Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

«Καμία ζωή δεν έχει μεγαλύτερη ή μικρότερη αξία από μία άλλη». Ο ΣΥΡΙΖΑ Ευρυτανίας για το μεταναστευτικό, από την έντυπη έκδοση

από την έντυπη έκδοση

Θέση για τις εξελίξεις που προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες με το ενδεχόμενο έλευσης μεταναστών - προσφύγων στο Καρπενήσι, πήρε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Ευρυτανίας. Σε άρθρο που δημοσίευσαν τα Ευρυτανικά Νέα στην έντυπη έκδοσή τους, ο Συντονιστής του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Μαντέκας, κάνει, μεταξύ άλλων, λόγο για δημιουργία κλίματος ανησυχίας και φόβου, καθώς και τροφοδότησης ξενοφοβικών αντανακλαστικών, εκ μέρους τοπικών θεσμικών παραγόντων.syriza-evritanias-grafeia

«Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι μια πραγματικότητα. Η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη πρέπει να μας χαρακτηρίζει. Καμία ζωή δεν έχει μεγαλύτερη ή μικρότερη αξία από μία άλλη», σημειώνει ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ και εναντιώνεται στις «αντιπροσφυγικές εκδηλώσεις». «Ας σταματήσουν», αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση, «οι τοπικοί άρχοντες να "συμμερίζονται" και να "σιγοντάρουν" την "ανησυχία" των Ευρυτάνων για την μη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, που θα επιφέρει ο ερχομός περίπου 100 προσφύγων. Η οικονομική υποβάθμιση έχει έρθει προ πολλού από τις δικές τους πολιτικές».

Προσφυγικό - Μεταναστευτικό:

Η θέση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ

Το προηγούμενο διάστημα η ΝΔ εκμεταλλεύτηκε με χυδαίο τρόπο το προσφυγικό για εκλογικά οφέλη και για συσπείρωση ακραίων δυνάμεων, ενώ υποβάθμισε τη σημασία αποτελεσματικής διαχείρισής του μετά τις εκλογές. Τα ακροδεξιά στοιχεία, και εντός ΝΔ, ακολουθούμενα από πονηρούς πολιτικάντηδες είχαν αναλάβει την εκστρατεία παραπλάνησης.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τονίσει κατ' επανάληψη ότι είναι διατεθειμένος να στηρίξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης και γενικότερα της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης, τόσο σε σχέση με την εσωτερική τους διαχείριση στη βάση της ασφάλειας και του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο, όσο και σε σχέση με την ευρωπαϊκή τους διάσταση.

Με αφορμή, την πιθανή ή οριστική, δεν γνωρίζουμε, έλευση προσφύγων στο δήμο Καρπενησίου οι θεσμικοί παράγοντες και εκλεγμένοι εκπρόσωποί μας, συμμετείχαν ενεργά, στη δημιουργία κλίματος ανησυχίας και φόβου και τροφοδότησαν ξενοφοβικά αντανακλαστικά.

Τα περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία των πολιτών αποτέλεσαν μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να επιβληθεί κάθε τι που θα ήταν δύσκολο με άλλες συνθήκες. Το ίδιο ισχύει και με τη μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα. Θεωρούν ότι είναι η ώρα προκειμένου να αποφύγουν αντιδράσεις. Το κωμικό στην περίπτωση είναι η στάση των τοπικών θεσμικών παραγόντων (βουλευτής, δήμαρχοι), που ενώ γνώριζαν ή όφειλαν εκ του ρόλου τους να είναι πληροφορημένοι, αντέδρασαν σαν απατημένοι εραστές! Το χειρότερο όμως είναι ο ξενοφοβικός και ρατσιστικός λόγος τους και μάλιστα διατυπωμένος σε επίσημο έγγραφο προς την κυβέρνηση. Η απαξιωτική αναφορά τους χαρακτηρίζει τους ίδιους και τους υποβαθμίζει. Φαίνεται ξέχασαν ότι δεν κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά η δική τους παράταξη. Επίσης ότι δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο.

Στο χορό των δήθεν «σοβαρών» ενεργειών μπήκαν «θεσμοί & παράγοντες». Ως από μηχανής θεός ο πρώην περιφερειάρχης «παρενέβη» σε υψηλά επίπεδα και «εξασφάλισε» την επί αόριστον αναστολή εγκατάστασης! Κατά δήλωση τουλάχιστον του αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας. Αλλά και το τοπικό συμβούλιο Καρπενησίου δεν έμεινε «άπραγο». Εξέδωσε ψήφισμα όπου μεταξύ των άλλων ευτράπελων, ως ελέω θεού, δίκασε και καταδίκασε κατηγορία προσφύγων, γενικώς ως παραβατικούς, καλλιεργώντας το φόβο και την ανασφάλεια.

Αντιλαμβανόμαστε την ανησυχία συμπολιτών μας για την μεταφορά στην πόλη μας ευάλωτων ομάδων όπως οι πρόσφυγες & μετανάστες. Ως ΣΥΡΙΖΑ είχαμε εδώ και μήνες επισημάνει την απαράδεκτη κατάσταση στις δομές κυρίως των νησιών, ενώ από τις αρχές της πανδημίας τονίσαμε την άμεση προτεραιότητα να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα ώστε να προστατευθούν από την εξάπλωση του ιού οι αιτούντες άσυλο, οι εργαζόμενοι και οι τοπικές κοινωνίες. Να υπάρξει άμεσα πλήρης υγειονομική υποστήριξη σε όλες τις δομές φιλοξενίας αξιοποιώντας το δυναμικό των κρατικών φορέων και των ανθρωπιστικών οργανώσεων του πεδίου που να ενημερώνουν, να απολυμαίνουν, να κάνουν διαγνωστικά τεστ και να φροντίζουν για τη νοσηλεία, αλλά και τη μεταφορά τυχόν κρουσμάτων σε ενδεδειγμένους χώρους εκτός δομών.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι μια πραγματικότητα. Η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη πρέπει να μας χαρακτηρίζει. Καμία ζωή δεν έχει μεγαλύτερη ή μικρότερη αξία από μία άλλη. Αυτό όφειλαν να το ενστερνίζονται οι εκπρόσωποι του Χριστιανικού δόγματος αντί να περιφέρονται και να πρωταγωνιστούν σε αντιπροσφυγικές εκδηλώσεις. Ομοίως και οι εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου που δεν πρέπει να ξεχνούν τον όρκο του Ιπποκράτη.

Ας σταματήσουν λοιπόν οι τοπικοί άρχοντες να “συμμερίζονται” και να “σιγοντάρουν” την “ανησυχία” των Ευρυτάνων για την μη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, που θα επιφέρει ο ερχομός περίπου 100 προσφύγων. Η οικονομική υποβάθμιση έχει έρθει προ πολλού από τις δικές τους πολιτικές. Ας αναλάβουν έστω και την ύστατη στιγμή πρωτοβουλίες για τη δημιουργία καταλλήλων συνθηκών που απαιτούνται για τη φιλοξενία των προσφύγων και παράλληλα να ενημερώσουν υπεύθυνα τους συμπολίτες μας για όλες τις πλευρές του ζητήματος ως έχουν την υποχρέωση.

Να σταματήσει πλέον ο εμπαιγμός και η «διαχείριση ανθρώπων» και αντί να συσχετίζουν και να περιγράφουν τα προβλήματα του νομού και των κατοίκων, ας ασχοληθούν σοβαρά με την επίλυσή τους.

 

Για τη Ν.Ε. Ευρυτανίας

Ο Συντονιστής

Δημήτρης Μαντέκας