άρθρο από την έντυπη έκδοση
Γράφει η Ζαλοκώστα Κατερίνα*
Έρευνες έχουν δείξει πως όταν καταναλώνουμε τα φρούτα και τα λαχανικά στην εποχή τους επιτυγχάνουμε τη μέγιστη δυνατή πρόσληψη αντιοξειδωτικών και ελαχιστοποιούμε τις πιθανότητες να περιέχουν πρόσθετα χημικά.
Επιπλέον, οι τιμές αγοράς τους είναι κατά κανόνα χαμηλότερες και έτσι ενισχύουμε τον οργανισμό μας φυσικά και οικονομικά. Ας δούμε λοιπόν τι μας προσφέρει ο τελευταίος μήνας της άνοιξης και τα κυριότερα θρεπτικά συστατικά που περιέχει καθένα από αυτά τα τρόφιμα.
ΦΡΟΥΤΑ
- Φράουλες: βιταμίνη Β και C και μαγγάνιο, κάλιο, σίδηρο
- Βερίκοκα: περιέχουν βιταμίνη Α, Β3, C και σίδηρο, χαλκό, κάλιο
- Κεράσια: ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη Α, Β, C, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό
- Πορτοκάλια: βιταμίνη C, θειαμίνη, φολικό οξύ και κάλιο
- Μούρα: μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και E
- Μούσμουλα: πλούσια σε βιταμίνη Α και μέταλλα
ΛΑΧΑΝΙΚΑ
- Σπανάκι: βιταμίνη Α, Β, Κ, μαγγάνιο, φολικό οξύ, μαγνήσιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο,
- Παντζάρι: προσφέρει φολικό οξύ, κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρο και βιταμίνη C
- Μαρούλι: εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, C, Κ, φολικού οξέος, καλίου, μαγγανίου και χρωμίου
- Ραδίκια: πλούσια σε βιταμίνες C, Α, Β1, Β2, καροτενοειδή και σίδηρο, κάλιο, νάτριο, φώσφορο, μαγνήσιο
- Ραπανάκια: πολύ καλή πηγή βιταμίνης C
- Σέσκουλα: ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο ψευδάργυρο βιταμίνη Α, C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β
- Βλήτα: πλούσια σε βιταμίνη A, C και μαγγάνιο
- Μανιτάρια: υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και βιταμίνες του συμπλέγματος Β
- Σπαράγγια: πλούσιο σε φολικό οξύ, βιταμίνη A, C, E και Κ
- Κρεμμυδάκια φρέσκα: εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ
- Αγγούρι: βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και ψευδάργυρο
(πλύντε το καλά και καταναλώστε το με τη φλούδα καθώς εκεί «κρύβονται» τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του)
- Κολοκυθάκια: πλούσια σε μαγνήσιο, φωσφόρο, κάλιο, μαγγάνιο και μέταλλα
- Αρακάς: πλούσιος σε φυτική πρωτεΐνη και πολυφαινόλες
- Φασολάκια: εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, βιταμίνης C, μαγγανίου, βιταμίνης Α, φυτικών ινών, καλίου, φολικού οξέος και σιδήρου.
*Διαιτολόγος- Διατροφολόγος BSc., Αθλητική Διατροφολόγος MSc.