Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Ίδρυμα Γαζή - Τριανταφυλλόπουλου: Η ιστορία και η προσφορά του ιδρύματος που στηρίζει τα Ευρυτανόπουλα και παρέχει κίνητρα για την εξέλιξή τους

από την έντυπη έκδοση

Από το 1997 που ιδρύθηκε το ΙΔΡΥΜΑ ΓΑΖΗ - ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ, παρέχει σημαντικό έργο στηρίζοντας τα Γράμματα. Διαθέτει ετησίως σημαντικά κονδύλια για υποτροφίες τριετούς διάρκειας σε Ευρυτάνες φοιτητές. Σκοπός του ιδρύματος είναι «η μέριμνα, φροντίδα και προσπάθεια για τη σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία και προκοπή των νέων του Καρπενησίου και της Ευρυτανίας». Τα Ευρυτανικά Νέα επιχειρούν ένα αφιέρωμα στην ιστορία του ιδρύματος, τους πρωτεργάτες του, τον ρόλο και την προσφορά που επιτελεί επί δεκαετίες.idrima-gazi-afieroma1

Στην ένθετη φωτογραφία, το ζεύγος Νίκου και Μαρίας Γαζή, που εμπνεύστηκαν το Ίδρυμα. Δεξιά, ο Ευρυτάνας νομοδιδάσκαλος Κων/νος Τριανταφυλλόπουλος. Αριστερά, ο σημερινός προέδρος, κ. Ιωάννης Καραχοντζτίτης, από παλαιότερη εκδήλωση απονομής υποτροφιών στο Καρπενήσι

Ιστορία του Ιδρύματος Γαζή -Τριανταφυλλόπουλου

Το ΙΔΡΥΜΑ ΓΑΖΗ - ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ, με το συγκεκριμένο σκοπό και αποστολή, εμπνεύστηκαν ο Νίκος και η Μαρία ΓΑΖΗ, οι οποίοι αγαπούσαν με πάθος την Ευρυτανία και οραματίστηκαν το Ίδρυμα ως φορέα διαρκούς συνδρομής στη νεολαία και τους σπουδαστές της.

Με συνέπεια στην Ιδέα, η Μαρία Γαζή, που απεβίωσε στις 21.07.1990, κατέλειπε με τη διαθήκη της σημαντικό μέρος της περιουσίας της στο «υπό σύσταση Ίδρυμα ΓΑΖΗ – ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ» και ανέθεσε στο σύζυγό της να προχωρήσει στην κατάρτιση του Οργανισμού και τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος έγκρισης.

Ο Νίκος Γαζής, σε αλλεπάλληλες και πολύωρες συναντήσεις με στενούς συνεργάτες του (οι οποίοι ακολούθως μετείχαν και στην αρχική σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου), επεξεργάστηκε το γενικό πλαίσιο, τη δομή, τους σκοπούς και τον τρόπο λειτουργίας του Ιδρύματος. Η βεβαρημένη, όμως, υγεία και ο θάνατός του, στις 08.02.1996, δεν του επέτρεψαν να ολοκληρώσει και τυπικά τη σύσταση του Ιδρύματος. Μετά το θάνατό του, με φροντίδα και επιμέλεια των ορισθέντων από τον ίδιο εκτελεστών διαθήκης, συντάχθηκε ο Οργανισμός του Ιδρύματος, στον οποίο αποτυπώθηκαν οι ιδέες και το όραμα του Νίκου Γαζή. Το εγκριτικό Διάταγμα του Οργανισμού δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 02.10.1997 (ΦΕΚ Β’ 875/1997), σηματοδοτώντας την συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία του Ιδρύματος στο κοινωνικό γίγνεσθαι της Ευρυτανίας.

Η επιλογή της επωνυμίας του Ιδρύματος ως «ΙΔΡΥΜΑ ΓΑΖΗ – ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ», με προσθήκη στην προμετωπίδα του ονόματος Τριανταφυλλόπουλου, έγινε από τον εμπνευστή της ιδέας και ιδρυτή, Νίκο Γαζή, και αποτελεί απόδοση φόρου τιμής προς το μεγάλο Ευρυτάνα νομοδιδάσκαλο Κωνσταντίνο Τριανταφυλλόπουλο. Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τριανταφυλλόπουλος ήταν για το Νίκο «οδηγός» και τον επηρέασε καθοριστικά, τόσο στην επιλογή της νομικής επιστήμης ως πεδίου σπουδών, όσο και στη μετέπειτα σταδιοδρομία του στο στίβο της νομικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Δράση ιδρύματος

Η δράση του Ιδρύματος ΓΑΖΗ – ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ εκδηλώνεται στην Ευρυτανία ήδη από το έτος 1997, αμέσως μετά, δηλαδή, την ολοκλήρωση της διαδικασίας σύστασης αυτού και την δημοσίευση του Οργανισμού του στο ΦΕΚ. Έκτοτε ανέπτυξε ουσιαστική δραστηριότητα σε διάφορους τομείς της κοινωνικής, εκπαιδευτικής και πολιτιστικής ζωής της Ευρυτανίας, μεταξύ των οποίων παρατίθενται, ενδεικτικά:

●Η συνεχής κι αδιάλειπτη εκπόνηση ετήσιων προγραμμάτων χορήγησης υποτροφιών και βραβείων σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, μέχρι 31.12.2013 είχαν χορηγηθεί από το Ίδρυμα: 105 υποτροφίες, 222 βραβεία και 3 τιμητικές διακρίσεις χωρίς οικονομική παροχή. Το συνολικό ποσό που έχει διατεθεί μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 533.018,96 ευρώ.ypotrofies-gazi-2017

Από την απονομή υποτροφιών το 2017, σε Ευρυτάνες φοιτητές

●Η δημοσίευση, σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών, των Απάντων του Καθηγητή Κωνσταντίνου Τριανταφυλλόπουλου, συνολικού κόστους 69.787,75 ευρώ. Η έκδοση αποτελεί πρωτοποριακό δεκάτομο έργο, την επιμέλεια του οποίου είχε ο Πάρεδρος του ΣτΕ κ. Παναγιώτης Τσούκας.

●Η συγχρηματοδότηση της μετάβασης κλιμακίου ιατρών σε απομακρυσμένα χωριά της Ευρυτανίας για την παροχή ιατρικής φροντίδας σε παιδιά, μαθητές και μη. Η παροχή βιβλίων σε μαθητές δημοτικών σχολείων της Ευρυτανίας. Η δωρεά εκπαιδευτικού μηχανήματος προβολής («προτζέκτορα») στο 1ο δημοτικό σχολείο Καρπενησίου. Η χρηματοδότηση δύο εκπαιδευτικών εκδρομών μαθητών περιφερειακών λυκείων και Γυμνασίων της Ευρυτανίας. Η παρουσίαση θεατρικής παράστασης από το ΔΗΠΕΘΕ Λαμίας και η μεταφορά μαθητών περιφερειακών σχολείων της Ευρυτανίας για την παρακολούθησή της. Η ανάληψη της δαπάνης εκτύπωσης και αποστολής φυλλαδίων για την πρόληψη του παιδικού καρκίνου.

●Η συμμετοχή στο κόστος εκδόσεως διαφόρων περιοδικών και βιβλίων ευρυτανικού ενδιαφέροντος, όπως των περιοδικών «ΠΡΙΣΜΑ» (εκδόσεως των μαθητών του 1ου Ενιαίου Λυκείου) και «ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» (εκδόσεως της Οικολογικής Ομάδας Καρπενησίου), των βιβλίων «ΤΟ ΔΑΣΟΣ – ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ – ΚΑΛΛΙΘΕΑ» (στο πλαίσιο περιβαλλοντικής εργασίας του Γυμνασίου Καρπενησίου), «ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟ», «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ» και «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ο ΕΚ ΦΟΥΡΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ». Η οικονομική ενίσχυση περιοδικών και εφημερίδων ευρυτανικών συλλόγων.

Το Ίδρυμα διοργανώνει κάθε χρόνο την εκδήλωση για την απονομή των ετήσιων Υποτροφιών, Βραβείων και Διακρίσεων, η οποία, σε συνεργασία με το Γενικό Λύκειο Καρπενησίου, τους καθηγητές και τους μαθητές του, πλαισιώνεται με παρουσίαση επετειακών θεμάτων και εκδηλώσεων για την 25η Μαρτίου.

Διοικητικό Συμβούλιο

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από εννέα (9) μέλη. ΠΡΟΕΔΡΟΣ του ιδρύματος είναι ο κ. Καραχοντζίτης Ιωάννης, επίτιμος δικηγόρος, κάτοικος Αθηνών. Η έδρα του Ιδρύματος είναι στο Καρπενήσι επί της οδού Ρήγα Φεραίου 2. Τηλ.: 2237024766.

Ποιος ήταν ο Νικόλαος Ζ. Γαζής

Ο Νίκος Γαζής γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας το έτος 1903. Ήταν δευτερότοκος γιος του Ζαχαρία Γαζή και της ΠερσεφόνηςΤριανταφυλλοπούλου. Ορφάνεψε από πατέρα πολύ νωρίς, στο τρίτο μόλις έτος της ηλικίας του, και η μητέρα του επιφορτίστηκε, μόνη πλέον, της ανατροφής των παιδιών της, Νίκου και Δημήτρη (Τάκη). Ο Νίκος, επηρεασμένος από την προσωπικότητα, το κύρος και την επιστημονική κατάρτιση του θείου του, καθηγητή Κωνσταντίνου Τριανταφυλλόπουλου, κατευθύνθηκε στο πεδίο της νομικής επιστήμης. Σπούδασε νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Παρισίων και Νέας Υόρκης. Εργάστηκε ως δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Ως νομικός, μετείχε της ελληνικής αντιπροσωπείας στη συνδιάσκεψη του Αγίου Φραγκίσκου (1945) για τη δημιουργία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Ήταν μέλος της επιτροπής διαπραγμάτευσης της συμφωνίας σύνδεσης της Ελλάδος με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Διαπραγματεύτηκε, ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Κράτους, το εξωτερικό δάνειο της χώρας με τους ομολογιούχους δανειστές του εξωτερικού.gazis-nikos1

Υπήρξε νομικός σύμβουλος και υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Εξελέγη βουλευτής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο του 1974 και μετείχε της Συντακτικής Επιτροπής του Συντάγματος του 1975. Ήταν ευρωβουλευτής μεταξύ των ετών 1984-1989 και διετέλεσε αντιπρόεδρος της Επιτροπής Νομ. Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας Αγροτικής Ανάπτυξης «ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Α.Ε.» κατά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της. Υπό την προεδρία του και την αντιπροεδρία του συντοπίτη του Γεώργιου Μητσόπουλου, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετέπειτα Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, η «ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Α.Ε.» ανέπτυξε αξιοσημείωτη αναπτυξιακή δράση για όλη την Ευρυτανία. Ο Νίκος Γαζής έφυγε από τη ζωή στις 06.02.1996 και, με την ιδιόγραφη διαθήκη του, διέθεσε το σύνολο της περιουσίας του στο Ίδρυμα. Ήταν ο πρώτος Πρόεδρος του Ιδρύματος, από της συστάσεώς του, με τη διαθήκη της συζύγου του, Μαρίας Γαζή, μέχρι το θάνατό του.