Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

ev media-logo

To… τάπερ της μαμάς στην εξώπορτα. Η Φελίσια Τσιώκου, για το πώς βιώνει την πανδημία στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ

Ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση

Η πανδημία έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην καθημερινότητα των ανθρώπων και έχει αναδείξει έννοιες, όπως η «ατομική ευθύνη», σε πρωταρχικές. Όλοι μας, εδώ και εβδομάδες, έχουμε υποχρεωθεί να μείνουμε μακριά από τα αγαπημένα μας πρόσωπα -για το καλό όλων. Στην Ευρυτανία δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα κορονοϊού μέχρι σήμερα και αυτό οφείλεται, σε σημαντικό βαθμό, και στη στάση υπευθυνότητας που έχουν επιδείξει οι μόνιμοι κάτοικοι, αλλά και οι ετεροδημότες που ήλθαν τον προηγούμενο μήνα. Η σκέψη μας, όμως, βρίσκεται και στους συντοπίτες μας εκείνους που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό, που δεν γύρισαν πίσω στην Ελλάδα με την έναρξη της καραντίνας, που έχουν «χτίσει» μια ζωή εκτός συνόρων, που έχουν δουλειά και υποχρεώσεις και που απλούστατα, είναι υποχρεωμένοι να μείνουν εκεί και να βιώσουν την καραντίνα της χώρας που τους «φιλοξενεί», μακριά από τις πατρογονικές εστίες.felicia-NY

Η Φελίσια Τσιώκου και η άλλοτε πολυσύχναστη γέφυρα του Μπρούκλυν, στην εποχή του κορονοϊού

Τα Ευρυτανικά Νέα ήρθαν σε επαφή με Ευρυτάνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, προκειμένου να μας περιγράψουν το πώς βιώνουν την πανδημία, τα μέτρα που έχουν ληφθεί εκεί από τις κυβερνήσεις, τις αντιδράσεις των πολιτών, το πόσο, εν τέλει, έχει αλλάξει η καθημερινότητά τους.

Φελίσια Τσιώκου | Μπρούκλυν, Νέα Υόρκη (ΗΠΑ)

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ζει και εργάζεται τα τελευταία 10 χρόνια η Φελίσια Τσιώκου, που μεγάλωσε στο Καρπενήσι. Δηλώνει τυχερή που, τουλάχιστον προς το παρόν, συνεχίζει να εργάζεται από το σπίτι -ως παραγωγός διαφημιστικής εταιρείας στο Μπρούκλυν.

Η Νέα Υόρκη αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας στις ΗΠΑ, με σχεδόν 300.000 κρούσματα και 22.600 θανάτους (27/4). Την ώρα, μάλιστα, που ο Ντόναλντ Τραμπ οραματίζεται επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας σύντομα, ο κυβερνήτης της ΝΥ, Άντριου Κουόμο,  δήλωσε πως τα περιοριστικά μέτρα θα επεκταθούν μέχρι τις 15/5.

Εν τω μεταξύ, οι προβλέψεις για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην αμερικανική οικονομία προκαλούν τρόμο. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις σε έναν μήνα, 22 εκατομμύρια Αμερικανοί έχασαν τη δουλειά τους. Τα εργοστάσια έκλεισαν και οι αλυσίδες παραγωγής διέκοψαν, γνωρίζοντας την μεγαλύτερη υποχώρηση από το 1946, της τάξης του 5,4%.

«Η καθημερινότητα μας», αναφέρει στα Ευρυτανικά Νέα η Φελίσια, «όπως καταλαβαίνουμε όλοι, έχει αλλάξει δραματικά. Εμείς είμαστε από τους τυχερούς, που έχουμε ακόμα τις δουλειές μας και μπορούμε και δουλεύουμε από το σπίτι μας. Αν και πάντα υπάρχει ο φόβος ότι μπορεί και αυτό να αλλάξει και να είμαστε και εμείς από τους χιλιάδες Νεοϋορκέζους ανέργους που προσπαθούν να βρουν άκρη με το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου για την ανεργία».

«Πλέον, βγαίνουμε από το σπίτι μόνο για τα απαραίτητα», προσθέτει η 35χρονη, «όπως σούπερ μάρκετ, αν και ό,τι χρειαζόμαστε, τα παραγγέλνουμε από το διαδίκτυο. Όταν ο καιρός το επιτρέπει βγαίνουμε για περίπατο στη γειτονιά, αν και η εικόνα είναι στενάχωρη, μιας και τα μαγαζιά, είτε είναι κλειστά είτε, στα λιγοστά απαραίτητα πια καταστήματα που είναι ανοιχτά, υπάρχουν ουρές λόγω του social distancing (σ.σ. κοινωνική αποστασιοποίηση)».new-york-coronavirus

Πρωτόγνωρες εικόνες στη Νέα Υόρκη, που αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας στις ΗΠΑ

Πολλοί ειδικοί, επιστήμονες, πολιτικοί αλλά και απλοί πολίτες στις ΗΠΑ, κατηγορούν την κυβέρνηση Τραμπ ότι υποτίμησε τον κορονοϊό, με αποτέλεσμα να υπάρξει καθυστέρηση στη λήψη μέτρων.

«Προσωπικά», δηλώνει σε σχετική ερώτηση η Φελίσια, «καθώς και πολλοί με τους οποίους έχω συζητήσει, συμφωνούμε ότι υπήρξε και συνεχίζεται να υπάρχει τρομερά κακή οργάνωση στην αντιμετώπιση της κατάστασης από τη κυβέρνηση Τραμπ. Άργησε να κλείσει τα σύνορα και αρχικά το έκανε μόνο για τους Κινέζους πολίτες, τη στιγμή που ο ιός είχε ήδη εξαπλωθεί σε σχεδόν ολόκληρο τον πλανήτη». «Καθώς, επίσης,», συνεχίζει, «την πιο κρίσιμη στιγμή, στην αρχή της εμφάνισης του ιού, ενώ είχε διασπαρεί στην Κίνα και την Ιταλία, προσπάθησε να προσπεράσει την κατάσταση χαρακτηρίζοντάς την ως μια απλή γρίπη».

«Ευτυχώς», προσθέτει η Ελληνοαμερικανίδα, «…σε κάποιο βαθμό, την πολιτεία της Νέας Υόρκης κυβερνά ο Κουόμο, ο οποίος έχει αναλάβει να μας ενημερώνει με στοιχεία και νούμερα βασισμένα στη πραγματικότητα, από έγκυρες πηγές, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας».

«Στις 20 Μαρτίου, ο κυβερνήτης της ΝΥ διέταξε να μείνουν στο σπίτι οι μη απαραίτητοι υπάλληλοι και να κλείσουν τα καταστήματα που δεν είναι αναγκαίο να λειτουργούν. Καφέ/μπάρ και εστιατόρια που μπορούν να προσφέρουν ντελίβερι, μπορούν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο», αναφέρει η Φελίσια σχετικά με το ισχύον καθεστώς στη μητρόπολη των 8,4 εκ. ανθρώπων.

«Επίσης», εξηγεί, «πρέπει να φοράς μάσκα όταν βγαίνεις απ’ το σπίτι. Σ’ αυτή τη φάση απαγορεύονται οι μαζώξεις οποιουδήποτε αριθμού ατόμων, για οποιοδήποτε λόγο».

Ούτε η… πανδημία φαίνεται να πτοεί, πάντως, την Ελληνίδα μάνα, καθώς, όπως λέει η Φελίσια Τσιώκου «…που και που, οι γονείς μου, απ’ το Κουίνς του Μπρούκλιν, μας φέρουν καλούδια στην είσοδο της πολυκατοικίας μας· ως γνωστόν, άλλωστε, η αγάπη της Ελληνίδας μάνας είναι αθάνατη!».