Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Καρδίτσα και Ρέθυμνο δείχνουν τον δρόμο: Ευρωπαϊκές πρωτιές για ασφαλές περπάτημα & ποδηλασία στην πόλη

Η Καρδίτσα και το Ρέθυμνο αναδείχθηκαν πρωταθλήτριες, ανάμεσα σε 3.135 ευρωπαϊκές πόλεις που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2019, με τη χώρα μας να σημειώνει εθνικό ρεκόρ με 86 συμμετοχές.podilata karditsa11

ΦΩΤΟ. «Η Καρδίτσα είναι η πρώτη πόλη στο ποδήλατο στην Ελλάδα, με το μεγαλύτερο δίκτυο ποδηλατοδρόμων και πάνω από 20.000 ποδήλατα στους δρόμους», λέει ο δήμαρχος Β. Τσιάκος

Ειδικότερα, η Καρδίτσα κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Βραβείο στην κατηγορία των μικρών πόλεων και το Ρέθυμνο -μία από τις τρεις φιναλίστ πόλεις- κατέκτησε τη 2η θέση στην κατηγορία των μεγάλων πόλεων. Το θέμα της εκστρατείας του 2019, για το οποίο ξεχώρισαν οι δύο ελληνικές πόλεις, ήταν «Ασφαλές περπάτημα-ασφαλής ποδηλασία».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι «δεν είναι μικρό πράγμα το επίτευγμα της Καρδίτσας και του Ρεθύμνου σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά στις πρωτοβουλίες τους για το ασφαλές περπάτημα και την ασφαλή ποδηλασία» και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «και άλλοι ελληνικοί δήμοι θα ακολουθήσουν».

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι ένας θεσμός που καθιερώθηκε το 2002 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό να προάγει τη βιώσιμη κινητικότητα και την αστική ανάπτυξη. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο με στόχο να ενθαρρύνει τους κατοίκους των πόλεων να επιλέγουν βιώσιμους τρόπους μεταφοράς, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο, η ποιοτική κυκλοφοριακή σύνδεση με ταυτόχρονη εξοικονόμηση ενέργειας, η χρήση καθαρότερης ενέργειας, η ορθολογική διαχείριση του υπάρχοντος μεταφορικού δικτύου, οι εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης, καθώς και η δημιουργία ποιοτικής «ατμόσφαιρας» στις πόλεις.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με ανακοίνωσή του, συγχαίρει τους δύο νικητές δήμους. Παράλληλα, όπως σημειώνει, συνεχίζει την προώθηση της εκστρατείας για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, που ξεκίνησε στην Ελλάδα από το 2002.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο συμβάλει, με συνεχή ενημέρωση και καθοδήγηση, με προβολή των βέλτιστων ευρωπαϊκών και διεθνών πρακτικών, με συνεχή επικοινωνία με τα στελέχη των δήμων μέσω του network, «Δίκτυο των Τοπικών Συντονιστών για την Βιώσιμη Κινητικότητα», εκσυγχρονίζοντας τη νομοθεσία του και εξασφαλίζοντας χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα υποστήριξης μελετών και έργων.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΕΝ έχει ήδη καταθέσει σχετική τροπολογία για τη δημιουργία προσωρινών πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, ενώ σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται η Εθνική Στρατηγική για το Ποδήλατο και το Εθνικό Σχέδιο για την προσβασιμότητα με έμφαση στην Κλιματική Αλλαγή.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP