Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Πόσες ώρες την μέρα κοιμάται ένας σκύλος;

Όλοι γνωρίζουν ότι οι σκύλοι κουράζονται στη καθημερινότητα τους και χρειάζονται ύπνο. Πολλές φορές βλέπουμε ότι μετά από μια βόλτα ή από παιχνίδι με την οικογένεια, ακόμα και χωρίς κάποια σοβαρή αιτία, ο σκυλάκος μας πέφτει στο πάτωμα και ροχαλίζει, με αποτέλεσμα να μας δημιουργείται το εξής εύλογο ερώτημα « Πόσο κοιμούνται πραγματικά οι σκύλοι;».

 Κατά μέσο όρο οι σκύλοι κοιμούνται γύρω στις δέκα με δώδεκα ώρες τη μέρα. Υπάρχουν, όμως, βασικοί παράγοντες, όπως η ηλικία, που επηρεάζουν τη διάρκεια της «σιέστας» που παίρνουν καθημερινά.

 Στην πολύ μικρή ηλικία που το σκυλάκι είναι κουταβάκι, ο ύπνος μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 20 ώρες. Κανονικοί νιαούρηδες δηλαδή!

 

Πώς η ηλικία επηρεάζει τη διάρκεια του ύπνου;

 Γιατί τα κουταβάκια κοιμούνται τόσες πολλές ώρες μέσα στη μέρα; Όταν ένα κουτάβι δεν πηγαίνει πέρα δώθε και δεν ξεφαντώνει στο παιχνίδι, κάπου θα παίρνει το υπνάκο του.

Κατά το στάδιο ανάπτυξης ο οργανισμός έχει ανάγκη να κάψει θερμίδες, το οποίο θα το επιτύχει με το άφθονο παιχνίδι. Στη συνέχεια, πρέπει να αναπληρωθεί όλη η χαμένη ενέργεια, για να λειτουργεί ο οργανισμός στο βέλτιστο επίπεδο. Στον αντίποδα του άνθους της ηλικίας βρίσκονται τα γηρατειά κατά τα οποία ένα σκυλάκι κοιμάται όσο ένα κουτάβι. Το ηλικιωμένο σκυλάκι μετά από κάθε σύντομη βόλτα γύρω από το σπίτι παίρνει έναν υπνάκο.

 

Πώς το μέγεθος και η ράτσα επηρεάζουν τη διάρκεια του ύπνου;

 Όσο πιο μεγάλος ο σωματότυπος ενός σκύλου, τόση περισσότερη ενέργεια χρειάζεται, για να κινηθεί. Κατ’ επέκταση οι μεγαλόσωμες ράτσες κοιμούνται περισσότερο από τις μικρόσωμες.

Ογκώδεις ράτσες, όπως οι Μαστίφ και Αγίου Βερνάρδου, κοιμούνται πολύ περισσότερο απ’ ότι άλλες. Αυτό δεν είναι καθόλου παράξενο δεδομένου του τεράστιου βάρους τους που ξεπερνά τα 90 κιλά.

 Το ίδιο ισχύει και για τις μικρόσωμες ράτσες, αλλά από την αντίθετη πλευρά. Το μικρό τους βάρος σε συνδυασμό με την λιγότερη ενεργητικότητα τους μέσα στη μέρα, τα κάνει να κοιμούνται λιγότερο.

Ακόμα, όμως, κι αν ένα μικρόσωμο σκυλάκι είναι ενεργητικό και δραστήριο στη καθημερινότητα του, δεν χρειάζεται πολλή ενέργεια, για να κινείται, ούτε καίει τις ίδιες θερμίδες με ένα Μαστίφ.

 

Οι σκύλοι ποιων φυλών είναι πιο «υπναράδες»;

 Σε γενικές γραμμές, οι μεγαλόσωμες ράτσες κοιμούνται πολύ, ωστόσο ο παράγοντας που επηρεάζει τον ύπνο είναι η ράτσα και όχι το μέγεθος του σώματος.

 Παραδείγματος χάρη, εργατικές και δραστήριες ράτσες, όπως τα Μπόρντερ Κόλεϊ έχουν ως προτεραιότητα τη δουλειά και όχι τον ύπνο. Αντιθέτως τα πεκινουά προτιμούν την ξεκούραση, παρά τις δραστηριότητες και είναι φαν του καναπέ.

 Βέβαια, ως γνωστόν, οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Ακόμα και από την ίδια γέννα μπορεί να προκύψουν σκυλάκια με διαφορετικό μοτίβο ύπνου.

 

Το περιβάλλον του σκύλου επηρεάζει το μοτίβο του ύπνου;

 Η διαφωνία μεταξύ φύσης και ανατροφής ισχύει και για τη περίπτωση των αγαπητών μας τετράποδων φιλαράκων.

 Σαφώς η ράτσα επηρεάζει αν ο σκύλος είναι αθλητικός ή τεμπελάκος, ωστόσο το περιβάλλον στο οποίο ζει και μεγαλώνει είναι αυτό που ενισχύει τον έναν ή τον άλλο χαρακτήρα.

Ειδικά για τα σκυλιά που η ζωή τους είναι η εξυπηρέτηση των ανθρώπων, όπως τα σκυλιά της αστυνομίας ή οι σκύλοι-οδηγοί, ο ύπνος έχει δευτερεύοντα ρόλο στη καθημερινότητα τους σε σχέση με άλλα που κάνουν καθιστική ζωή.

 

Κοιμούνται πολλές ώρες μέσα στη μέρα τα κατοικίδια μας;

 Είναι στη φύση των σκύλων να παίρνουν ολιγόλεπτους υπνάκους μέσα στη μέρα, οπότε δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση. Μονάχα η ασυνήθιστη αλλαγή στο μοτίβο του ύπνου πρέπει να μας προβληματίζει, λόγου χάρη, αν το σκυλάκι κοιμάται περισσότερο ή λιγότερο σε σχέση με πριν.

 Σε περίπτωση που το σκυλάκι σας ξαφνικά κοιμάται περισσότερο ή λιγότερο, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρου του, ώστε να εξετάσει τη πιθανότητα προβλημάτων υγείας.

Μπορεί ένας σκύλος να κοιμηθεί, αν βαριέται;

Η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα είναι «ναι». Οι κτηνίατροι υποστηρίζουν ότι οι σκύλοι καταφεύγουν στον ύπνο, όταν βαριούνται.

Μάλιστα, όταν το κατοικίδιο είναι κουρασμένο ύστερα από παιχνίδι με την οικογένεια, λαχταράει να παίρνει τον υπνάκο του μέσα στο σκυλόσπιτο του! Κάτι τέτοιο είναι πολύ βοηθητικό, όταν σκοπεύετε να λείψετε από το σπίτι για αρκετές ώρες και θέλετε να βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιο θα μείνει ήσυχο.

Ειδικά, αν το κατοικίδιο είναι ζωηρό και μπλέκει συνεχώς σε μπελάδες, η πνευματική και σωματική διέγερση είναι η καλύτερη λύση. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το κατοικίδιο θα περάσει τη μέρα του κοιμώμενο.

 

Πόσο κοιμούνται τα κατοικίδια, όταν είναι αρρωστούλικα;

Η αλήθεια είναι ότι πέραν της εξωτερικής εμφάνισης, τα σκυλάκια μοιάζουν πολύ περισσότερο απ’ ότι νομίζουμε στους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μια εποχιακή γρίπη ή κάποια άλλη σοβαρότερη ασθένεια μπορεί να ευθύνονται για τη κακή διάθεση και υπνηλία του κατοικίδιου. Ο ύπνος είναι το παν για την ανάρρωση, όταν το σκυλάκι είναι αρρωστούλι.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμά καλύτερα ασθένειες και αρρώστιες, παρά αν έπαιζε όλη μέρα στον κήπο με την οικογένεια.

Ανακαλύψτε:

Μία μεγάλη ποικιλία με αξεσουάρ ύπνου για τον φιλαράκο σας στο PetshopPetvet24

 

Πειράζει που ο σκύλος μου κοιμάται πολλές ώρες;

 Όπως αναφέραμε και παραπάνω, μια κατάσταση είναι αρνητική, όταν γίνεται ασυνήθιστα μεταβαλλόμενη. Αν, δηλαδή, το κατοικίδιο σας κοιμόταν δέκα με δώδεκα ώρες και ξαφνικά κοιμάται πολύ περισσότερες, αυτό ίσως δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Μετά από παιχνίδι με την οικογένεια και ασκήσεις με τρέξιμο και άθληση είναι πολύ λογικό να είναι κουρασμένο και να κοιμηθεί. Εντούτοις, αν κοιμάται αναίτια και υπερβολικά, μάλλον καλό θα ήταν να προβληματιστούμε και να πάρουμε κάποια μέτρα.

 Οι συχνότερες αιτίες του πολύωρου ύπνου συνδέονται με αλλαγές στη καθημερινή ρουτίνα του ζώου, αλλαγές στη πρόσληψη φαγητού και νερού, με υπολειτουργία του θυροειδούς αδένα, κατάθλιψη, και ασθένειες, όπως βορρελίωση ή νόσος του Lyme, διαβήτη, valleyfever, εσωτερικά παράσιτα και heartworm disease.

 Επιλογικά, τα σκυλάκια κοιμούνται κατά μέσο όρο δέκα ώρες τη μέρα, ωστόσο η ράτσα, η ηλικία και η ανατροφή στα πλαίσια της οικογένειας επηρεάζουν τη ρουτίνα του ύπνου τους. Εμείς από τη μεριά μας το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τα φροντίζουμε, να παρατηρούμε τυχόν αλλαγές στη καθημερινότητα τους και να τα αγαπάμε άνευ όρων.