Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

Όταν οι Καρπενησιώτες διαδήλωναν για τον… βασιλιά, τη σύσταση Μητρόπολης και τον δρόμο Καρπενήσι-Μέγδοβας

Πρωτόγνωρη για τα δεδομένα των τελευταίων πολλών ετών, όσον αφορά στην πόλη του Καρπενησίου, ήταν η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (6/5), με πολίτες να αντιδρούν στο ενδεχόμενο άφιξης προσφύγων - μεταναστών. Ήταν μια κινητοποίηση που συγκέντρωσε, σύμφωνα με τους διοργανωτές, περί τους 400 ανθρώπους, προκάλεσε δε ποικίλα σχόλια στην τοπική κοινωνία.poreia-ntountouka1

Πότε, όμως, έγινε η πιο πρόσφατη μαζικού χαρακτήρα διαδήλωση στο μικρό, ορεινό Καρπενήσι και για ποιο λόγο;

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο κ. Δημήτρη Ευαγγελοδήμο, πραγματοποιήθηκε πριν από… 42 χρόνια, το 1978, τότε που οι Καρπενησιώτες βγήκαν στον δρόμο αιτούμενοι τη σύσταση Μητρόπολης· μέχρι τότε ο νομός υπάγονταν στη Μητρόπολη Ναυπακτίας και Αιτωλοακαρνανίας. Τελικά, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος συστήθηκε η Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου και λίγους μήνες αργότερα ο κυρός Νικόλαος εκλέχτηκε ως ο πρώτος Μητροπολίτης.

Ο Δ. Ευαγγελοδήμος επισημαίνει τα εξής στη σύντομη ιστορική αναδρομή:

«-Το 1928 έγινε μια μεγάλη διαδήλωση, με την οποία διεκδίκησαν την κατασκευή του δρόμου Καρπενησίου - Μέγδοβας, με τον οποίο η συγκοινωνία θα μπορούσε να διεξάγεται για άλλα 40 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης. Ικανοποιήθηκε το αίτημα; Όχι! Ο δρόμος έγινε είκοσι χρόνια μετά από τον στρατό στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά των ανταρτών στον Εμφύλιο Πόλεμο.

-Μια ακόμη ογκώδης διαδήλωση έγινε το καλοκαίρι 1978, με αίτημα τη δημιουργία Μητροπόλεως. Αυτό το αίτημα ικανοποιήθηκε προτού ακόμη διαλυθούν οι διαδηλωτές και οι Καρπενησιώτες έκτοτε απέκτησαν Δεσπότη.

-Αυτό όμως που μου προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν μια διαδήλωση που έγινε στις 15 Δεκεμβρίου 1916. Μαζεύτηκε πλήθος κόσμου, πήγε στον ναό της Αγίας Τριάδος όπου εψάλη δοξολογία υπέρ υγείας της Αυτού Μεγαλειότητος του Βασιλέως και κατόπιν εν χορώ λαός και κλήρος μετέβη στην παρακείμενη πλατεία όπου έρριψαν «τον λίθο του αναθέματος κατά του προδότου». Όπου προδότης ο Ελευθέριος Βενιζέλος, τον οποίον μερικά χρόνια προηγουμένως τον υποδέχονταν πανηγυρικά στην Ράχη Τυμφρηστού!».