Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

"Αρχίζω να πλησιάζω το όνειρό μου". Ο Γιάννης Αντωνίου μιλάει στα Ευρυτανικά Νέα για τις νέες προσκλήσεις και τους στόχους του (έντυπη)

συνέντευξη από την έντυπη έκδοση

Πανέτοιμος για τις προκλήσεις της νέας σεζόν δηλώνει ο Ευρυτάνας χιονοδρόμος, Γιάννης Αντωνίου, που επέστρεψε στις προπονήσεις επτά μήνες μετά τον σοβαρό τραυματισμό του. Στόχος του να ανεβαίνει διαρκώς επίπεδο και να καθιερωθεί στην ελίτ. Ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον και μιλάει στα Ευρυτανικά Νέα για τους στόχους και τις προκλήσεις της νέας σεζόν, τα εμπόδια και τις θυσίες που απαιτεί ο πρωταθλητισμός, αλλά και όλα εκείνα με τα οποία έχει ανταμειφθεί όλα αυτά τα χρόνια. «Έχω αρχίσει να πλησιάζω το όνειρό μου, που είναι να είμαι ένας από τους κορυφαίους στην Ευρώπη και τον κόσμο», δηλώνει και δίνει το στίγμα των φιλοδοξιών του.antoniou-giannis-parko-apod1

Πέδιλα του σκι σχεδόν 8 μήνες μετά τον σοβαρό τραυματισμό του, εξαιτίας του οποίου τέθηκε νοκ άουτ όλη την προηγούμενη σεζόν, φόρεσε ξανά ο Γιάννης Αντωνίου, πρωταθλητής χιονοδρομίας και αθλητής του ΕΟΣ Καρπενησίου. Ο 25χρονος βρέθηκε σε παγετώνα της Γαλλίας, μετά από μια μακρά περίοδο αποκατάστασης, εν μέσω καραντίνας, στην ευρυτανική πρωτεύουσα.antoniou-giannis-alpes1

Ο 25χρονος κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προετοιμασίας του στις γαλλικές Άλπεις

Καραντίνα & αποκατάσταση στο Καρπενήσι

Τον περασμένο Νοέμβριο, στην τελευταία προπόνηση πριν τον πρώτο αγώνα της σεζόν, ο Γιάννης Αντωνίου υπέστη ολική ρήξη πρόσθιου χιαστού, έναν σοβαρό  - αλλά όχι ασυνήθιστο (ιδίως σε αθλητές) -  τραυματισμό. Στην πορεία, η πανδημία του κορονοϊού ανέστειλε κάθε χιονοδρομική δραστηριότητα, με τον 25χρονο πρωταθλητή να δουλεύει σκληρά στο Καρπενήσι για τη γρήγορη αποκατάσταση στο γόνατό του. Και τα κατάφερε, αφού για δύο εβδομάδες προπονήθηκε στο χιόνι, στα μεγάλα υψόμετρα της Γαλλίας, στο πλαίσιο αποστολής της Εθνικής Ομάδας.

Για τον τραυματισμό του, ο Αντωνίου θυμάται: «Όσον αφορά τον τραυματισμό μου, τα συναισθήματα ήταν πολύ δυσάρεστα, γιατί μετά από μια πλήρη προετοιμασία που είχα φτάσει σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο και με τους στόχους που είχαμε θέσει, φαινόταν ότι μπορούσαμε να τους πιάσουμε πολύ γρήγορα μέσα στη σεζόν. Στην τελευταία μου προπόνηση, δύο ημέρες πριν ξεκινήσω να τρέχω σε αγώνες, έπαθα ολική ρήξη πρόσθιου χιαστού, με αποτέλεσμα να χάσω όλη τη σεζόν. Τη στιγμή που έπαθα, ενώ είχα καταλάβει ακριβώς τι είχε γίνει, αντιμετώπισα μια διαδικασία… άρνησης ότι δεν μπορεί να είμαι τόσο άτυχος και αμέσως μπήκα στη νοοτροπία της αποκατάστασης, πώς θα φτιάξω γρήγορα το γόνατό μου ξανά, για να μπορέσω να ανέβω σύντομα στα σκι».

Για το πρόγραμμα αποκατάστασης στο Καρπενήσι, αναφέρει: «Αν και περάσαμε την περίοδο της καραντίνας, ήμουν τυχερός, γιατί υπήρχε χώρος να κάνω προπόνηση και στο σπίτι μου, στο υπόγειο, και στις γύρω περιοχές στα βουνά κ.λπ. Ήταν μια περίοδος που έπρεπε να κάνω προπόνηση. ΄Ένα σημαντικό κομμάτι της αποκατάστασής μου μετά τον τραυματισμό δεν χρειαζόταν εξειδικευμένο εξοπλισμό, καθώς τα γυμναστήρια ήταν κλειστά, και καθώς είχα και άπλετο χρόνο στη διάθεσή μου, αυτό μου έδωσε το περιθώριο να δουλέψω πολύ σωστά το πόδι μου, αλλά και το υπόλοιπο σώμα και τώρα βρίσκομαι σε μια πολύ καλή κατάσταση. Έτσι, μετά από μερικές συναντήσεις με γιατρούς αποφασίστηκε να μπω ξανά στα σκι μετά από επτά μήνες».antoniou-giannis-bike1

Πολλά χιλιόμετρα... "κατάπιε" ο Γ. Αντωνίου τους προηγούμενους μήνες στο Καρπενήσι

Ψηλά ο πήχης των φιλοδοξιών

Στην πιο ώριμη φάση της καριέρας του και με το σώμα του σταδιακά να επιστρέφει σε υψηλούς ρυθμούς προπονήσεων, ο Γ. Αντωνίου θέτει υψηλούς στόχους (και) για τη νέα αγωνιστική σεζόν. «Πάλι επιδιώκω να μπω στην 30άδα στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο, ώστε να μου ‘ξεκλειδώσει’ το δικαίωμα να τρέχω στο Παγκόσμιο Κύπελλο, που είναι οι δύο ελίτ κατηγορίες στο σκι», επισημαίνει και συμπληρώνει: «Ακόμη, έχουμε τον Φεβρουάριο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών στην Ιταλία, που είναι αγώνας - στόχος για την επόμενη σεζόν. Κυνηγάμε τα αποτελέσματα και τη μια θέση μετά την άλλη, γιατί σε εμάς όσο καλύτερα πας στους προηγούμενους αγώνες, τόσο καλύτερη εκκίνηση έχεις για τους επόμενους και αυτό είναι το πιο σημαντικό, όταν οι συνθήκες αρχίζουν για οποιοδήποτε λόγο και χαλάνε στο βουνό (…)».

Σε πιο μακροπρόθεσμο επίπεδο, ο 25χρονος από το Καρπενήσι δηλώνει έτοιμος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και να κερδίσει μια θέση στην ελίτ των αλπικών αγωνισμάτων: «Δεδομένων των καταστάσεων που επικρατούν και όλων των απρόβλεπτων, όπως ο φετινός μου τραυματισμός», απαντά σε σχετική ερώτηση, «…θέλω να πιστεύω ότι για τα επόμενα 3-4 χρόνια θα μπορέσω να πιέσω εμένα και τους... γύρω μου να καταφέρω να κάνω αυτό που θέλω στο υψηλότερο επίπεδο. Έχω αρχίσει να πλησιάζω το όνειρό μου, που είναι να είμαι ένας από τους κορυφαίους στην Ευρώπη και τον κόσμο και μέσα από αυτό θέλω να πιστεύω θα ανοιχτούν καινούριες πόρτες και ευκαιρίες. Από εκεί και πέρα θέλω να δηλώνω ότι ποτέ δεν σταματάω και θέλω να έχω ανοιχτά τα μάτια μου για το τι γίνεται γύρω μου και το τι μου επιφυλάσσει το μέλλον».

Δεν κρύβει ότι ο πρωταθλητισμός απαιτεί θυσίες ετών, ωστόσο τα οφέλη αποζημιώνουν την προσπάθεια: «Η ζωή οποιουδήποτε ανθρώπου έχει θυσίες, όπως και ενός αθλητή. Βέβαια, υπάρχουν και πολλά καλά και θεωρώ πως αυτά που έχω κερδίσει μέσα από αυτό που κάνω είναι πολύ περισσότερα από τις θυσίες που έχω κάνει, οπότε δεν το σκέφτομαι έτσι. Σίγουρα έχω διαμορφωθεί ως άνθρωπος μέσα από αυτό επειδή θέλει πολλή πειθαρχία, αυτογνωσία, αυτοσυγκράτηση και να ξέρεις πότε να πιέσεις τον εαυτό σου πέρα από τα όρια», λέει ο 25χρονος στα Ευρυτανικά Νέα.antoniou-borovec1-0

Τροχοπέδη το οικονομικό

Ο πρωταθλητισμός στη χιονοδρομία σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς τα κόστη (για εξοπλισμό, μετακινήσεις κ.α.) είναι συχνά απαγορευτικά. Όσο καλή πρόθεση και αν επιδεικνύει η Ομοσπονδία, οι αθλητές αναγκάζονται να αναζητούν διαρκώς χορηγίες ιδιωτών, ώστε να ανταπεξέλθουν στα έξοδα που απαιτεί η παρουσία στο υψηλότερο επίπεδο.

«Είναι 'αγκάθι' το οικονομικό», παραδέχεται ο Γιάννης Αντωνίου και εξηγεί: «Βρισκόμαστε σε μια χώρα που το σκι δεν προβάλλεται πολύ και εμείς προσπαθούμε να το κάνουμε σε ένα επίπεδο το οποίο είναι αρκετά υψηλό και για τα επίπεδα της Ευρώπης. Ευτυχώς έχω τους δύο χορηγούς μου, την ΤΕRΝΑ ENERGY και το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού και θέλω να τους ευχαριστήσω, καθώς φέτος με στήριξαν παρά την ατυχία που είχα με τον τραυματισμό και από εκεί και πέρα δεν σταματά η στήριξη που έχω από τον ΕΟΣ Καρπενησίου, την τοπική κοινωνία, τον Δήμο Καρπενησίου, την Περιφέρεια, τα καταστήματα SnowRepublic(Αράχωβα), Sports & Ski (Θεσσαλονίκη) κ.ά.», σημειώνει.

Παρόλα αυτά, η ελληνική χιονοδρομία έχει κάνει βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια. «Νομίζω είναι ένα παιχνίδι, με την έννοια ότι εμείς παρακινούμε την ομοσπονδία κι αυτή εμάς. Πάντα ως αθλητές θα φωνάζουμε ότι θέλουμε περισσότερα πράγματα, και η Ομοσπονδία θα μας παρέχει πάντα όσα μπορεί και προσπαθούμε όλοι μαζί να διεκδικούμε το καλύτερο για το μέλλον της χιονοδρομίας για την Ελλάδα», σημειώνει ο αθλητής του ΕΟΣ Καρπενησίου.