Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Στο Καρπενήσι προετοιμάστηκε, ενόψει Πανευρωπαϊκού, η Εθνική Μπάσκετ με Αμαξίδιο. Τα Ε.Ν. στην προπόνηση των διεθνών (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση

Με τις καλύτερες εντυπώσεις αναχώρησε από το Καρπενήσι η αποστολή της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ με Αμαξίδιο, που βρέθηκε στο ξενοδοχείο Μοντάνα για το δεύτερο στάδιο προετοιμασίας της, ενόψει του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (κατηγορία Β’) που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα (στάδιο ΣΕΦ), το διάστημα 17-22 Νοεμβρίου 2020.1

Η προετοιμασία των διεθνών ξεκίνησε στις 21 του μήνα και την Τρίτη 28 Ιουλίου, με τους παίκτες να συμμετέχουν σε καθημερινές διπλές προπονήσεις και να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Οι καιρικές συνθήκες που βρήκε η Εθνική στην Ευρυτανία ήταν ιδανικές, ενώ άριστη χαρακτήρισαν οι διεθνείς τη φιλοξενία των ανθρώπων του ξενοδοχείου. Η τεχνική ηγεσία έβγαλε χρήσιμα συμπεράσματα και εργάστηκε με στόχο να βελτιώσει την ομάδα σε όλα τα επίπεδα και κυρίως σε αυτό της τακτικής.

Πριν από έναν χρόνο, στη Σόφια της Βουλγαρίας, η Εθνική Ομάδα Καλαθοσφαίρισης είχε καταφέρει να αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης στη Γ’ Κατηγορία, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο (νίκησε στον τελικό τη Σερβία με 54-44) και εξασφαλίζοντας παράλληλα την άνοδό της στη Β’ Κατηγορία. Οι αθλητές της Ομοσπονδίας Σωματείων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο (ΟΣΕΚΑ) έχουν θέσει ως στόχο να παρουσιάσουν στο προσεχές Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Αθήνας το καλύτερο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα όλων των εποχών στο συγκεκριμένο άθλημα.

Τα Ευρυτανικά Νέα βρέθηκαν στην προπόνηση των διεθνών, μίλησαν μαζί τους και επιβεβαίωσαν τη «δίψα» για διάκριση που διακατέχει άπαντες στην ομάδα. Ο δρόμος προς την επιτυχία… πέρασε από το Καρπενήσι, όπου οι διεθνείς δούλεψαν απερίσπαστοι για μία εβδομάδα (21-28/7), με τις προπονήσεις να κινούνται σε υψηλούς ρυθμούς, με στόχο τη διαρκή βελτίωση, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.

Το μπάσκετ με αμαξίδιο δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ελλάδα και το ενδιαφέρον της Πολιτείας χαρακτηρίζεται μάλλον αποσπασματικό, παρότι τα τελευταία χρόνια γίνεται πιο συντονισμένη προσπάθεια για τη στήριξη του αθλήματος. Οι διεθνείς δε θέλουν να λογίζονται (κατά τα δημοσιογραφικά κλισέ) ως «νικητές της ζωής» και αποφεύγουν μοιρολατρικές προσεγγίσεις και προσπάθειες ηρωοποίησής τους. Είναι απλά αθλητές που αγωνίζονται για τη νίκη και μοχθούν για το αποτέλεσμα.

Με τη συμβολή της Περιφέρειας

Η προετοιμασία της Εθνικής έγινε με την πολύτιμη οικονομική συνδρομή της Περιφέρειας Στ. Ελλάδας, της Π.Ε. Ευρυτανίας και του ΟΠΑΣΤΕ. Για τον λόγο αυτό, η ΟΣΕΚΑ «ευχαριστεί θερμά τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ. Σπανό Φάνη, τον Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας κ. Τασιό Αριστείδη και τον Οργανισμό Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδος για την πολύτιμη στήριξη τους στη διεξαγωγή της προετοιμασίας της Εθνικής μας Ομάδας στο Καρπενήσι».2

Πίστη και αισιοδοξία

Στο Καρπενήσι βρέθηκαν οι αθλητές: Μακρής Γεώργιος, Χαλδαίος Ιωάννης, Τσαουσίδης Γεώργιος, Χαρτερός Τσάχερ Σάββας, Στυλιανακάκης Εμμανουήλ, Χατζηκαντής Εμμανουήλ, Παπαδόπουλος Γεώργιος, Κοντογιάννης Παναγιώτης, Μουμτζόγλου Απόστολος, Φιλίππου Παναγιώτης, Σέβτσοβ Αλέξανδρος, Χαμάντι Μοχάμετ Αντνάν, Τσαπανίδης Περικλής, Τσίλης Αναγνώστης, Χατζηδάκης Μάξιμος, Μαρτσάκης Χρήστος.

Το τεχνικό επιτελείο απαρτιζόταν από τους: Μαρουλλάκη Γιάννη (βοηθός ομοσπονδιακός προπονητής), Φιλίππου Χρήστο (φροντιστής), Ζαχαράκη Σούλα (τεχνική σύμβουλος) και την Καρπενησιώτισσα φυσικοθεραπεύτρια Νούλα Χριστίνα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ομοσπονδιακός προπονητής, Kamuran Ozdemir, δεν κατάφερε να έρθει και να τεθεί επικεφαλής της προετοιμασίας, καθώς διαμένει στην Άγκυρα και τα σύνορα με την Τουρκία παραμένουν κλειστά.4

«Η ομάδα μας βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από ποτέ (…). Έχουμε μια ομάδα δυνητικά ανταγωνιστική και πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε», δήλωσε στα Ευρυτανικά Νέα ο βοηθός ομοσπονδιακός προπονητής, Γ. Μαρουλλάκης.

Στις εξαιρετικές συνθήκες διεξαγωγής των προπονήσεων στο Καρπενήσι, τόσο από άποψη καιρού όσο και εγκαταστάσεων, στάθηκε με τη σειρά του ο Ι. Χαλδαίος, αθλητής της Εθνικής, που δήλωσε: «Το άθλημα ανεβαίνει τα τελευταία χρόνια, έχει αποκτήσει προβολή, κάθε χρόνο δημιουργούνται νέες ομάδες και πλέον υπάρχουν δύο κατηγορίες. Έχουν ενταχθεί η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός, στοιχείο που προσδίδει κύρος και φέρνει περισσότερα παιδιά στον χώρο».

«Οι συνθήκες είναι πολύ καλές, οπουδήποτε κι αν κάναμε προετοιμασία τέτοια εποχή θα είχαμε πρόβλημα με τη ζέστη», σημείωσε ο Γ. Μακρής, παλιά… «καραβάνα» και αρχηγός της Εθνικής Μπάσκετ με Αμαξίδιο, προσθέτοντας τα εξής: «Είναι το δεύτερο στάδιο της προετοιμασίας, που γίνεται σε σύμπραξη με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την ΟΣΕΚΑ, και γι’ αυτό τους ευχαριστούμε πολύ. Προετοιμαζόμαστε για το Division B, το πρωτάθλημα που θα γίνει στην Ελλάδα τον Νοέμβριο. Το άθλημα έχει πετύχει άλματα τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς γίνεται εξαιρετική δουλειά από την Ομοσπονδία».

5

8

9

6

7