Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Διαφορετικό το εφετινό πολιτιστικό καλοκαίρι στο Καρπενήσι & τα χωριά του. Η πανδημία αλλάζει άρδην τις «Γιορτές Δάσους 2020»

από την έντυπη έκδοση

Στάση αναμονής για την εξειδίκευση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις υπαίθριες θερινές εκδηλώσεις, τηρεί η ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ. Δεδομένη θεωρείται η αποφυγή μαζικών συναθροίσεων. Μια πρώτη εικόνα για το άμεσο μέλλον των καλοκαιρινών εκδηλώσεων ανά την επικράτεια, έδωσε πρόσφατα η Υπουργός Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη, αφήνοντας, ωστόσο, αρκετά θολά σημεία και παραπέμποντας σε μελλοντικές ανακοινώσεις. sinaulia-plateia-arxeio11

Φωτογραφία αρχείου από παλαιότερη συναυλία στην κατάμεστη πλατεία Καρπενησίου. Το καλοκαίρι του 2020 είναι δεδομένο ότι αντίστοιχες εικόνες δεν θα δούμε

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από τις 15 Ιουλίου 2020 και μόνο σε ανοιχτούς χώρους, ενώ θα τηρούνται αυστηρά πρωτόκολλα όπως αποστάσεις ανάμεσα στους θεατές (καθιστούς ή όρθιους), πληρότητα έως 40% στον εκάστοτε χώρο, μάσκες και γάντια για κοινό και καλλιτέχνες και άλλα, τα οποία αναμένεται να αποσαφηνιστούν σύντομα.

Η ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ του δήμου Καρπενησίου, που κάθε χρόνο αναλαμβάνει τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των «Γιορτών Δάσους», των πολιτιστικών καλοκαιρινών εκδηλώσεων σε Καρπενήσι και χωριά, πορεύεται τη δεδομένη χρονική στιγμή με όσα διαθέσιμα -επίσημα- στοιχεία έχει στη διάθεσή της, τηρώντας, επί της ουσίας, στάση αναμονής για την εξειδίκευση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Πριν από ενάμιση μήνα, ο δήμος Καρπενησίου και ο Σύλλογος «Μάρκος Μπότσαρης» συναποφάσισαν τη ματαίωση των φετινών εκδηλώσεων τιμής και μνήμης «Μποτσάρεια 2020», που, κάθε καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια, αποτελούσαν την «κορωνίδα» των πολιτιστικών δρώμενων στο Καρπενήσι.

Από εκεί και πέρα, όπως λέει στα «Ευρυτανικά Νέα» η Πρόεδρος της ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ, κα Εύη Κονιαβίτη, «…ο προγραμματισμός γίνεται βήμα-βήμα, ώστε να δούμε τις εξελίξεις, τόσο από υγειονομικής, όσο και από οικονομικής πλευράς». Ο δήμαρχος Καρπενησίου, κ. Νίκος Σουλιώτης, εξάλλου, βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με το υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να λάβει ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι στο θέμα των θερινών εκδηλώσεων, το ποιες μπορούν να γίνουν και -κυρίως- υπό ποιες προϋποθέσεις.

«Εάν από το αρμόδιο υπουργείο», σημειώνει η κα Κονιαβίτη, «δοθεί το ‘πράσινο φως’ ώστε να γίνουν κάποιες εκδηλώσεις -θεατρικά, συναυλίες κ.α.- σε εξωτερικούς χώρους, πάντα με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων, τότε και εμείς θα μπούμε σε αυτή τη διαδικασία». Επισημαίνει ότι η ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ, οικονομικά είναι έτοιμη να ανταποκριθεί, έχοντας δεσμεύσει προ μηνών δαπάνες στον προϋπολογισμό της για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Εξειδικεύοντας πτυχές του σχεδιασμού του δήμου και της ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ, επισημαίνει ότι «πολύ δύσκολα» θα διεξαχθούν φέτος καλοκαιρινά στριτ πάρτι στο Καρπενήσι, ενώ προς το παρόν αβεβαιότητα επικρατεί (και) για το αν θα μπορέσουν να γίνουν -και υπό ποιους όρους- εκδηλώσεις στα χωριά, όπως γιορτές αναβίωσης εθίμων στις κατά τόπους πλατείες. Σχεδόν βέβαιο θεωρείται ότι δεν θα διοργανωθούν λαϊκά πανηγύρια.