Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Εκδίδονται σε τόμο, με δαπάνη της Π.Ε. Ευρυτανίας, τα Πρακτικά του μεγάλου επιστημονικού συνεδρίου για το Καρπενήσι

από την έντυπη έκδοση

Μια απαραίτητη ανάγκη για τη διαφύλαξη και ανάδειξη της ιστορίας του τόπου, έρχεται να καλύψει η απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας για την εκτύπωση τόμων των Πρακτικών του Επιστημονικού Συνεδρίου για το Καρπενήσι, που είχε γίνει το 2017.

sinedrio-karpenisi-20171

Στιγμιότυπο από τις εργασίες του 4ήμερου Επιστημονικού Συνεδρίου για το Καρπενήσι, το καλοκαίρι του ‘17. Τα Πρακτικά του θα εκδοθούν σε τόμους των 900 σελίδων

Το τετραήμερο 18-21 Οκτωβρίου 2017, είχε πραγματοποιηθεί Επιστημονικό Συνέδριο για το Καρπενήσι, την ιστορία και τους ανθρώπους του. Περιλάμβανε 90 τεκμηριωμένες εισηγήσεις από ακαδημαϊκούς, καθηγητές πανεπιστημίων κ.ά., που έφεραν στο φως γνωστές και άγνωστες πτυχές της ιστορίας του τόπου. Μετά το πέρας των εργασιών του, όλοι είχαν συμφωνήσει πως αποτελεί απαραίτητη συνθήκη να εκδοθούν σε τόμο τα Πρακτικά του Συνεδρίου.

Με απόφαση που υπογράφει στις 25/6/2020, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευρυτανίας, Αριστείδης Τασιός, η Περιφερειακή Ενότητα αναλαμβάνει την εκτύπωση τόμων πρακτικών του επιστημονικού συνεδρίου με θέμα «Το Καρπενήσι στη διαχρονική του πορεία από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας», που διεξήχθη στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου, το διάστημα 18-21 Οκτωβρίου 2017. Είχε διοργανωθεί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ευρυτανικών Σπουδών και Ερευνών (ΕΥΚΕΣΕ), τα ΓΑΚ-Αρχεία Ν. Ευρυτανίας, την Πανευρυτανική Ενωση & τον Σύλλογο Καρπενησιωτών Αθήνας «Το Βελούχι», με την οικονομική συμπαράσταση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας-ΠΕ Ευρυτανίας και του δήμου Καρπενησίου.

Η εκτύπωση των τόμων θα γίνει από το Εθνικό Τυπογραφείο, με δαπάνη 2.478 ευρώ, ενταγμένη στον προϋπολογισμό εξόδων έτους 2020 της Π.Ε. Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά της εκτύπωσης των τόμων, η έκδοση θα γίνει σε δύο τόμους εξαιτίας του μεγάλου όγκου της ύλης. Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου επιμελήθηκε τη συλλογή της ύλης προς εκτύπωση (έντυπα και ηλεκτρονικά), η οποία ανέρχεται στις 900 σελίδες. Σύμφωνα με την απόφαση, θα εκδοθούν 620 αντίτυπα (17Χ24 εκ., ασπρόμαυρη εκτύπωση), τα οποία θα διανέμονται δωρεάν.

Το συνέδριο του 2017 είχαν παρακολουθήσει, στη διάρκεια του 4ημέρου, περίπου 400 άνθρωποι. Νέες γνώσεις σε διάφορα επίπεδα (ιστορία, κοινωνία, πολιτική, παράδοση, λαογραφία, τέχνη, πολιτισμός, θρησκεία κ.α.) προστέθηκαν για το Καρπενήσι, γνώσεις που τώρα θα αξιοποιηθούν κατάλληλα και θα μείνουν παρακαταθήκη με την έκδοση των Πρακτικών.