Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Το "στοίχημα" της αξιοποίησης της Λίμνης Κρεμαστών - Εκδηλώσεις διοργανώνει η Π.Ε. Ευρυτανίας (ΒΙΝΤΕΟ)

από την έντυπη έκδοση

Τις δυνατότητες αξιοποίησης της Λίμνης Κρεμαστών επιχειρεί να προωθήσει η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, διοργανώνοντας δύο εκδηλώσεις για την ανάδειξη και προβολή του "κοιμώμενου γίγαντα" που μπορεί να προσφέρει πολλά στον τουρισμό -και όχι μόνο- της Ευρυτανίας.limni-kremasta11

Η ανάδειξη της Λίμνης Κρεμαστών και η τουριστική αξιοποίησή της, αποτελεί στοίχημα εδώ και πολλά χρόνια των τοπικών αρχών, καθώς οι δυνατότητες υπάρχουν. Η οικονομική κρίση, από την άλλη, εξασθενεί τα σχέδια ανάδειξης της πανέμορφης τεχνητής λίμνης που δημιουργήθηκε για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος Κρεμαστών.

Η τεχνητή Λίμνη των Κρεμαστών αποτελεί ιδιοκτησία της ΔΕΗ.  Από τη δεκαετία του ‘60, όταν και κατασκευάστηκε το υδροηλεκτρικό φράγμα Κρεμαστών (ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο εκείνη την εποχή), η λίμνη που δημιουργήθηκε, τέθηκε στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΕΗ, η οποία όλα αυτά τα χρόνια απαγορεύει κάθε περαιτέρω αξιοποίησή της.

Για δεκαετίες, η λίμνη παρέμεινε αναξιοποίητη, ενώ τα  τελευταία δέκα τουλάχιστον χρόνια γίνονται προσπάθειες να απεγκλωβιστεί από το καθεστώς της ΔΕΗ και να δοθεί ελεύθερη προς αξιοποίηση στις τοπικές κοινωνίες Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας.

Η Λίμνη Κρεμαστών, πέρα από το μεγάλο τουριστικό της ενδιαφέρον, αποτελεί και παραγωγική πηγή με δραστηριότητες στον πρωτογενή τομέα της αλιείας. Ήδη τους τελευταίους μήνες λειτουργεί μία δυναμική επιχείρηση παραγωγής και εκτροφής πέστροφας.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σταθερά εστιάζει σε ζητήματα που απασχολούν τους τομείς της υπαίθρου. Με στόχο τη συγκράτηση των ορεινών πληθυσμών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, προωθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης ορεινών περιοχών.

Η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, στηριζόμενη στη μελέτη για τη Λίμνη Κρεμαστών, θέτει ως στρατηγικό στόχο την τουριστική και αγροτική ανάπτυξη της περιοχής μέσα από ήπιες και φιλικές προς το περιβάλλον παρεμβάσεις. Παράλληλα, επιδιώκει την προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού με την ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών πόρων.

OI ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Περιήγηση με σκάφη

Στο πλαίσιο ανάδειξης και προβολής της λίμνης, η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας ανακοινώνει ότι το Σάββατο 13 Ιουνίου 2020 διοργανώνει περιήγηση με σκάφη στη Λίμνη Κρεμαστών με προορισμό τη Γέφυρα του Μανώλη και τη συμμετοχή δημοσιογράφων και εκπροσώπων φορέων τόσο από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας όσο και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Διαδικτυακή εκδήλωση

Επίσης, τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020 και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: “Αξιοποίηση της Λίμνης Κρεμαστών – Η επόμενη μέρα”. Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να θέτουν ερωτήσεις σε πραγματικό χρόνο μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος που θα υποστηρίζεται από την εφαρμογή.

Η ΠΕ Ευρυτανίας ανακοινώνει ότι “... για τη συμμετοχή στην εκδήλωση εκπροσώπων φορέων και συλλόγων παρακαλούμε, όπως επικοινωνήσετε με το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας στο 2237350764 ή στο mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. έως την Τρίτη 9 Ιουνίου και ώρα 12:00”.