Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Δωρεάν ασύρματο ίντερνετ σε κομβικά σημεία του Καρπενησίου. Τι προβλέπει το πρόγραμμα WIFI4EU που ενέκρινε το Δ.Σ.

Στην υλοποίηση του προγράμματος WIFI4EU προχωρά ο δήμος Καρπενησίου, έπειτα από τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που συνεδρίασε διά περιφοράς την Τετάρτη 27/5.wifi-sinedriako1

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία μέσω της οποίας χορηγούνται σε επιλέξιμους δήμους «κουπόνια», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την εγκατάσταση σημείων ασύρματης πρόσβασης WiFi σε κέντρα δημόσιας ζωής. Έτσι, ο δήμος Καρπενησίου, ο οποίος είχε αιτηθεί σχετική χρηματοδότηση, αναμένεται να ωφεληθεί από τη δράση, παρέχοντας με τον τρόπο αυτό υψηλής ποιότητας πρόσβαση στο διαδίκτυο για τους πολίτες και τους επισκέπτες που θα κάνουν χρήση δημόσιων χώρων, όπως πάρκα, πλατείες, δημόσια κτήρια, βιβλιοθήκες και κέντρα υγείας.

Το κόστος

Όπως είχαν γράψει σε σχετικό ρεπορτάζ τα Ευρυτανικά Νέα (αρ. φυλ. 870/18-9-2019), κάθε δήμος μπορεί να λάβει μόνο ένα κουπόνι καθ’ όλη τη διάρκεια της πρωτοβουλίας WiFi4EU. Η συνολική δαπάνη εγκατάστασης δικτυακού-καλωδιακού εξοπλισμού, καθώς και παραμετροποίησης του δικτύου ανέρχεται στο ενδεικτικό κόστος των 15.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%, και θα βαρύνει τον Εκτελεστικό Οργανισμό Καινοτομίας και Δικτύων (INEA). Επίσης, απαιτείται κι ένα κόστος για τις γραμμές που απαιτούνται στα σημεία πρόσβασης, το οποίο ανέρχεται στα 5.977,20 ευρώ και θα βαρύνει τον δήμο Καρπενησίου.

Τα σημεία εγκατάστασης

Σύμφωνα με τη μελέτη, αναμένεται να τοποθετηθούν δώδεκα (12) κεραίες σε οκτώ (8) κοινόχρηστους χώρους. Πιο ειδικά, τρεις κεραίες θα εγκατασταθούν στην κεντρική πλατεία Καρπενησίου, από δύο κεραίες στο Συνεδριακό Κέντρο και το ανοιχτό γήπεδο Καρπενησίου, ενώ από μια κεραία θα τοποθετηθεί στην πλατεία Νεράιδας, στην πλατεία Προφήτη Ηλία, στο Δημοτικό Κολυμβητήριο, στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ και στην περιοχή των Ευρυτάνων Αγίων.