Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

ev media-logo

Διαρκές το πρόβλημα καθιζήσεων στην Παλαιοκατούνα του δ. Αγράφων. Κλιμάκιο του ΙΓΜΕ επισκέφθηκε το χωριό, από την έντυπη

από την έντυπη έκδοση

Σοβαρό πρόβλημα καθίζησης αντιμετωπίζει, εδώ και πολλά χρόνια, η Παλαιοκατούνα του δήμου Αγράφων. Οι ζημιές στα σπίτια επιδεινώνονται και καθιστούν επικίνδυνη ακόμα και τη διαμονή των κατοίκων.palaiokatouna-rogmi-spiti

Οριζόντιες, μεγάλες ρωγμές σε σπίτια και βοηθητικούς χώρους, αποκόλληση επιχρισμάτων και μια διαρκής απειλή να πλανάται για τους κατοίκους του χωριού, συνθέτουν το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, εδώ και πολλά χρόνια, στο χωριό Παλαιοκατούνα (Άγιος Προκόπιος) του δήμου Αγράφων.

Είναι το αποτέλεσμα φαινομένου καθίζησης του εδάφους, που παρότι έχει διαπιστωθεί εδώ και 15 τουλάχιστον χρόνια (οι πρώτες αναφορές έγιναν από τα τέλη του ...΄80), εντούτοις λίγες παρεμβάσεις έχουν γίνει για την αντιμετώπισή του. Οι κάτοικοι, ηλικιωμένοι και ανήμποροι οι περισσότεροι, φοβούνται να μείνουν στα σπίτια τους και ζητούν λύση στο πρόβλημα.

Πριν λίγες ημέρες, κλιμάκιο του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), με επικεφαλής τον γεωλόγο, κ. Νικόλαο Νικολάου, επισκέφθηκε το χωριό για να διαπιστώσει εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη του φαινομένου. Δίαυλος επικοινωνίας, εξάλλου, έχει ανοίξει ανάμεσα στην Περιφέρεια Στερεάς - Π.Ε. Ευρυτανίας, τον Δήμο Αγράφων και την Τοπική Κοινότητα.palaiokatouna-IGME

«Για το φαινόμενο καθιζήσεων στην Παλαιοκατούνα έχουν γίνει στο παρελθόν… πέντε μελέτες, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει και μάλιστα γίνεται ολοένα και πιο έντονο», λέει στα Ευρυτανικά Νέα ο πρόεδρος του χωριού κ. Γιώργος Διώτης. Τουλάχιστον τρία σπίτια του χωριού που αυτή τη στιγμή κατοικούνται, κινδυνεύουν άμεσα καθώς οι ρωγμές έχουν επεκταθεί και απειλούν την ευστάθεια των κτηρίων.

Το πρόβλημα εντοπίζονταν μέχρι πρότινος -κυρίως- στο νότιο τμήμα του χωριού, ωστόσο, όπως αναφέρει ο πρόεδρος, ένα νέο φαινόμενο καθίζησης στα ΒΑ της Παλαιοκατούνας, ανησυχεί άπαντες. Στα νότια, στη θέση όπου βρίσκεται το γήπεδο ποδοσφαίρου, έγιναν κατά το παρελθόν παρεμβάσεις (αποστραγγιστικά έργα, δενδροφυτεύσεις, τοιχία αντιστήριξης κ.α.) και επιτεύχθηκε βελτίωση, ωστόσο το πρόβλημα δεν περιορίζεται εκεί.

Ακόμα και με έναν μικροσεισμό, κινδυνεύουν να πέσουν σπίτια, δηλώνει ο κ. Διώτης και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Πλην των σπιτιών που κατοικούνται μόνιμα, άλλες οικίες που χρησιμοποιούνταν κυρίως το καλοκαίρι, έχουν στην ουσία εγκαταλειφθεί υπό τον φόβο που εγκυμονεί το φαινόμενο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τ.Κ. Παλαιοκατούνας και βάσει εκτιμήσεων του ΙΓΜΕ, τα σπίτια μπορούν να διασωθούν, ωστόσο ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος. Σε διαφορετική περίπτωση, σημειώνει, θα θέσει επί τάπητος και την πρόταση μεταστέγασης των κατοίκων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.