Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022

ev media-logo

Μητροπολίτης Καρπενησίου: “Οσα συμβαίνουν σήμερα, θυμίζουν άλλη εποχή”. Στα Άγραφα φιλοξενήθηκε η Ιερατική Σύναξη (ΦΩΤΟ)

Την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να ενημερωθούν για τα τρέχοντα θέματα της τοπικής (και όχι μόνο) Εκκλησίας, είχαν οι κληρικοί που συμμετείχαν στην Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητρόπολης Καρπενησίου. mitropoli-agrafa-sinaxi2

Την Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020, στα Άγραφα Ευρυτανίας, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη πλέον Ιερατική Σύναξη των διακονούντων ιερέων της Μητρόπολης Καρπενησίου, υπό τον κ. Γεώργιο.

Η προγραμματισμένη σύναξη έγινε στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αγράφων. Από νωρίς το πρωί, άρχισαν να καταφθάνουν οι ιερείς και λίγο μετά τις 9:00 π.μ., με την άφιξη του Μητροπολίτη, πραγματοποιήθηκε Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο.

Στη συνέχεια, ο εφημέριος του ναού πρωτοπρ. Σωτήριος Σαλαμάρας, προσέφερε πρωινό κέρασμα σε όλους τους ιερείς, σε παρακείμενο κατάστημα και κατόπιν ο ποιμενάρχης κήρυξε την έναρξη της ημερίδας. “Ως πνευματικός πατέρας”, αναφέρει η Ι.Μ., “ενημέρωσε ενδελεχώς τους συνεργάτες ιερείς για την πρωτόγνωρη εμπειρία της πανδημίας που βιώσαμε και παρακάλεσε όλους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση εντείνοντας τον πνευματικό τους αγώνα, λειτουργώντας ως αληθινοί ποιμένες του πιστού λαού μας”.mitropoli-agrafa-sinaxi1

“Σύμφωνα με την πατερική παράδοση”, συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση, “κάθε πρόβλημα που εμφανίζεται είναι απόρροια της απομακρύνσεως του ανθρώπου από το Θεό, ο οποίος είναι πηγή μόνο καλών”. Τα όπλα των κληρικών είναι η προσευχή, η πίστη και η μετάνοια για τα λάθη μας, τόνισε ο Μητροπολίτης.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο θέμα που προέκυψε του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας. “Η ενότητα της Εκκλησίας εκφράζεται με πολλούς τρόπους, ένας από αυτούς είναι και το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Η Εκκλησία ενώνει και δεν διχάζει. Όσα συμβαίνουν και ακούγονται σήμερα θυμίζουν άλλη εποχή. Αν δε δούμε το πρόβλημα στη σωστή του βάση, θα συνεχίσουμε να εγκλωβιζόμαστε σε αρρωστημένες λογικές, σε υποθετικά σενάρια, στην αναζήτηση εχθρών, στο φανατισμό, άρα στην πλάνη”, επεσήμανε ο κ.Γεώργιος.

Έπειτα, ενημέρωσε τους ιερείς για τη λειτουργία εργαστηρίου συντήρησης εικόνων στην περιοχή μας, αλλά και για την αναστολή της λειτουργίας των Κατασκηνώσεων και του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της Μητροπόλεως. Τέλος, αναφέρθηκε στην έκδοση τόμου Πρακτικών για τις επετειακές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα πέρυσι, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 40 χρόνων από την ίδρυση της Μητρόπολης Καρπενησίου.

Στη συνέχεια, ο πρωτοπρ. Ευστάθιος Τριβυζάς ενημέρωσε τους ιερείς για τα πορίσματα του συνεδρίου επί των αιρέσεων που έλαβε χώρα στο Άργος. Επακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος και κάποιοι πρεσβύτεροι έλαβαν το λόγο, απευθύνοντας ερωτήσεις και απορίες στον ποιμενάρχη για το τι μέλλει γενέσθαι σε μια σειρά από ζητήματα. Ο Μητροπολίτης παρέθεσε γεύμα σε όλους τους συνέδρους με την ευκαιρία της ονομαστικής του εορτής και κλείνοντας διαβεβαίωσε τους συνεργάτες του πως «Ει ο Θεός μεθ’ ημών, ουδείς καθ’ ημών» («Αν ο Θεός είναι μαζί μας, κανείς δεν είναι εναντίον μας»).mitropoli-agrafa-sinaxi3

mitropoli-agrafa-sinaxi4