Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Σήκωσαν τα μανίκια στα Αλέστια Eυρυτανίας, για την εθελοντική διάνοιξη και συντήρηση παλιών μονοπατιών (ΦΩΤΟ)

Εθελοντική δράση σηματοδότησης, καθαρισμού και διάνοιξης μονοπατιών που ο χρόνος είχε «εξαφανίσει», πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο (13-14/6) στα Αλέστια Ευρυτανίας.alestia-monopatia1

«Η ιδέα στριφογύριζε καιρό στο μυαλό. Η πραγματοποίηση δύσκολη. Η θέληση και η καρδιά πιο δυνατή. Ένα σημαντικό δίκτυο μονοπατιών στο χωριό είναι πλέον γεγονός. Με τη συνδρομή του συλλόγου και την τεράστια βοήθεια των φίλων του χωριού το όνειρο άρχισε να γίνεται πραγματικότητα», αναφέρουν οι άνθρωποι του τοπικού συλλόγου για το εγχείρημα που υλοποιήθηκε στο βόρειο τμήμα του Παναιτωλικού Όρους, στα ελατοδάση, τα διάσελα και τις κορφές πάνω από τα Αλέστια.

Την πρώτη ημέρα, αναφέρει το katelanos.blogspot.com (συμμετείχε στο εγχείρημα), στόχος ήταν να καθαριστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα του μονοπατιού που ξεκινά από τον χωματόδρομο (αρκετά ψηλότερα από το χωριό), ανεβαίνει απότομα στην Ράχη και έπειτα συνεχίζει νότια προς το Στενό και το Παλούκι, με σκοπό να καταλήξει ξανά στα Αλέστια περνώντας από το Διάσελο για Σταυροχώρι, και κάνοντας έτσι μια πανέμορφη κυκλική διαδρομή που περικυκλώνει το χωριό από τα δυτικά.

Την δεύτερη ημέρα, το σχέδιο περιελάμβανε τον συμπληρωματικό καθαρισμό και την σήμανση της παραπάνω ορειβατικής διαδρομής, και ταυτόχρονα τον καθαρισμό του πεζοπορικού μονοπατιού που ξεκινά από τον νερόμυλο του χωριού και κατευθύνεται απέναντι, στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής.alestia-monopati-doryforos

Με πορτοκαλί η ορειβατική (7,5χλμ) και με πράσινο η πεζοπορική διαδρομή (2,5χλμ) - ΦΩΤΟ: katelanos.blogspot.com

Το εγχείρημα των Αλεστιωτών και φίλων του χωριού έδωσε «πνοή» σε μονοπάτια και διαδρομές που για δεκαετίες είχαν παραδοθεί στον φθοροποιό χρόνο. Μια χούφτα άνθρωποι, με όρεξη και μεράκι να προσφέρουν (ακόμα και δεν είχαν καμία σχέση με τον τόπο), διέθεσαν χρόνο και κόπο για να παραδώσουν ένα καλοσυντηρημένο-σηματοδοτημένο δίκτυο μονοπατιών πέριξ του χωριού.

Περισσότερα στοιχεία για την αξιέπαινη εθελοντική προσπάθεια στα Αλέστια Ευρυτανίας, μπορείτε να βρείτε εδώ