Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

Ένας ολοκληρωμένος οδηγός για προπόνηση με ένα ελλειπτικό μηχάνημα

Το ελλειπτικό είναι γνωστό και ως ελλειπτικός προπονητής και έκανε για πρώτη φορά την εμφάνιση του στον κόσμο της γυμναστικής ως βασικό μηχάνημα στο χώρο του γυμναστηρίου στα μέσα της δεκαετίας του '90. Ο ελλειπτικός εξοπλισμός άσκησης ήταν διαθέσιμος σε υπερσύγχρονα αθλήματα κέντρα και κλαμπ υγείας. Οι προσωπικοί εκπαιδευτές, οι ερευνητές και οι χειρουργοί έχουν αναγνωρίσει εδώ και καιρό τα οφέλη που συνδέονται με τα ελλειπτικά ως προς την υγεία. Το χαρακτηριστικό των ελλειπτικών μηχανών άσκησης είναι η αποφυγή των κραδασμών κατά την άσκηση και αποτελεί ένα κορυφαίο προϊόν για χρήστες με πρόσφατους τραυματισμούς, χρόνια προβλήματα στο γόνατο, ακόμη και για υπέρβαρα άτομα. Τα άτομα μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων επιλέγουν επίσης συχνά να προπονηθούν με ένα ελλειπτικό μηχάνημα.

Τα μηχανήματα ελλειπτικής άσκησης διαθέτουν ρυθμιζόμενη αντίσταση μέσω ζώνης τριβής ή συστημάτων μαγνητικής αντίστασης ή ηλεκτρομαγνητικών συσκευών. Τα ελλειπτικά μηχανήματα άσκησης χρησιμοποιούνται με βάση τα πόδια. Ο αθλούμενος κρατά τις λαβές κάτω από το ύψος του ώμου και σπρώχνει ή τραβά τις ράβδους (ανάλογα με το μοντέλο) ενώ ταυτόχρονα δουλεύει με τα πόδια.

Τα ελλειπτικά μηχανήματα χρησιμοποιούνται για να κάψουν θερμίδες, να ενισχύσουν το καρδιοαναπνευστικό και τους μυς. Οι άνθρωποι που επιλέγουν να προπονηθούν στο ελλειπτικό μπορούν να έχουν αποτελέσματα παρόμοια με την διαδικασία τζόκινγκ. Ένας από τους κεντρικούς στόχους των ελλειπτικών μηχανών άσκησης είναι η ανάπτυξη του καρδιακού ρυθμού. Η ελλειπτική μηχανή άσκησης χρησιμοποιείται συχνά για να τονώσει το περπάτημα και το τρέξιμο μέσα από μια πιο σταθερή μορφή άσκησης.

Οι ερευνητές γυμναστικής διεξάγουν μελέτες σε διαφορετικές μάρκες ελλειπτικού εξοπλισμού και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα ελλειπτικά, τα περισσότερα από τα οποία έχουν κοινά χαρακτηριστικά, δεν ασκούν μεγάλη πίεση στις αρθρώσεις. Ο ελλειπτικός εξοπλισμός γυμναστικής διαθέτει χαμηλά πεντάλ στα οποία τοποθετούνται τα πόδια και δεν αφήνουν ποτέ το πεντάλ. Αυτό συμβαίνει για να αποφευχθούν οι πιθανότητες κάποιου τραυματισμού κατά την διάρκεια των προπονήσεων. Ο ελλειπτικός εξοπλισμός γυμναστικής ενισχύει το άνω και το κάτω μέρος του σώματος, αν και ορισμένα ελλειπτικά προσφέρουν απλά χαμηλότερη σωματική άσκηση.

Παρόμοια με τα ελλειπτικά μηχανήματα, οι διάδρομοι γυμναστικής κερδίζουν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων για αποτελεσματική προπόνηση, ωστόσο εγκυμονούν περισσότερους κινδύνους λόγω των έντονων κραδασμών που προκύπτουν από μια έντονη προπόνηση. Ο διάδρομος δημιουργήθηκε για το περπάτημα, το τζόκινγκ και το τρέξιμο, ενώ τα ελλειπτικά προσανατολίζονται κυρίων στην ενίσχυση του καρδιοαναπνευστικού. Ωστόσο και οι δυο μορφές προπόνησης βοηθούν εξίσου αποτελεσματικά στην καύση θερμίδων και την καλή υγεία και φυσική κατάσταση του σώματος.