Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Θεία Λειτουργία και γεύμα στην Άμπλιανη, παρουσία του Μητροπολίτη & του ζεύγους Μαρτίνου (ΦΩΤΟ)

Προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεωργίου, τελέστηκε στην Άμπλιανη Ευρυτανίας, το πρωί της Παρασκευής (17/7) η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής.ampliani-agia-marina1

Εκεί, μεταξύ χωριανών και φίλων της Άμπλιανης, βρέθηκε το ζεύγος Αθανασίου και Μαρίνας (είχε την ονομαστική της εορτή) Μαρτίνου, ο δημοτικός σύμβουλος Καρπενησίου κ. Δημήτρης Βονόρτας, ο δήμαρχος Μακρακώμης κ. Γεώργιος Χαντζής, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και πολίτες.

Το ζεύγος Μαρτίνου

Η οικογένεια Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου έχει καταγράψει ιδιαίτερα πλούσιο κοινωνικό έργο και δεκάδες είναι οι δωρεές που φέρουν την υπογραφή τους. Ο εφοπλιστής Αθ. Μαρτίνος, ένας από τους μεγαλύτερους και παραδοσιακότερους πλοιοκτήτες παγκοσμίως, με καταγωγή από την Αρκαδία, είναι ένας εκ των μεγαλύτερων ευεργετών του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. Για την πολυδιάστατη στήριξή του ο Οικουµενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον τίμησε τον Μάιο του 2017 με μια σεμνή τελετή στον Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Κωνσταντινούπολη, απονέμοντάς του την τιμητική διάκριση του Οφικίου του Αρχοντος Εξάρχου. Στις 9 Οκτωβρίου 2019, με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ορκίστηκε Πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους.

Ωστόσο η προσφορά του δεν περιορίζεται αποκλειστικά στο έργο της Εκκλησίας (έχει συνεισφέρει στην ανέγερση και ενίσχυση σχολείων, νοσοκομείων κ.α.). Μεγάλη είναι η προσφορά του ζεύγους Μαρτίνου και στην Άμπλιανη, γενέτειρα της κας Μαρίνας Μαρτίνου (το γένος Μπαρτσώκα). Το 2012, ο Αθανάσιος και Μαρίνα Μαρτίνου τιμήθηκαν από τον δήμο Καρπενησίου ως μεγάλοι ευεργέτες και ο Αθ. Μαρτίνος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Καρπενησίου. Το ζεύγος χρηματοδότησε την αναπαλαίωση του μεγάλου τέμπλου της εκκλησίας στην Άμπλιανη καθώς και την αποκατάσταση ζημιών στο κτήριο του ναού, με μια δωρεά που ξεπέρασε τις 250.000 ευρώ σύμφωνα με το τότε ρεπορτάζ των Ευρυτανικών Νέων.

Ο Σύλλογος Απανταχού Αμπλιανιτών "Η Αγία Παρασκευή" αναφέρει τα εξής:

«Την Άμπλιανη Ευρυτανίας, επέλεξε για να γιορτάσει φέτος την ονομαστική της εορτή, η κυρία Μαρίνα Μαρτίνου παρέα με τον σύζυγο της Θανάση Μαρτίνο και αγαπημένους φίλους και συγγενείς. Στην θεία λειτουργία παρευρέθηκε ο σεβασμιότατος Καρπενησίου κκ Γεώργιος, ο δήμαρχος Μακρακώμης Γεώργιος Χαντζής, ο αντιδήμαρχος Καρπενησίου κ. Βονόρτας και πλήθος συγχωριανών όπου φυσικά τηρήθηκαν όλα τα μέτρα προφύλαξης.

Προσφέρθηκαν καφές και γλυκά και μετά έγινε αυτοψία στο νέο καμπαναριό του Αγίου Νικολαου. Προσφέρθηκε γεύμα προς τιμή της από την εκκλησιαστική επιτροπή. Της ευχόμαστε να είναι γερή και δυνατή και ελπίζουμε του χρόνου να τιμήσει πάλι το χωριό που τόσο αγαπά. Χρόνια πολλά στην ίδια και στην κόρη της Ματθίλδη Μαρίνα».ampliani-agia-marina2