Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Το πιο δύσκολο καλοκαίρι για το Καρπενήσι. Δυσοίωνες προοπτικές για τουρισμό, εστίαση και λιανεμπόριο, από την έντυπη

Οι επιπτώσεις της πανδημίας προκαλούν ισχυρές αναταράξεις στην τοπική οικονομική δραστηριότητα. Ξενοδοχειακά καταλύματα με μονοψήφιες πληρότητες, διστακτικοί και φειδωλοί πελάτες σε καταστήματα εμπορίου και εστίασης, συνθέτουν το σκηνικό στην επανεκκίνηση. Για ένα «πολύ δύσκολο καλοκαίρι» κάνουν λόγο στα Ευρυτανικά Νέα οι άνθρωποι της αγοράς του Καρπενησίου, που δεν βλέπουν… φως στο τούνελ -τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον. Οικονομική δυσπραγία και περιοριστικά μέτρα λόγω κορονοϊού, προκαλούν νέα, δυσχερή δεδομένα και ανατρέπουν προγραμματισμούς.siskepsi-dimarxeio-tourismos-athlitiko

Συνάντηση στο δημαρχείο

Σύσκεψη στο δημαρχείο Καρπενησίου (κεντρική φωτο) πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες, παρουσία του δημάρχου κ. Νίκου Σουλιώτη, των αντιδημάρχων κ.κ. Χρήστου Γενιτσαρόπουλου και Γιάννη Σβερώνη, του προέδρου του Επιμελητηρίου Ευρυτανίας κ. Χρήστου Τσάμπρα, του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Θεόδωρου Χονδρού και της προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου κας Σπυριδούλας Παπαδοπούλου.

Στην ατζέντα της συζήτησης υπήρχαν δύο άξονες. Από τη μία, το Αθλητικό Κέντρο και οι προοπτικές για την ανάδειξή του, μέσω και των θετικών εξελίξεων μετά το συμφωνητικό που υπογράφηκε με το Υπουργείο Αθλητισμού και την εκκίνηση του μεγάλου έργου αναβάθμισης των υποδομών. Οι παραγωγικοί φορείς του τόπου εστίασαν στο κομμάτι της αποτελεσματικής προβολής του Αθλητικού Κέντρου και δήλωσαν πρόθυμοι να αναλάβουν πτυχές της διαχείρισής της, ώστε το προϊόν να καταστεί πιο ελκυστικό.

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν επίσης για την εικόνα που παρουσιάζει η τοπική αγορά -καταλύματα, εστίαση, λιανεμπόριο, μετά τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας. Άπαντες δήλωσαν μάλλον απαισιόδοξοι για το επόμενο διάστημα, εκτιμώντας πως οι προοπτικές που έχουν διαμορφωθεί είναι δυσοίωνες. Το ίδιο κλίμα μεταφέρουν οι εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, μιλώντας στα Ευρυτανικά Νέα.

«Παγωμένος» ο εσωτερικός τουρισμός

«Η κίνηση στα ξενοδοχειακά καταλύματα είναι πάρα πολύ χαμηλή, η πληρότητα κινείται από το 1% έως το 5%, εικόνα που καταγράφηκε τον Ιούνιο και φαίνεται πως θα ισχύσει και για τον Ιούλιο. Ο Αύγουστος δείχνει ελαφρώς καλύτερος, ωστόσο δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε. Δυστυχώς, οι πρώτοι δύο μήνες του καλοκαιριού χάθηκαν», δηλώνει στα Ευρυτανικά Νέα ο πρόεδρος των ξενοδόχων, κ. Χονδρός. Υπάρχουν πολλοί, επισημαίνει, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα που απαιτεί μια ολιγοήμερη απόδραση, δεν είναι λίγοι, όμως, και εκείνοι που θα αποφύγουν τα ταξίδια υπό τον φόβο του κορονοϊού.

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκε στη σύσκεψη στο δημαρχείο, ήταν και η προετοιμασία ομάδων το καλοκαίρι. Φέτος, σημειώνει ο κ. Χονδρός, η εικόνα των γηπέδων στο Αθλητικό δεν ήταν καλή την περίοδο της άνοιξης, ωστόσο αυτό, υπογραμμίζει, δεν επηρέασε την απόφαση των ποδοσφαιρικών ομάδων να παραμείνουν στη βάση τους για προετοιμασία. «Οι μικρότερες ομάδες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που φέτος, με τα μειωμένα έσοδα λόγω αναστολής των αθλητικών δραστηριοτήτων, θα επιδεινωθούν. Οι συνθήκες επιβάλλουν προπληρωμή ολόκληρου του ποσού για τα έξοδα προετοιμασίας, στοιχείο που καθιστά σχεδόν αδύνατη την προετοιμασία για κάποια ομάδα. Θα είμαστε πολύ τυχεροί εάν έλθουν για προετοιμασία… πέντε ομάδες», αναφέρει σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας.

Απαισιόδοξοι δηλώνουν οι επαγγελματίες του τουρισμού και για τους επόμενους μήνες, καθώς η αβεβαιότητα κυριαρχεί. «Ο χειμώνας 2020-‘21 αναμένεται ακόμα πιο δύσκολος, καθώς κανένας υποψήφιος επισκέπτης δεν θα προβαίνει σε μακροπρόθεσμη κράτηση· όλα θα γίνονται την τελευταία στιγμή, η κίνηση θα είναι μειωμένη και ο προγραμματισμός των ξενοδόχων θα καταστεί δυσχερής», σημειώνει ο Θ. Χονδρός.

Θέμα τίθεται και για τους Ευρυτάνες εργαζόμενους του τουρισμού, οι οποίοι το καλοκαίρι απασχολούνται ως εποχιακοί σε νησιά και τον χειμώνα δούλευαν σε επιχειρήσεις του Καρπενησίου. Εξ αυτών πολύ λίγοι θα εργαστούν το εφετινό καλοκαίρι σε κάποιο νησί, ενώ εν αμφιβόλω τίθενται και οι θέσεις εργασίας τους τον χειμώνα.

Πτώση 40% στο λιανεμπόριο/«Μουδιασμένη» εστίαση

Την ίδια στιγμή, για ιδιαίτερα υποτονική κίνηση στην αγορά του Καρπενησίου, κάνουν λόγο οι επαγγελματίες. «Παρότι το δίμηνο lockdown είχε δημιουργήσει προσδοκίες στους καταστηματάρχες ότι μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων θα προέκυπταν ανάγκες και η τοπική αγορά θα κινούνταν λίγο, αυτό δεν συνέβη και μάλλον διαψευστήκαμε», τονίζει η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κα Σπ. Παπαδοπούλου και βάζει στο τραπέζι την έλλειψη ρευστότητας στα ελληνικά νοικοκυριά.

Η πτώση του τζίρου το πρώτο 40ήμερο που οι επιχειρήσεις άνοιξαν ξανά, κινήθηκε στο 30% με 40%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, συμπληρώνει. Εκτιμάει δε ότι πιθανόν κάποια καταστήματα δε θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν τους επόμενους μήνες στις υποχρεώσεις τους.

Στη σύσκεψη στο δημαρχείο, μεταξύ των άλλων, έγινε συζήτηση και για τον τρόπο με τον οποίο οι τοπικοί έμποροι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη ματαίωση του παζαριού του Προφ. Ηλία, μέσω της παροχής κινήτρων σε ντόπιους και επισκέπτες καταναλωτές.

«Μουδιασμένη» είναι και η κίνηση που παρατηρείται στην εστίαση, έξι εβδομάδες μετά την επαναλειτουργία των καταστημάτων. Πλήγμα για τον κλάδο, σημειώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευρυτανίας, κ. Χρ. Τσάμπρας, αποτελεί και η περικοπή των εκδρομών συλλόγων/σωματείων κ.ά. λόγω κορονοϊού, αλλά και οι νέες συνθήκες που επιβάλλουν λιγότερους επιβάτες στα τουριστικά λεωφορεία.