημία, τα μέτρα που έχουν ληφθεί εκεί από τις κυβερνήσεις, τις αντιδράσεις των πολιτών, το πόσο, εν τέλει, έχει αλλάξει η καθημερινότητά τους. 

Ρούλη Αλεξίου | Ηνωμένο Βασίλειο

Στο Τέλφορντ της Αγγλίας, μια πόλη κοντά στο Μπέρμιγχαμ, ζει και εργάζεται τους τελευταίους 14 μήνες η Ρούλη Αλεξίου, κοινωνική λειτουργός από το Καρπενήσι. Προσφέρει υπηρεσίες φροντίδας σε ηλικιωμένους με προβλήματα (πχ άνοια) και άτομα με ειδικές ανάγκες. Λόγω της φύσης του επαγγέλματος, δεν μπορεί να εργαστεί από το σπίτι, ωστόσο λαμβάνει, βάσει συστάσεων, όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (μάσκα, γάντια κ.α.).

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι, πλέον, μεταξύ των χωρών που βιώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες από την πανδημία, με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει τους 20.300 (25/4).

Πώς είναι, όμως, σήμερα το κλίμα εκεί, πώς αντιμετωπίζει την κατάσταση η κοινωνία;

«Στην πόλη που βρισκόμαστε, το Τέλφορντ, παρόλο που θεωρείται σχετικά μικρή πληθυσμιακά (σ.σ. 155.000 κάτοικοι περίπου), τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά πολύ, με αποτέλεσμα να ξεπερνούν σήμερα τα 160 (σ.σ. στοιχεία για 21/4)», λέει η Καρπενησιώτισσα και συνεχίζει:

«Στις αρχές της εξάπλωσης του ιού, αντιμετωπίζαμε μεγάλο πρόβλημα με τα σούπερ μάρκετ, καθώς καθημερινά τα ράφια ήταν άδεια, σε όλα τα προϊόντα. Ήταν αναγκαστικό να πάμε στις… 5 το πρωί ώστε να μπούμε σε σειρά για να μπορέσουμε να αγοράσουμε έστω κάποια είδη πρώτης ανάγκης. Δυστυχώς, οι Βρετανοί πανικοβλήθηκαν στον μέγιστο βαθμό με αποτέλεσμα να αδιαφορούν για την οποιαδήποτε προστασία που θα μπορούσε να προστατέψει και εκείνους αλλά και τους γύρω τους. Η εικόνα στα σούπερ μάρκετ είναι ακόμη η ίδια, χωρίς μάσκες και γάντια. Ωστόσο, πλέον υπάρχει η τήρηση των δυο μέτρων απόστασης αλλά υπάρχει και απόθεμα σε αρκετά προϊόντα. Η κίνηση στους δρόμους είναι περιορισμένη, ωστόσο υπάρχουν εκείνοι που πηγαίνουν για δουλειά, όπως και εμείς, αλλά κι εκείνοι που θα βγουν για άθληση».telford-centre

Αποψη του κέντρου του Τέλφορντ

Πολλοί κατηγορούν την κυβέρνηση Τζόνσον ότι υποτίμησε τον κορονοϊό και άργησε να λάβει μέτρα. Ποια η άποψή της;

«Η κυβέρνηση», σχολιάζει, «υπήρξε αρκετά απούσα και ανοργάνωτη σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα μπορούσε να πάρει. Ο Μπόρις Τζόνσον είχε αναφερθεί στην "ανοσία της αγέλης", κάτι το οποίο εν τέλει δεν ωφέλησε κανέναν, όπως δείχνουν και τα στατιστικά κρουσμάτων και θανάτων. Η καθυστέρηση την οποία επέδειξαν, οφείλεται κατά τη γνώμη μου και στη μη οργανωτική πολιτική του NHS (του δικού μας δημόσιου νοσοκομείου). Έχοντας βρεθεί σε νοσοκομείο της Αγγλίας, το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η γραφειοκρατία και η πολύωρη αναμονή. Έτσι, προκειμένου να "καλυφθεί" έμμεσα αυτό το πρόβλημα, η κυβέρνηση πιθανόν να θεώρησε ορθό την καθυστέρηση των μέτρων».

Σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν σήμερα, η Ρούλη εξηγεί πως «πλέον, είναι όλα κλειστά εκτός από τα σούπερ μάρκετ, αλλά κάποιες εταιρείες παραμένουν ανοιχτές. Επίσης, επιτρέπεται η άθληση ή ο περίπατος, γεγονός που οι Βρετανοί δεν δέχονται να υπακούσουν, διότι λόγω καλοκαιρίας συναθροίζονται σε πάρκα».

------

Δείτε εδώ την ανταπόκριση μιας Καρπενησιώτισσας από το Άμστερνταμ της Ολλανδίας