Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

ev media-logo

Πώς θα βάλουμε την άσκηση στην καθημερινότητά μας; Άρθρο της Κατερίνας Καραγιάννη, από την έντυπη έκδοση

Η ενσωμάτωση της άσκησης στην καθημερινή μας ρουτίνα, ίσως είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Η καθημερινότητα με τις δυσκολίες της, αλλά και οι δικαιολογίες που βρίσκουμε για να αποφύγουμε την άσκηση, είναι οι ανασταλτικοί παράγοντες στο να αποκτήσουμε αυτή την καλή συνήθεια. Ακολουθούν κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να βάλετε την άσκηση στην καθημερινότητά σας. athlisi-diatatikes1

Βάλτε μικρούς εφικτούς στόχους. Καλό είναι να έχουμε υψηλούς στόχους, αλλά πρέπει να σκεφτόμαστε το πώς θα φτάσουμε το στόχο μας και όχι κατευθείαν το αποτέλεσμα. Αν ο στόχος σας είναι να χάσετε 10 κιλά, αυτό δεν μπορεί να γίνει αυτόματα και σε πολύ σύντομο διάστημα. Χρειάζεται αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και σταδιακή αύξηση της άσκησης.

Καθορίστε ποια ώρα της ημέρας σας βολεύει. Μπορείτε να βάλετε την άσκηση οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ανάλογα με το πρόγραμμά σας. Προσπαθήστε η ώρα της άσκησης να είναι σταθερή, ώστε να αρχίσει να γίνεται συνήθεια. Ιδανικά θα πρέπει να έχετε σαν στόχο μια ολιγόλεπτη άσκηση το πρωί πριν οι οικογενειακές και εργασιακές υποχρεώσεις σας αποσπάσουν τη προσοχή.

Λίγος χρόνος. Δεν χρειάζεται να γυμνάζεστε με τις ώρες. Ένα 10λεπτό περπάτημα στη γειτονιά το πρωί, ή ένα σύντομο βίντεο γυμναστικής μπορούν να βοηθήσουν στην υιοθέτηση της άσκησης στη καθημερινότητα σας. Σταδιακά μπορείτε να αυξήσετε το χρόνο άσκησης.

Προγραμματίστε το είδος της άσκησης από την προηγούμενη μέρα. Ο προγραμματισμός θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρόνο. Ξέροντας από την αρχή τι πρόκειται να κάνετε δεν θα σπαταλήσετε χρόνο για να βρείτε ένα πρόγραμμα κατάλληλο για εσάς.  Ψάχνοντας εκείνη τη στιγμή, το πιθανότερο είναι ότι θα βαρεθείτε και απλά θα έχετε μια δικαιολογία για να αποφύγετε την άσκηση.

Να έχετε πλάνο Β. Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό να κάνετε τη συγκεκριμένη άσκηση, καλό θα ήταν να έχετε μια δεύτερη λύση ώστε να μην χαθεί η μέρα. Για παράδειγμα, αν την ώρα που έχετε προγραμματίσει να περπατήσετε, βρέχει, μπορείτε εναλλακτικά να κάνετε ένα ολιγόλεπτο πρόγραμμα διατάσεων στο σπίτι. 

Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας αρέσουν. Το σημαντικότερο είναι η δραστηριότητα που θα επιλέξετε να σας ευχαριστεί και να σας παροτρύνει να τη συνεχίσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν απλά πιέζετε τον εαυτό σας, είναι σίγουρο ότι θα βλέπετε την άσκηση ως καταναγκασμό, με αποτέλεσμα να σταματήσετε πριν καλά καλά ξεκινήσετε.

Βάλτε ποικιλία. Οι διαφορετικές δραστηριότητες θα σας βοηθήσουν να έχετε κίνητρα και επιπλέον θα σας βοηθήσουν να γυμναστείτε με περισσότερα οφέλη για την υγεία. Δύο φορές την εβδομάδα περπάτημα ή χαλαρό jogging, μια φορά χαλαρό ποδήλατο και δύο φορές ασκήσεις ενδυνάμωσης με το βάρος του σώματος, προσαρμόζοντας το χρόνο άσκησης στην καθημερινότητα σας, θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το πρόγραμμα για μεγαλύτερο διάστημα. 

Μην γυμνάζεστε με στόχο να χάσετε βάρος, αλλά να απολαύσετε την άσκηση. Η κίνηση από μόνη της είναι αρκετή να μας κάνει χαρούμενους. Περισσότερη κίνηση σημαίνει περισσότερη ενέργεια, καλύτερη διάθεση, καλύτερη υγεία. Αρχικά, πρέπει να απολαμβάνετε την άσκηση και η απώλεια βάρους θα έρθει στη συνέχεια.

Βρείτε ευκαιρίες να κινείστε. Ακόμα και όταν είναι σχεδόν ακατόρθωτο να βρείτε χρόνο για να ασκηθείτε, βρείτε τρόπους να κινείστε. Για παράδειγμα, να ανεβαίνετε τις σκάλες, αντί να χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα, να παρκάρετε το αυτοκίνητο λίγο πιο μακριά όταν πηγαίνετε στη δουλειά ή να κάνετε κάποιες διατακτικές ασκήσεις όσο περιμένετε να τελειώσουν οι διαφημίσεις.

Κλείστε ραντεβού με την άσκηση. Αν πιστεύετε ότι δεν θα είστε συνεπείς στο πρόγραμμα σας, βάλτε μια υπενθύμιση στο κινητό σας ή γράψτε το στο πρόγραμμα της επόμενης μέρας.

Μην απογοητεύσετε. Συνήθως η απογοήτευση έρχεται γρήγορα με αποτέλεσμα να διακόπτεται οποιαδήποτε προσπάθεια. Αν δεν πήγε καλά μια “προπόνηση”, αυτό ίσως να σημαίνει ότι το σώμα δεν ήταν καλά προετοιμασμένο. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να ξεκουραστεί ή αλλάξτε τη ρουτίνα σας. Επίσης, αν παραλείψετε μια μέρα δεν χρειάζεται να κατηγορείτε τον εαυτό σας. Συνεχίστε το πρόγραμμά σας από την επόμενη μέρα!

Παρατηρήστε την πρόοδο σας. Θα χρειαστεί να περάσουν περίπου τρεις εβδομάδες για να αρχίσετε να βλέπετε αλλαγές στο σώμα σας. Η καταγραφή της προόδου θα σας βοηθήσει να διαπιστώσετε από που ξεκινήσατε και πόσο έχετε βελτιωθεί. Η βελτίωση θα σας δώσει το κίνητρο που χρειάζεται για να συνεχίσετε. Να είστε υπομονετικοί.

Το σημαντικότερο απ' όλα είναι να βάλουμε περισσότερη κίνηση στη ζωή μας. Δημιουργώντας μια ευχάριστη και σύντομη ρουτίνα συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, θέτοντας μικρούς εφικτούς στόχους, βάζοντας ποικιλία και κατανοώντας ότι η άσκηση δεν πρέπει να είναι καταναγκασμός αλλά ένα μικρό καθημερινό δώρο στον εαυτό μας, θα μπορέσουμε να υιοθετήσουμε την άσκηση στην καθημερινότητα μας.

 

Κατερίνα Καραγιάννη 

Απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α. Αθηνών - προπονήτρια κολύμβησης