Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

ev media-logo

68 χρόνια από τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου - Οι εκδηλώσεις στις Κορυσχάδες

Πριν 68 χρόνια, στις 27 Μαΐου 1944, κάτω από τους ήχους της μπάντας της 15ης μεραρχίας του ΕΛΑΣ, που έπαιζε τον Εθνικό Ύμνο, ολοκλήρωσε τις εργασίες της η πρώτη και μοναδική σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου, που είχε συγκροτηθεί μέσα από μια ιδιότυπη εκλογική διαδικασία και με πρωτοβουλία της νεοσύστατης Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης

korisxades498

Εξήντα οχτώ χρόνια πέρασαν από την ίδρυση της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), λίγους μήνες πριν το τέλος της κατοχής -στις 10 Μαρτίου του 1944- στη Βίνιανη Ευρυτανίας. Η ΠΕΕΑ συνεδρίασε με στόχο την προκήρυξη εκλογών το τελευταίο δεκαήμερο του Απρίλη του '44, στις οποίες υπολογίζεται ότι συμμετείχαν από 1,5 εκατ. μέχρι 1,8 εκατ. ψηφοφόροι. Από τη διαδικασία εκλέχτηκαν 180 εκπρόσωποι για την πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στους Κορυσχάδες, από τις 14 έως τις 27 Μαΐου του ίδιου χρόνου{div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Η Ευρυτανία βρέθηκε στο επίκεντρο των εξελίξεων για την Εθνική Αντίσταση κατά των φασιστοναζιστών κατατακτητών και για τον λόγο αυτό, πραγματοποιήθηκαν -όπως κάθε χρόνο- οι δέουσες εκδηλώσεις στην αυλή του ιστορικού σχολείου των Κορυσχάδων.

Η εκδήλωση
Ειδικότερα, την περασμένη Κυριακή 27 Μαΐου 2012, έγινε η εκδήλωση «Εθνικό Συμβούλιο 14-27 Μαΐου 1944. Η μεγάλη ώρα της Εθνικής Αντίστασης», για την επέτειο των 68 χρόνων από τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου. Αφού οι προσκεκλημένοι είχαν ήδη φτάσει, λίγο μετά τις 11.30 το πρωί, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και αμέσως μετά κατάθεση στεφάνων.

Αμέσως μετά, στις 12:00 το μεσημέρι, ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Κώστας Μπακογιάννης, έλαβε τον λόγο και αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό.

«Οι Κορυσχάδες είναι ένα σύμβολο αγώνων, αυταπάρνησης και ελπίδας, όχι μόνο για τον δήμο Καρπενησίου ή τον νομό Ευρυτανίας, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα. Οι Έλληνες μας έδειξαν το μήνυμα ότι ακόμη και τις πιο δύσκολες στιγμές η Ελλάδα μπορεί να σταθεί όρθια, αρκεί να είμαστε ενωμένοι, γιατί έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά το κόστος του διχασμού, της διχόνοιας. Αυτό το μήνυμα ας το κρατήσουμε πέρα και πάνω από τα κόμματα και τις σκοπιμότητές τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η κεντρική ομιλία
Στη συνέχεια ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον κ. Γιάννη Σκαλιδάκη, δρ. Πολιτικών Επιστημών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

korisxades40981

Ο κ. Σκαλιδάκης ξεκίνησε με την παρουσίαση ιστορικών στοιχείων, ενώ στάθηκε κυρίως στο γεγονός ότι στην κυβέρνηση βουνού δεν συμμετείχαν αποκλειστικά αριστεροί, αλλά άτομα από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η κοινωνική και πολιτική συσπείρωση γύρω από το ΕΑΜ στην ελεύθερη Ελλάδα και ο προσανατολισμός χάραξης γενικότερων πολιτικών κατευθύνσεων για την μεταπολεμική Ελλάδα, για τη δημιουργία ενός ενιαίου κυβερνητικού σχήματος εθνικής ενότητας με παρουσία μέσα στη χώρα, οδήγησαν σε μια πρωτοβουλία μεγάλης πολιτικής εμβέλειας, που ήταν η δημιουργία της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης.

Συσπειρώθηκαν δε γύρω από αυτή την προσπάθεια δυνάμεις ευρύτερες από εκείνες του ΕΑΜ, όπως ο πρόεδρος της ΠΕΕΑ Αλέξανδρος Σβώλος, οι καθηγητές Άγγελος Αγγελόπουλος και Πέτρος Κόκκαλης κ.α.

Ακόμη πιο εντυπωσιακή πολιτική πρωτοβουλία προς υποστήριξη της ΠΕΕΑ, η απόδειξη της ενότητας του Ελληνικού λαού γύρω από την οργανωμένη αντίσταση, ήταν και η απόφαση για την σύσταση Εθνικού Συμβουλίου μέσα από εκλογές στην απελευθερωμένη, αλλά και την κατεχόμενη χώρα. Η πρωτοβουλία αυτή της ΠΕΕΑ ήταν από τα πλέον αξιοσημείωτα γεγονότα στην ιστορία της συγκρότησης εξουσίας στην ελεύθερη Ελλάδα.»

Στο σημείο αυτό ο καθηγητής αναφέρθηκε στη σημασία των εκλογών αυτών, αφού «η διαδικασία ήταν πρωτόγνωρη από πολλές απόψεις. Η σημαντικότερη ήταν αναμφισβήτητα η χωρίς όρους συμμετοχή των γυναικών σε εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα. Χιλιάδες γυναίκες ψήφισαν τους αντιπροσώπους στο συμβούλιο αυτό, ενώ για πρώτη φορά υπήρχαν και γυναίκες αντιπρόσωποι, έστω μετρημένες στα δάχτυλα. Επίσης, οι νέοι απέκτησαν δικαίωμα ψήφου, καθώς το όριο ηλικίας για τους εκλογείς μειώθηκε στα 18 χρόνια.»

Ωστόσο, ο κ. Σκαλιδάκης επεσήμανε πως δεν μπορεί να πει με σιγουριά τον αριθμό των ψηφισάντων. «Θα πρέπει να αρκεστούμε στις εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι συμμετείχαν από 1,5 εκατ. μέχρι 1,8 εκατ. ψηφοφόροι, όπου μπόρεσε να φτάσει η κάλπη», ανέφερε.

Η κεντρική ομιλία του έκλεισε με την αναφορά στους 22 βουλευτές της Βουλής του 1936 που δήλωσαν συμμετοχή και αυτοδίκαια έλαβαν μέρος στο Εθνικό Συμβούλιο. «Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνά μας, την οποία πρώτη φορά αναφέρουμε δημόσια εδώ στους Κορυσχάδες, βρέθηκαν όχι 22, αλλά 24 βουλευτές του 1936. Η πολιτική τους μάλιστα προέλευση πέραν του Κομουνιστικού Κόμματος και της αριστερής πτέρυγας των κομμάτων είναι αξιοσημείωτη και δείχνει μια πολιτική ευρύτητα που υπερέβαινε τόσο τις μεσοπολεμικές συμμαχίες του παλλαϊκού μετώπου, όσο και το ίδιο το ΕΑΜ. Για παράδειγμα θα αναφέρω τον γιατρό Λεωνίδα Βελόπουλο, βουλευτή Φθιωτιδοφωκίδος το 1935 με το Λαϊκό κόμμα και το 1936 με τη Γενική Λαϊκή Ριζοσπαστική Ένωση, το κόμμα του Κονδύλη, Θεοτόκη και Ράλλη και τον Ιωάννη Μιχαήλ, βουλευτή Θεσσαλονίκης με το Αγροτικό Εργατικό Κόμμα του Αλέξανδρου Παπαναστασίου».

Μετά το πέρας της κεντρικής ομιλίας, στο βήμα ανέβηκαν ο βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος, ο οποίος να σημειώσουμε πως για πρώτη φορά δίνει το «παρών» στη συγκεκριμένη εκδήλωση και ο βουλευτής Φθιώτιδας κ. Νίκος Τσώνης. Σειρά είχε ο υποψήφιος βουλευτής Ευρυτανίας με το ΣΥΡΙΖΑ κ. Θωμάς Κώτσιας, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στον Ευρυτανικό λαό, ο οποίος αν και έγραψε ιστορία, βρέθηκε μεταπολεμικά έξω από πολιτικά γραφεία, ζητώντας του να αποποιηθεί την ιστορία. «Όσοι επιχείρησαν να σβήσουν κάτω από τους σοβάδες τις ιστορικές μνήμες του λαού, η ιστορία τους εκδικήθηκε. Μετά από 40 χρόνια τα συνθήματα αναδεικνύονται και ζητούν τη δικαίωσή τους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κώτσιας, ο οποίος έδωσε τη σκυτάλη σε εκπροσώπους των αντιστασιακών οργανώσεων, της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων για να απευθύνουν δίλεπτα μηνύματα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

Τέλος, να αναφέρουμε πως παρευρέθηκαν ακόμη ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαος, ο περιφερειακός σύμβουλος Λάμπρος Τσιτσάνης, εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, της Αστυνομίας κ.λπ.