Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

Εκπαιδευτική εκδρομή του 3ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου στην Μακρυνίτσα για τα "πετρογέφυρα"

Από ανακοίνωση του 3ου δημοτικού σχολείου Καρπενησίου που μας έστειλε ο διευθυντής του σχολείου κ. Αντωνίου Δημήτρης μαθαίνουμε τα έξης:

Το σχολείο μας ως μέλος του περιβαλλοντικού δικτύου «Τα πετρογέφυρα της Ελλάδας», συμμετείχε την Κυριακή & Δευτέρα 13-14/5/2012 στο βιωματικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Τα πετρογέφυρα της Ελλάδας» του Κ.Π.Ε Μακρινίτσας, στη Μακρινίτσα.

Συμμετείχαν οι μαθητές της Ε΄& ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς Βασιλάκου Ρούλα, Μαθιουδάκη Έλενα & Σαββόγλου Θοδωρής.

Την Κυριακή επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Νέας Αγχιάλου, το μουσείο της πόλης του Βόλου, το κεραμοποιείο Τσαλαπάτα και την Αργώ.

Την Δευτέρα, στο παραδοσιακό χωριό της Μακρινίτσας, οι μαθητές παρακολούθησαν το βιωματικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα από τους εκπαιδευτικούς του ΚΠΕ Μακρινίτσας.

Αρχικά έγινε μια θεωρητική αναφορά, για τα πετρογέφυρα, την τεχνογνωσία και τα υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή γεφυριών αλλά και άλλων κτισμάτων.

Στη συνέχεια οι μαθητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και κατέγραψαν και αποτύπωσαν στον παραδοσιακό χώρο της Μακρινίτσας, σημεία τα οποία τους εντυπωσίασαν με την πέτρινη κατασκευή τους.

Η όλη προσπάθεια των μαθητών είναι δεμένη με τον τόπο μας και συγκεκριμένα με την κατανόηση και την ευαισθητοποίηση τους, για την πολιτιστική κληρονομιά.

Όπως είναι γνωστό στην Ευρυτανία είναι καταγεγραμμένα 75 περίπου πέτρινα γεφύρια, και η κατασκευή τους ξεκινάει από τον 16ο αιώνα, (γεφύρι του Μανώλη).

Η χρησιμότητά τους και η αξία τους για την εποχή τους ήταν τεράστια, όμως και στην εποχή μας μερικά από αυτά παραμένουν ακόμη λειτουργικά και έχουν μεγάλη πολιτιστική αξία.

Τα παιδιά της Ε΄ & ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας επισκέφθηκαν και παράλληλα μελέτησαν τα πέτρινα γεφύρια του Ξερολύκου (Κορυσχάδων) στον Καρπενησιώτη ποταμό και το γεφύρι του Γοργιανίτικου Παραπόταμου (κοντά στον βιολογικό καθαρισμό).

Πέρα από την επαφή τους με την παράδοση και την γνωριμία τους με τα πετρογέφυρα, οι μαθητές εξέφρασαν και τον προβληματισμό τους για την ανάγκη της συντήρησής τους, δεδομένου ότι βρίσκονται πάνω σε λειτουργικά μονοπάτια (Μπαγασάκι-Κορυσχάδες – Κεφαλόβυσο - Μυρίκη - Αγ. Νικόλαο) και η τουριστική προβολή τους τα καθιστά ελκυστικά, γιατί είναι σε κοντινή απόσταση από την πόλη του Καρπενησίου (3 Χμ.)