Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

ev media-logo

Χωρίς παζάρι το φετινό καλοκαίρι. Προς ματαίωση η εμποροπανήγυρη του Προφήτη Ηλία Καρπενησίου - Δηλώσεις δημάρχου

από την έντυπη έκδοση

Με πρώτιστο μέλημα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και τη διατήρηση μηδενικών κρουσμάτων κορονοϊού στον νομό Ευρυτανίας, ο δήμος Καρπενησίου αποφάσισε τη ματαίωση του φετινού παζαριού στον Προφήτη Ηλία (Ξηριά), που γίνεται κάθε χρόνο στα τέλη Ιουλίου.

pazari-arxeio-karpenisi

"Το να μη γίνει το παζάρι, για τον δήμο Καρπενησίου σημαίνει απώλεια εσόδων, όμως πρωτίστως σκεφτήκαμε και προτάξαμε την υγεία των δημοτών", δηλώνει στα Ευρυτανικά Νέα ο δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης.

Για τις ανάγκες της εμποροπανήγυρης, κάθε χρόνο μετακινούνται στο Καρπενήσι άνθρωποι από όλη την Ελλάδα κι έτσι από τον δήμο αξιολογούν ως ρίσκο και πιθανή πηγή κινδύνου μετάδοσης του ιού τη διεξαγωγή του παζαριού, καθώς όποια μέτρα κι αν ληφθούν, ο συνωστισμός είναι αναπόφευκτος.

"Το παζάρι", εξηγεί ο δήμαρχος, "είναι ένας θεσμός, είναι μία δράση που πολύς κόσμος έρχεται στο Καρπενήσι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Είδαμε ότι με τα μέτρα ανάκαμψης της οικονομίας υπάρχουν κάποια κρούσματα. Είμαστε μία περιοχή που κρατηθήκαμε στο απόλυτο μηδέν ως προς τα κρούσματα του κορονοϊού, θέλουμε να διατηρηθούμε σε αυτή την κατηγορία του καθαρού υγειονομικά νομού και δεν θέλουμε να ρισκάρουμε την υγεία των δημοτών και την φήμη της περιοχής μας που θα μας βοηθήσει στην τουριστική ανάκαμψη, με την λειτουργία ενός παζαριού τεσσάρων ημερών”.

Η απόφαση έρχεται παρότι το οικονομικό κόστος για τον δήμο δεν είναι αμελητέο. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε πως προηγούμενες χρονιές ο δήμος εισέπραττε περί τα 80.000 ευρώ από την ενοικίαση των πάγκων, εκ των οποίων τα 24.000 ευρώ περίπου δαπανούσε για την κατασκευή και ηλεκτροδότηση των παραπηγμάτων. 

«ΟΧΙ» από το Συμβούλιο Κοινότητας 

Εξάλλου, το Συμβούλιο Κοινότητας Καρπενησίου, όργανο του δήμου με γνωμοδοτικό χαρακτήρα, αποφάσισε να προτείνει τη μη διεξαγωγή της εμποροπανήγυρης για την αποφυγή του κινδύνου εξάπλωσης της νόσου· αντιπροτείνουν στα καταστήματα της πόλης να προβούν σε εβδομάδα προσφορών την περίοδο εκείνη. 

Πιο ειδικά, όπως συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Αρμάγος, τόνισε πως τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκε αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ασθενών με COVID-19 στη χώρα και “συνεπώς ο κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου στην περιοχή μας από την διεξαγωγή της καθιερωμένης εμποροπανήγυρης είναι μεγάλος”. “Ως εκ τούτου”, συνέχισε, “προτείνεται να μην διεξαχθεί η εμποροπανήγυρη στην πόλη του Καρπενησίου για το τρέχον έτος. Επιπλέον, προτείνεται ο Εμπορικός Σύλλογος Καρπενησίου να πραγματοποιήσει μια εβδομάδα προσφορών, αν το επιθυμεί και εφόσον αυτό είναι σύννομο”.

Tο Συμβούλιο, με ψήφους πέντε (5) έναντι ενός (1), αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προτείνει να μην διεξαχθεί η εμποροπανήγυρη και επιπλέον προτείνει στον Εμπορικό Σύλλογο Καρπενησίου να πραγματοποιήσει μια εβδομάδα προσφορών στα τέλη Ιουλίου.