Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Ευρυτανία: Η πανδημία μεταθέτει για το καλοκαίρι του… 2021 τους γάμους. Χωρίς αναβολές η τέλεση των βαπτίσεων

Η πανδημία του κορονοϊού ανατρέπει άρδην προγραμματισμούς μηνών, όσον αφορά στην τέλεση θρησκευτικών τελετών, όπως γάμοι και βαπτίσεις, στην Ευρυτανία. Οι ναοί άνοιξαν ξανά από την Κυριακή 17 Μαΐου για την τέλεση μυστηρίων, υπό όρους και κανόνες. «Σταυρόλεξο» θύμιζε, ωστόσο, για μελλόνυμφα ζευγάρια και γονείς ο σχεδιασμός τέλεσης γάμων και βαπτίσεων το εφετινό καλοκαίρι.

gamos-arxeio11

Εικόνα από το... παρελθόν: Γάμος στο Καρπενήσι με εκατοντάδες καλεσμένους. Το εφετινό καλοκαίρι, τα νέα δεδομένα λόγω κορονοϊού και οι κανόνες για την προάσπιση της δημόσιας υγείας δεν θα επιτρέψουν μαζικές συνάξεις και γλέντια

Σύμφωνα με την αρχική ΚΥΑ, που είχε ισχύ μέχρι τις 5/6/20, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων καθορίζονταν από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ., ωστόσο πλέον τα μέτρα έχουν «χαλαρώσει», αφού το όριο εισόδου έγινε ένα άτομο ανά 5 τ.μ., με ισχύ έως τις 9 Ιουλίου.

Κατά τη διάρκεια του μηνός Μαΐου, δεκάδες μελλόνυμφα ζευγάρια αμφιταλαντευτήκαν για το εάν θα πρέπει να πραγματοποιήσουν το εφετινό καλοκαίρι τον γάμο τους. Από τη μία, η σταδιακή ύφεση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα, έδινε ένα αίσθημα ασφαλείας (επίπλαστης, έστω), από την άλλη, όμως, δεξιώσεις και τραπέζια με εκατοντάδες καλεσμένους πρακτικά είναι αδύνατον να γίνουν.

Για αρκετούς, δύσκολη υπόθεση ήταν και η εξεύρεση διαθέσιμων ημερομηνιών για την τέλεση του θρησκευτικού τους γάμου, καθώς έπρεπε να… συγχρονιστούν όλοι οι επαγγελματίες που σχετίζονται με την τελετή, αλλά και να βρεθεί διαθέσιμη εκκλησία. Στη «βιομηχανία» γάμου εμπλέκεται, άμεσα ή άμεσα, μια σειρά επαγγελμάτων, από τις επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν το κέτερινγκ και τη διάθεση χώρου, μέχρι τους φωτογράφους-βιντεολήπτες, τα κομμωτήρια, τα ανθοπωλεία, τις μακιγιέρ κ.α. Η πτώση του τζίρου για τα συναφή με γάμους επαγγέλματα στο Καρπενήσι, εκτιμάται ότι θα είναι σημαντική.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ρεπορτάζ, περίπου το 50% των προγραμματισμένων γάμων για φέτος το καλοκαίρι, μετατέθηκαν για το 2021, ενώ έχουν ήδη «κλείσει» ημερομηνίες για το επόμενο καλοκαίρι ζευγάρια που -υπό κανονικές συνθήκες- θα εκκινούσαν διαδικασίες στις αρχές του προσεχούς χειμώνα· η πιθανότητα το 2021 να είναι «πυκνό» σε τελετές, ανάγκασε αρκετούς να επισπεύσουν τον προγραμματισμό τους.

Φέτος, πάντως, «ξεχνάμε τον ελληνικό παραδοσιακό γάμο, όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα», λένε οι άνθρωποι του χώρου. Λιγότερο, πάντως, φαίνεται πως επηρεάζονται οι βαπτίσεις καθώς συχνά, άλλωστε, πραγματοποιούνται σε στενό οικογενειακό και φιλικό κύκλο, ή και χωρίς τραπεζώματα.