Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

(ΦΩΤΟ) Πότε ολοκληρώνεται η νέα γέφυρα Τέμπλας; Το χρονοδιάγραμμα εργασιών και τα έργα οδικής σύνδεσης, από την έντυπη

απόσπασμα από ρεπορτάζ της έντυπης έκδοσης

Η νέα γέφυρα Τέμπλας βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης της κατασκευής της. Η Π.Ε. Ευρυτανίας χρηματοδοτεί ένα νέο έργο με 700.000 ευρώ για την οδική σύνδεση της γέφυρας με το υπάρχον οδικό δίκτυο, ενώ πρόσφατα το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας ενέκρινε, για την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας, έργο οδικής σύνδεσης με τη νέα γέφυρα, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ.gefira-templas2020-1

Η εξέλιξη του έργου/Ιούλιος 2020

Η μελέτη για το σημαντικό έργο κατασκευής της νέας γέφυρας  έχει ξεκινήσει ήδη από το 2016. Το έργο χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και εκτελεί η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, με προϋπολογισμό περίπου 1,6 εκατ. ευρώ και ποσό σύμβασης - έπειτα και από την έκπτωση που προσέφερε η εργοληπτική εταιρεία- στα 811.559,39 ευρώ.

Η νέα γέφυρα βρίσκεται περίπου 150 μέτρα μακριά από το ιστορικό γεφύρι της Τέμπλας, το οποίο χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα για τη διέλευση μικρών οχημάτων στα όρια των νομών Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας, ενώνει τους δύο νομούς και εξυπηρετεί χιλιάδες πολίτες.

Η κατασκευή της νέας γέφυρας, κοντά στην παλιά γέφυρα Τέμπλας στον κάμπο των Βρουβιανών, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους. Ωστόσο, εκκρεμούν ακόμη οι δρόμοι πρόσβασης προς τη νέα γέφυρα και από την πλευρά της Ευρυτανίας και από την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας.gefira-templas2020-3

Οδικές συνδέσεις με τους δύο νομούς

Ειδικότερα, από την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας, η ένωση ανάμεσα στο σημερινό οδικό επαρχιακό δίκτυο με τη νέα γέφυρα Τέμπλας αφορά μία απόσταση λίγων μέτρων οδικής παράκαμψης. Έπειτα, υπάρχει μία νέα σημαντική εξέλιξη που ικανοποιεί απόλυτα  την αναγκαιότητα κατασκευής της οδικής σύνδεσης από την πλευρά του γειτονικού νομού: Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, στη συνεδρίασή του, την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020, ενέκρινε την προένταξη του έργου "Κατασκευή οδού πρόσβασης στη νέα γέφυρα Τέμπλας" με προϋπολογισμό 150.000 ευρώ, στο ετήσιο επενδυτικό πρόγραμμα 2020 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων, κ. Μαυρομμάτη Αθανάσιο, η οδική σύνδεση αναμένεται να ολοκληρωθεί στο 2ο εξάμηνο του 2021.

Εκτός από την οδική σύνδεση από την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας, έργα θα εκτελεστούν για την οδική σύνδεση και από την πλευρά της Ευρυτανίας. Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας, κ. Τασιό Αριστείδη, έχουν εκταμιευθεί ήδη 700.000 ευρώ για το έργο που αφορά την οδική σύνδεση της νέας γέφυρας, την κατασκευή κόμβου στο σημείο και την εγκατάσταση οδικού εξοπλισμού, (όπως είναι ο φωτισμός), αλλά και για βελτιώσεις στο οδικό δίκτυο γενικότερα της Δημοτικής Ενότητας Απεραντίων.

«Τα έργα κατασκευής της γέφυρας προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό και σύμφωνα με την εργολαβική σύμβαση θα ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο του 2020, άρα μέχρι τέλος του χρόνου η γέφυρα θα είναι έτοιμη. Τα έργα πρόσβασης από την πλευρά της Ευρυτανίας, οδοί πρόσβασης, κόμβος, φωτισμοί κλπ, θεωρούμε, ότι το 2ο εξάμηνο του 2021 θα έχουν ολοκληρωθεί, μαζί με τα έργα πρόσβασης στην Αιτωλοακαρνανία», δήλωσε στα Ευρυτανικά ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας.

gefira-templas2020-2

gefira-templas2020-4