Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Σε ισχύ από την Πρωτομαγιά η αντιπυρική περίοδος. Χρέος όλων μας να προφυλάξουμε τον δασικό πλούτο της Ευρυτανίας

Την Παρασκευή 1η Μαΐου ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος για το έτος 2020, για την αποτροπή εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών. Οι πολίτες οφείλουν να επιδείξουν υπεύθυνη στάση μετά τα πρόσφατα διαδοχικά συμβάντα πυρκαγιών στην Ευρυτανία, που ανέδειξαν πως η επιπολαιότητα μπορεί να κοστίσει.pirosbestis-pappas

Ανήμερα Πρωτομαγιάς άρχισε και φέτος η αντιπυρική περίοδος. Σύμφωνα με τα ισχύοντα, από 1η Μαΐου έως και 31 Οκτωβρίου 2019, απαγορεύεται, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας, οποιαδήποτε καύση στα δάση, τις δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, που βρίσκονται σε βραχώδεις ή πετρώδεις περιοχές, σε πεδινά ή ανώμαλα εδάφη και λόφους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Υπό προϋποθέσεις μόνο με ειδική άδεια από τις κατά τόπους Π.Υ., θα επιτρέπεται η καύση γεωργικών υπολειμμάτων, πρωινές ώρες σε ημέρες με χαμηλό δείκτη επικινδυνότητας.

Τι να προσέχουμε

Το Πυροσβεστικό Σώμα συμβουλεύει και υπενθυμίζει τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται προκειμένου να αποφευχθεί η έναρξη μιας πυρκαγιάς. Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά

-Αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες)

-Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε στην ύπαιθρο τα αναμμένα υπολείμματα καύσης

-Δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο

-Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα, από το παράθυρο του αυτοκινήτου ή όταν βρισκόμαστε στο δάσος

-Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης

-Δεν προβαίνουμε σε χρήση βεγγαλικών ή πυροτεχνημάτων σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις

-Δεν σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.

Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

Οι παραβάτες των Πυρ/κών Διατάξεων, τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 433 κ 458 του Π.Κ. αντίστοιχα. Σε περίπτωση που αντιληφθούν εκδήλωση πυρκαγιάς, να τηλεφωνούν άμεσα στο 199.

Ο μήνας Απρίλιος κινητοποίησε… δεκάδες φορές τις πυροσβεστικές δυνάμεις του νομού Ευρυτανίας. Περισσότερες από 10 φωτιές εκδηλώθηκαν τις προηγούμενες δύο εβδομάδες και περίπου 200 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής γης έγιναν στάχτη.

Όπως προκύπτει, στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, η ανθρώπινη αμέλεια αποτέλεσε την κύρια αιτία των πυρκαγιών. Χρειάζεται στάση υπευθυνότητας και σύνεση, ώστε να διαφυλάξουμε τον δασικό πλούτο της Ευρυτανίας.